Mark Foley je bil šestkrat izvoljen za predstavnika Floride v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Foto: Reuters
Mark Foley je bil šestkrat izvoljen za predstavnika Floride v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Foto: Reuters
Ameriški kongres
Ameriški kongresniki so se že večkrat zapletli v seksualne škandale. Foto: EPA

52-letni Mark Foley je bil republikanski član predstavniškega doma kongresa in je v petek odstopil, ko je prišlo na dan, da je pošiljal seksualna eksplicitna elektronska sporočila mladim fantom, ki so ali še delajo kot pomočniki v ameriškem kongresu. Še bolj sporno je to, da je bil Foley predsedujoči odboru predstavniškega doma za pogrešane in zlorabljene otroke, bil pa je tudi avtor zakona za zaščito otrok, ki je začel veljati letos julija.

Republikanci, ki svojim nasprotnikom demokratom vedno očitajo moralno neprimerno vedenje, se zdaj otepajo obtožb, da so vedeli za Foleyjeva sporočila, vendar so jih prikrivali. Demokrati se tako že javno sprašujejo o tradicionalnih trditvah republikancev, da so zaščitniki družinskih vrednost.

Republikanski vodja v predstavniškem domu, Dennis Hastert, je dejal, da je vedel za sporočila med Foleyjem in 16-letnim dečkom, vendar ni bil seznanjen z njihovo seksualno vsebino. Predsednik George Bush ni kometiral škandala, njegov tiskovni predstavnik pa je le dejal, da mora predstavniški dom počistiti nered.

Foley je po petkovem odstopu ob koncu tedna odšel v center za zdravljenje alkoholizma in čustvenega stresa. Ameriški preiskovalni urad FBI je proti njemu že uvedel preiskavo, kar so sotrili tudi floridski državni in kongresni etični preiskovalci.