Bozize je na oblast prišel z vojaškim udarom leta 2003. Foto: EPA
Bozize je na oblast prišel z vojaškim udarom leta 2003. Foto: EPA

V spopadih z uporniki je bilo ubitih najmanj šest južnoafriških vojakov, ki skupaj s pripadniki regionalnih mirovnih sil pomagajo pri urjenju domačih vojakov. ZN je že sporočil, da se bodo tuji vojaki umaknili iz države.

Uporniška koalicija Seleka je ta teden znova posegla po orožju, potem ko so Bozizeja obtožili, da ne spoštuje mirovnega dogovora iz januarja letos, v skladu s katerim bi morali uporniške borce vključiti v vladno vojsko.

Tiskovni predstavnik Seleke Eric Massi je dejal, da so uporniki med zavzetjem Banguija prebili linijo južnoafriških vojakov, ki naj bi se borili ob boku vladnih vojakov, čeprav tega v južnoafriški vojski niso potrdili, ampak so le dejali, da so bili njihovi vojaki tarča napada in so se branili.

Francija, ki ima v državi nameščenih okoli 250 svojih vojakov, je napotila še dodatnih 150 vojakov, da bi zaščitili mednarodno letališče v Banguiju.

Svetovalec predsednika je sporočil, da je ta ob vdoru upornikov v prestolnico zapustil predsedniško palačo in pobegnil v sosednjo Demokratično republiko Kongo. Pri ZN-u so pojasnili, da jih je vlada v Kinšasi zaprosila za prevoz okoli 25 članov predsedniške družine iz obmejnega mesta Zongo.

Kongovski minister za informiranje Lambert Mende je povedal, da Bozizeja ni v skupini, ki je pribežala v Zongo.

Uporniki bodo sestavili svojo vlado
"Zavzeli smo predsedniško palačo. Bozizeja ni bilo tam," je pojasnil poveljnik uporniških sil Djouma Narkoyo. Po njegovih besedah je današnji dan ključen. Uporniki državno vojsko tudi pozivajo, naj odloži orožje.

Narkoyo je dejal še, da so se uporniki pripravljeni sestati z regionalnimi afriškimi voditelji in pogovarjati o krizi v državi, pogajanja z Bozizejem pa so zavrnili. Koalicija upornikov namerava sestaviti svojo vlado, je dodal.

Koalicijo upornikov, ki sicer ni najbolj trdna, sestavljajo pripadniki milic, ki so bile nekdaj del vojske, vendar so jo nato zapustili, ker naj bi Bozizejeva vlada prekršila določila mirovnega sporazuma iz leta 2007.

Upor v Srednjeafriški republiki se vleče že nekaj časa. Uporniki so decembra lani zavzeli več ključnih mest in rudarskih območij. Bozize je konec lanskega leta na pomoč pozval ZDA in Francijo, ki pa se v notranje zadeve te revne nekdanje francoske kolonije niso želele vmešati.

Na pogajanjih med uporniško koalicijo, vlado in političnimi strankami je bil nato na začetku letošnjega leta dosežen mirovni sporazum, ki pa je že padel v vodo.