Poročilo organizacije Global Witness je kritično tudi do francoske vlade, češ da je gozdarskim podjetjem v Srednjeafriški republiki nakazovala razvojno pomoč. Foto: Reuters
Poročilo organizacije Global Witness je kritično tudi do francoske vlade, češ da je gozdarskim podjetjem v Srednjeafriški republiki nakazovala razvojno pomoč. Foto: Reuters

Poročilo z naslovom Krvavi les med evropskimi podjetji izpostavlja nemški družbi Johann D. Voss in IFB ter francosko Tropica-Bois. Kritično je tudi do francoske vlade, češ da je gozdarskim podjetjem v Srednjeafriški republiki nakazovala razvojno pomoč. Omenja še, da državam članicam EU-ja ni uspelo preprečiti, da bi nezakonito pridobljen les iz gozdov v Srednjeafriški republiki prišel na evropski trg. Največ lesa iz te države so izvozili v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo.

3,4 milijona evrov za podkupnine
Organizacija Global Witness je namreč izračunala, da so muslimanski uporniki Saleka, ki so odgovorni za vojne zločine v tej afriški državi, leta 2013 prejeli okoli 3,4 milijona evrov za podkupnine, odstranitev cestnih zapor, oborožena spremstva in zaščito gozdarskih območij.

Številne upornike, ki so oblast v Srednjeafriški republiki prevzeli z državnim udarom pred dvema letoma, so takrat poslali v tropske gozdove, kjer so pridobivali sredstva za nadaljnji upor proti oblastem. Kmalu so sklenili sumljive posle z evropskimi in kitajskimi lesnimi podjetji. Uporniki Seleka so sicer izgubili oblast, zato danes državo vodi prehodna vlada. Toda denar iz nezakonitih poslov z lesom zdaj dobiva druga uporniška skupina Balaka.

Poziv k prenehanju trgovanja z uporniki
Združeni narodi uporniškim skupinam očitajo množične poboje, ugrabitve, posilstva in prisilno novačenje otrok vojakov, v državljanski vojni pa je bilo po navedbah britanskega BBC ubitih več kot tisoč ljudi.

Omenjena organizacija zato poziva članice EU-ja, naj prenehajo trgovati z uporniki v Srednjeafriški republiki in jim tudi prenehajo pošiljati razvojno pomoč. EU pa poziva, naj preloži pogovore s Srednjeafriško republiko glede lesa, dokler ta država ne bo stabilnejša, izsledke poročila še povzema nemški Deutsche Welle.