Rim zahtevam po več avtonomije nasprotuje, pri čemer se sklicuje na ustavo. Foto: EPA
Rim zahtevam po več avtonomije nasprotuje, pri čemer se sklicuje na ustavo. Foto: EPA

Skrajnodesničarska, federalistično nagnjena Severna liga je podprla načrte za izvedbo referenduma o posebnem statusu Veneta po vzoru Južne Tirolske, za kar se je deželni zbor Veneta zavzel že pred meseci.

Deželnemu zakonu, s katerim bi razpisali referendum, pa nasprotuje vlada v Rimu, ki ga ima za protiustavnega, kar bo moralo preveriti italijansko ustavno sodišče.

Pobudnikov referenduma pa to ne bo ustavilo. "Delamo naprej, referendum bomo organizirali," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zagotovil predsednik Veneta Luca Zaia iz Severne lige. Od posebnega statusa po modelu Južne Tirolske si Veneto obeta večjo avtonomijo pri davčni politiki.

Široka podpora samoodločbi
Severno ligo pri teh naporih podpira tudi stranka Naprej Italija nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. "Gre za vprašanje svobode. Državljani morajo imeti pravico, da se svobodno izrečejo. Želimo zbrati 20 milijonov evrov, ki so potrebni za izvedbo referenduma," je povedal evropski poslanec Naprej Italije Remo Sernagiotto. Želja po samoodločbi je sicer močna v vseh socialnih skupinah prebivalstva Veneta.

Severna liga opozarja, da Rim Veneto obravnava kot "provinco imperija". "Služimo samo za plačevanje davkov," je dejal Zaia, ki meni, da je dežela davčno preobremenjena. Dežela Rimu sicer plačuje za okoli 71 milijard evrov davkov, 21 milijard več, kot jih prejme z naložbami in storitvami.

Na spletu 89 odstotkov za neodvisnost
V Venetu so spomladi izvedli neuradni spletni referendum o neodvisnosti dežele. Organizatorji navajajo, da je glas oddalo 2,3 milijona od skupno okoli petih milijonov prebivalcev te dežele, za neodvisnost pa naj bi glasovalo 89 odstotkov sodelujočih.