Foto:
Foto:
Ljudje čakajo pred poslopjem makedonskega parlamenta, da bi se poslovili od predsednika Borisa Trajkovskega.

Trajkovskega so pokopali v Drevoredu velikanov na skopskem pokopališču, na pogrebu pa je bilo 65 delegacij iz 47 držav.

Kučan vodil delegacijo iz Slovenije
Delegacijo iz Slovenije je vodil nekdanji predsednik Milan Kučan, polega njega pa so bili v njej še ministrica za gospodarstvo Tea Petrin, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Samuel Žbogar, veleposlanik Slovenije v Skopju Marjan Štiftar in svetovalka predsednika republike za mednarodne odnose Melita Gabrič.

Prodi med govorniki
Pogreba se je udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer, med govorniki pa je bil tudi predsednik Evropske komisije Romano Prodi. V Skopju so med pogrebom močno poostrili varnostne razmere, na ulicah je bilo 2.000 policistov.

Posmrtne ostanke Trajkovskega so v domovino prepeljali v sredo, nato pa je krsta ležala v poslopju parlamenta, kjer so se od njega lahko poslovili državljani Makedonije.

Vzrok nesreče neznan
V strmoglavljenju makedonskega vladnega letala južno od Mostarja v BiH-u je v četrtek, 26. februarja, poleg predsednika Trajkovskega, ki je bil na poti v Sarajavo, kjer je potekala donatorska konferenca, umrlo še osem članov vladne delegacije, ki so jih pokopali v četrtek.

Preiskovalci še vedno ne vedo, zakaj je letalo strmoglavilo, zato se preiskava o vzrokih nesreče nadaljuje še naprej.