Dekleta so pred prisilnimi porokami nemočna. Foto: EPA
Dekleta so pred prisilnimi porokami nemočna. Foto: EPA
Indijke v Londonu
Velika Britanija je talilni kotel, kjer so si dom ustvarile številne etnične manjšine. Foto: EPA
Poroka v Pakistanu
Pakistanska ženin in nevesta. Foto: EPA

Številke o pogrešanih otrocih iz angleških šolskih registrov so že sporočili posebnemu parlamentarnemu odboru, ki je pozval k preiskavi.



Dr. Nazia Khanum, avtorica omenjene raziskave, poudarja, da prisilne zakone obsojajo vse religije, ob tem pa ugotavlja, da prijavijo le okoli 10 odstotkov incidentov - podoben odstotek kot pri posilstvu ali družinskem nasilju.

Iztrgane iz sodobne družbe
In kako pride do takega prisilnega zakona? Vzemimo za primer patriarhalno pakistansko manjšino, eno izmed bolj zastopanih manjšin v Britaniji. Starši, ki so trdno prepričani, da ravnajo v najboljšem interesu svojih hčera, pogosto uredijo zveze brez vednosti hčera (in v manjših primerih tudi sinov), ki jih preprosto vzamejo iz šole in posadijo na letalo, namenjeno v njihovo matično državo.

Ni pomembno, ali je njihova najmlajša hči (raziskava poroča o več primerih, ko so izginile tudi 12-letnice) rojena v Angliji, ali je že asimilirana v tamkajšnjo sodobno družbo, ali ima prijateljice in da dekle ostro nasprotuje poroki.

Vzrok takemu ravnanju je v številnih primerih strah še vedno tradicionalnih staršev, da se bo njihov otrok preveč "pozahodnjačil".

"Starši so me pustili na cedilu"
Za BBC je na to temo spregovorila pakistanska najstnica, ki so jo na silo odpeljali iz šole, ko je bila stara le 3 leta, jo poslali v Pakistan in prisilili v poroko z moškim, ki jo je napadel, zlorabljal in posiljeval.

Dekle je povedalo, da je molila, da bi kdo iz Anglije prijavil njeno izginotje in jo prišel iskat, a nič se ni zgodilo. "Mislim, da so me pustili na cedilu," je dejala. "Ko sem bila v Pakistanu, sem na skrivaj še vedno mislila, da me bodo iz šole prišli iskat. Nihče me ni iskal. Bilo je grozljivo," opisuje svoje strahotne občutke.

V Veliko Britanijo se je vrnila, da bi tam rodila, zdaj pa se tam skriva pred svojim možem, ki ji je sledil iz Pakistana.

K. S.