Vzrok trčenja še preiskujejo. Foto: Reuters
Vzrok trčenja še preiskujejo. Foto: Reuters

Trajekt je ob 8.45 po krajevnem času prispel iz New Jerseyja do doka na južnem delu Manhattna in potniki so kot po navadi vstali s svojih sedežev in se pripravili na izkrcanje. Vendar pa se trajekt ni ustavil, ampak je trčil ob dok in potnike je pometalo po krovu. S trajekta Seastreak Wall Street so nato gasilci in reševalci odvažali poškodovane.

Poškodovanih je več kot 70 ljudi, dva sta v kritičnem stanju. Vzrok nesreče še preiskujejo. Vseh pet članov posadke je moralo opraviti alkotest, ki pa je pokazal, da so bili trezni.

Težave s pristajanjem
Trajekt Seastreak Wall Street je bil zgrajen leta 2003, lani poleti pa so ga temeljito prenovili z novo, do okolja prijaznejšo tehnologijo. Redni potniki pravijo, da je bila vožnja po remontu prijetnejša, vendar pa naj bi imela posadka precej več težav s pristajanjem.

Nesreče s trajekti so v New Yorku glede na promet razmeroma redke, vendar pa je že prihajalo do tragedij. Najhujša se je zgodila leta 2003, ko je velik trajekt, ki povezuje otoka Manhattan in Staten Island, s 1.500 potniki na krovu trčil ob dok, pri čemer je umrlo 11 ljudi, 71 pa jih je bilo ranjenih.

Žerjav poškodoval sedem ljudi
Nekaj ur pozneje se je v New Yorku zgodila še ena nesreča. V predelu Queens se je na ohišju novogradnje podrl 60 metrov visok gradbeni žerjav in poškodoval sedem ljudi, od tega tri huje.

Padanje gradbenih žerjavov je v New Yorku sicer precej pogost pojav. Nazadnje se je med divjanjem orkana Sandy prelomil žerjav pri Centralnem parku na Manhattnu. Žrtev takrat na srečo ni bilo, vendar pa je bila okolica več dni zaprta. Leta 2008 pa sta se v dveh mesecih na Manhattnu podrla dva žerjava in terjala skupaj devet življenj. Zato je moral odstopiti takratni mestni komisar za gradnje, mesto pa je najelo več gradbenih inšpektorjev in uvedlo strožji nadzor. Kljub temu se je aprila lani spet podrl žerjav in ubil delavca. Za ta žerjav strožji nadzor ni prišel v poštev, ker je bil v lasti države, in ne mesta.

Tudi preiskava o vzrokih te nesreče poteka.