Pripadniki mirovnih sil se spoprijemajo tudi z obtožbami o čezmerni uporabi sile. Foto: Reuters
Pripadniki mirovnih sil se spoprijemajo tudi z obtožbami o čezmerni uporabi sile. Foto: Reuters
Srednjeafriška republika
Zaradi spopadov je razseljen velik del prebivalstva. Foto: EPA

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je v sredo sporočil, da je sprejel odstop senegalskega generala. Gaye je odstopno izjavo podal na Banovo zahtevo, ki je dejal, da je general več let častno opravljal svoj posel, a da želi z njegovim odstopom poslati močan signal.

Odstopil je dan po tem, ko je mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International obtožila pripadnike mirovne misije v Srednjeafriški republiki (MINUSCA) posilstva 12-letne deklice in uboja dečka ter njegovega očeta med operacijo v prestolnici Bangui.

Mirovna misija, ki šteje 10.000 pripadnikov, je mandat nastopila lani z nalogo prinesti mir in stabilnost v državo v osrčju Afrike. Njeni pripadniki se že nekaj časa otepajo obtožb o spolnih zlorabah otrok z ulice.

Da bi razjasnil ukrepanje misije po obtožbah, je Ban junija oblikoval neodvisno preiskovalno komisijo. Predtem je ZN zanikal, da je skušal prikriti spolne zlorabe otrok, ki naj bi jih zagrešili francoski vojaki v Srednjeafriški republiki.

Odgovorne posamezne države
Po besedah Bana je odgovornost na strani držav, ki pošiljajo svoje vojake v mirovno misijo, saj ZN ne more kaznovati pripadnikov mirovnih sil. Organizacije za človekove pravice se ob tem pritožujejo, da države le redko ukrepajo proti svojim vojakom, kar ustvarja ozračje nekaznovanosti v mirovnih misijah.

Ban je za danes sklical posebno srečanje z Varnostnega sveta ZN-a, na katerem bodo razpravljali o spolnih zlorabah, za katere obtožujejo pripadnike na mirovnih silah na kriznih območjih. Kot je dejal generalni sekretar ZN-a, ne gre samo za vprašanje enega konflikta in enega posameznika.

Poleg tega bo Ban prek videokonference govoril s poveljniki vse mirovnih misij po vsem svetu, da bi jim poudaril pomembnost vrednot ZN-a.