V napadu, ki se je zgodil malo po polnoči, je umrlo 15 ljudi, tudi ženske in otroci. Foto: Reuters
V napadu, ki se je zgodil malo po polnoči, je umrlo 15 ljudi, tudi ženske in otroci. Foto: Reuters

Med žrtvami nočnega napada v četrti Šah Šahid na vzhodu mesta so tudi otroci in ženske. Eksplozija je bila izredno močna, slišali pa so jo po večini Kabula. Uničila je številna stanovanjska poslopja in ustvarila približno 10 metrov globok krater, nedaleč od prizorišča afganistanske vojske blizu Šah Šahida. Po pričevanju nekaterih prebivalcev so zaradi eksplozije popokale okenske šipe celo nekaj kilometrov stran.

"Napadalci so imeli namen izvesti pokol," je dejal poveljnik policije v Kabulu Abdul Rahman Rahimi. Ni povsem jasno, ali je bilo tarča napada oporišče afganistanske vojske, a o žrtvah med vojaki ni poročil.

Napad se je zgodil malo po polnoči po krajevnem času, ne ve pa se, kdo za njim stoji. Talibani v tem času sicer krepijo svojo poletno ofenzivo in tovrstni napadi v Afganistanu so praviloma njihovo delo.

Razstrelil se je med kadeti
Afganistansko glavno mesto pa je čez dan stresla še ena eksplozija. Samomorilski napadalec se je razstrelil v bližini policijske akademije, v eksploziji pa je umrlo najmanj 20 policijskih kadetov, navajajo predstavniki oblasti. Še približno 25 ljudi naj bi bilo v napadu ranjenih.

"Samomorilski napadalec se je razstrelil v bližini akademije," je povedal namestnik tiskovnega predstavnika na notranjem ministrstvu Nadžib Daniš. Napadalec je bil oblečen v policijsko uniformo in se je skupaj z drugimi kadeti postavil v vrsto pred vhodom v poslopje akademije, v kateri so čakali na varnostni pregled, so sporočile oblasti.

Na mesto eksplozije so pridrveli težko oborožene enote in reševalna vozila. Akademija na zahodu Kabula je šola za urjenje policijskih sil v Afganistanu, kjer vsako leto diplomira od 2.000 do 3.000 kadetov.

Niso vsi talibani zadovoljni
Gre za prva večja napada v Kabulu, odkar so talibani prejšnji teden zamenjali vodstvo in po razglasitvi smrti Mule Omarja za vodjo izbrali Mulo Ahtarja Mansurja. Z zamenjavo pa številni v vrstah talibanov niso bili zadovoljni, zaradi česar znotraj skupine potekajo boji za oblast.

V četrtek so talibani izvedli več napadov na policijske tarče na jugu in vzhodu Afganistana, v katerih je bilo ubitih devet ljudi. Afganistanske sile se tokrat prvo poletje proti uporniškim talibanom borijo brez polne podpore Natovih enot, ki so bojno misijo v Afganistanu končale decembra lani.