Odziv na izide vzporednih volitev v CDU-ju. Foto: Reuters
Odziv na izide vzporednih volitev v CDU-ju. Foto: Reuters
Deželne volitve v Schleswig-Holsteinu.
Odziv na izide vzporednih volitev v SPD-ju. Foto: Reuters
Volitve v Schleswig-Holsteinu: Podpora CDU-ju

V zvezni deželi na severu Nemčije so po poročanju televizijskih hiš ZDF in ARD krščanski demokrati (CDU) dobili 33,8 odstotka glasov, za razliko od 30,8-odstotne podpore leta 2012. Socialdemokrati (SPD) so osvojili 26,7 odstotka glasov, kar je manj kot 30,4 odstotka leta 2012.

Socialdemokrati se tako poslavljajo od koalicijske vladavine v regiji, ki so jo imeli skupaj z Zelenimi in regionalno stranko danske in frizijske manjšine SSW zadnjih pet let, čeprav so tudi na volitvah leta 2012 osvojili manj glasov kot CDU.

Po izidih vzporednih volitev so dovolj podpore za vstop v deželni parlament zbrali tudi Zeleni z 12,6 odstotka, Svobodni demokrati (FDP) z 10,7 odstotka in Alternativa za Nemčijo (AfD) s 5,5 odstotka. Stranka danske in frizijske manjšine SSW ima vstop v parlament zagotovljen ne glede na podporo, dobila pa je 3,5 odstotka glasov.

Volitve v edini nemški deželi, ki meji na dve morji, so bile pomemben kazalnik pred septembrskimi zveznimi parlamentarnimi volitvami, ko se bo nemška kanclerka Angela Merkel, voditeljica krščanskih demokratov (CDU), potegovala za nov mandat. To so že druge regionalne volitve, na katerih je CDU premagal SPD, marca je zmagal že na deželnih volitvah v Posarju. Naslednjo nedeljo bodo potekale volitve v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija.

Volitve v Schleswig-Holsteinu: Podpora CDU-ju