Tornado je divjal tudi v Alabami Foto: Reuters
Tornado je divjal tudi v Alabami Foto: Reuters
Poplavljene ulice Yorka. Foto: Reuters

V poplavah, ki jih je v zveznih državah Misuri in Illinois povzročilo obilno deževje, je v soboto umrlo osem oziroma pet ljudi. Med mrtvimi v Misuriju so bili tudi štirje tuji vojaki, nastanjeni v vojaški bazi Fort Leonard Wood. V Illinoisu pa so poplavne vode odnesle avtomobil, v katerem so bile trije odrasli in dva otroka. Medtem jih je v tornadih v predmestjih Dallasa umrlo 11, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred tem je od četrtka v zveznih državah Alabama, Misisipi, Tennessee in Arkansas v tornadih umrlo 19 ljudi, na desetine je bilo poškodovanih. Zaradi obilnih snežnih padavin so bile v Novi Mehiki številne ceste neprehodne, nekateri predeli pa so bili popolnoma odrezani od sveta. Viharji so ustvarili več kot dva metra visoke snežne zamete.

O poledenelih cestah in snežnih padavinah poročajo tudi iz zveznih držav Teksas in Kansas, kjer so se temperature začele hitro spuščati. Tudi v New Yorku, kjer so še za božič nosili kratke rokave, se je živo srebro spustilo na deset stopinj Celzija. Mraza in snega pa letos ne pričakujejo več.

V številnih predelih v bližini Dallasa reševalci od nedelje iščejo umrle in morebitne preživele v tornadih. Uničena so bila celotna stanovanjska naselja, opustošenje pa se je raztezalo na več kilometrih. Tornade in deževje je prinesla hladna fronta, ki je prišla iznad Aljaske.

Nad poplavljena območja Anglije najhuje šele prihaja
Z naraslimi vodami se borijo na severu Anglije. Oblasti so izdale 30 opozoril pred hudimi poplavami, kar pomeni, da predstavljajo grožnjo za življenje. Vremenoslovci so medtem posvarili, da na prizadeta območja najhuje šele prihaja, saj v sredo pričakujejo novo deževje. Po ocenah policije v Yorkshiru gre za najhujše poplave v zadnjih 70 letih.

Na številnih območjih severovzhoda in severozahoda Anglije so v zadnjih 24 urah dosegli rekordne vodostaje. Zaradi naraslih voda brez elektrike ostaja okoli 3.000 domov. Samo v Yorku so po podatkih tamkajšnjih oblasti poplave neposredno prizadele okoli 500 nepremičnin, zaradi česar so za prebivalce odprli že drugi namestitveni center. Poleg vojakov jim pomoč nudi še več kot 200 reševalcev, navaja BBC.

Britanska vlada je že konec tedna na prizadeta območja poslala dodatne sile. Približno 300 vojakom, ki so se s poplavami spopadali že do zdaj, se jih je v nedeljo pridružilo še 200. V pripravljenosti pa je še 1.000 vojakov. Prizadeta območja v Yorkshiru, Lancashiru in Greater Manchestru bo v ponedeljek obiskal tudi britanski premier. David Cameron je že ocenil, da so narasle reke in količina dežja ustvarile "učinek, kakršnemu še nismo bili priča", ter napovedal, da se bodo naložbe v zaščito pred poplavami nadaljevale. Pohvalil pa je tudi delo reševalnih ekip.

Zaradi napovedi deževja so za sredo za sever Anglije, pa tudi Wales in Severno Irsko izdali rumeni alarm. Na Otoku se z naraslimi vodami borijo že vse od začetka meseca, ko je močno deževje nad državo prinesel vihar Desmond.