Parlamentarne volitve, ki so potekale 30. decembra, so zaradi nepravilnosti razveljavili. Foto: Reuters
Parlamentarne volitve, ki so potekale 30. decembra, so zaradi nepravilnosti razveljavili. Foto: Reuters
false
V državi je okoli 11.000 pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov, ki so v času volitev v najvišji pripravljenosti. Foto: Reuters

Za predsedniški položaj se potegujeta dva nekdanja premierja, Anicet-Georges Dologuele in Faustin Archange Touadera, ki sta v prvem krogu 30. decembra lani prejela največ glasov.

V prvem krogu je Dologuele prejel 24 odstotkov glasov, nekdanji profesor matematike Touadera pa 20 odstotkov. 30. decembra je sicer kandidiralo 30 ljudi. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v drugem krogu pričakovati tesen izid. Dologueleja je namreč podprl tretjeuvrščeni kandidat iz prvega kroga, ki je osvojil 12 odstotkov glasov, Touadero pa kar 22 kandidatov iz prvega kroga. Oba kandidata sta po poročanju BBC-ja obljubila obnovo varnosti in krepitev gospodarstva.

30. decembra pa so potekale tudi parlamentarne volitve, ki pa so bile zaradi nepravilnosti razveljavljene. Za 105 parlamentarnih sedežev se poteguje 1.800 kandidatov.

Volitve po novi ustavi
Današnje predsedniške in parlamentarne volitve potekajo v skladu z novo ustavo, ki so jo lani potrdili na referendumu. Nova ustava med drugim predvideva maksimalno dva mandata za predsednika države, ki ga volivci volijo neposredno. Predsednik bo glede na ustavo vodja izvršne oblasti, imenoval pa bo premierja, ki bo vodil vlado. Dvodomni parlament bo sestavljen iz narodne skupščine in senata.

Končni izidi volitev bodo po napovedih objavljeni v dveh tednih. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je volilna udeležba nižja kot 30. decembra, volitve pa po navedbah volilne komisije potekajo dobro z izjemo nekaterih volišč.

Bodo volitve pripomogle h koncu konflikta?
Volitve, ki jih je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun označil za pomemben korak k politični stabilnosti in gospodarskemu okrevanju, bi lahko pomembno prispevale h končanju skoraj triletnega konflikta v državi, ki se je začel leta 2013 z državnim udarom. Ta je vodil v spopade med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami. Severovzhod države je večinoma pod nadzorom muslimanskih upornikov, krščanske milice pa imajo pod nadzorom jugozahod. V konfliktu je bilo ubitih na tisoče ljudi, vsak peti prebivalec države pa je na begu. Hude zločine sta zakrivili obe strani.