Španija se spopada s hudimi požari, nevarnost za to pa je tudi drugje po Evropi. Foto: EPA
Španija se spopada s hudimi požari, nevarnost za to pa je tudi drugje po Evropi. Foto: EPA

Kot poroča BBC, je v gašenje požarov v španskem pogorju Sierra de Gata vključenih 330 gasilcev, pri tem so jim pomagali letala in helikopterji, boj gasilcev pa dodatno otežuje močan veter.

Tamkajšnja policija navaja, da je požar uničil več kot 5.000 hektarjev gozda, na jugovzhodu Pirenejskega polotoka v bližini mest Lorca in Cieza pa je požar uničil okoli 3.000 hektarjev gozda.

Nevarno tudi drugje po Evropi
Zaradi vročega in suhega vremena opozorila veljajo tudi v več drugih evropskih državah. Zaradi suše, naraščajočih temperatur in vetra se tako s povečanim tveganjem za pojav gozdnih požarov spopada tudi Portugalska. V mesečnem poročilu portugalskega inštituta za vremenske in morske razmere so v juliju povprečno namerili le 3,5 milimetra padavin, medtem ko je običajna količina padavin julija 14 milimetrov.

Z izjemno vročino se spopadajo tudi na vzhodu Francije in v Nemčiji. Tamkajšnji meteorologi napovedujejo, da bi lahko živo srebro na jugu države preseglo rekordnih 40,3 stopinje Celzija. Rekord so sicer izmerili 5. julija v mestu Kitzingen na Bavarskem.

V delih Avstrije za soboto napovedujejo najvišje temperature med 35 in 39 stopinjami Celzija. Rdeči alarm velja za Dunaj, vzhod spodnje Avstrije in Gradiščansko. Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, je visoke temperature v Avstriji mogoče pričakovati še najmanj do sredine prihodnjega tedna.