Pobijanje se nadaljuje kljub prisotnosti francoskih vojakov. Foto: EPA
Pobijanje se nadaljuje kljub prisotnosti francoskih vojakov. Foto: EPA

Dvodnevno nasilja je izbruhnilo pred dvema tednoma, ko so se muslimanski borci koalicije Seleka, ki podpira trenutnega začasnega predsednika Michela Djotodio, odločili maščevati krščanskim upornikom, potem ko so ti v nekaterih predelih prestolnice Bangui ubili približno 60 muslimanskih moških.

"Dejansko so se vladne sile, znane kot Seleka, veliko bolj maščevale kristjanom in v dveh dnevih ubile skoraj tisoč moških in plenile po domovih civilistov. Ubitih je bilo tudi manjše število žensk in otrok," je sporočila organizacija za varstvo človekovih pravic v svojem poročilu, ki je utemeljeno na podlagi dvotedenske odprave v Srednjeafriški republiki.

Številka je precej višja od predhodnih neuradnih podatkov Združenih narodov, ki so našteli 350 mrtvih v Banguiju in še 150 drugod po državi.

Poziv k napotitvi mirovnikov
Država v osrčju Afrike je padla v kaos marca letos, ko je uporniška koalicija Seleka, večinoma sestavljena iz muslimanskih upornikov s severa države, strmoglavila predsednika Francoisa Bozizeja.

Meseci nasilja, plenjenja, posilstev in pobojev so lokalne skupnosti spodbudili k oblikovanju krščanskih vaških straž, kar je vodilo v nedaven izbruh sektaškega nasilja.

Po vse nasilnejših spopadih je Varnostni svet ZN-a na začetku meseca soglasno podprl vojaško posredovanje afriških in francoskih sil. Francija je tja napotila 1.600 svojih vojakov, a se nasilje in pobijanje civilistov po navedbah Amnesty International nadaljuje na vsakodnevni ravni.

Organizacija Human Rights Watch je v svojem poročilu pozvala ZN k napotitvi mirovne misije v Srednjeafriško republiko.