Spopadi potekajo v industrijskem mestu Avdiivka v bližini Donecka, kjer želijo oblast od vladnih sil prevzeti separatisti. Foto: EPA
Spopadi potekajo v industrijskem mestu Avdiivka v bližini Donecka, kjer želijo oblast od vladnih sil prevzeti separatisti. Foto: EPA
Petro Porošenko
Zaradi spopadov je ukrajinski predsednik Petro Porošenko predčasno prekinil obisk v Berlinu. Foto: EPA

Članice 15-članskega Varnostnega sveta so izrazile veliko zaskrbljenost nad nevarnim poslabšanjem razmer na vzhodu Ukrajine in posledicami za civilno prebivalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izjavo je predlagala Ukrajina, Rusija pa ji ni nasprotovala.

Več mednarodnih organizacij je obe strani že v torek pozvalo k umiritvi spopadov in spoštovanju mirovnega sporazuma iz Minska, ki je bil sklenjen februarja leta 2015. Zaradi stopnjevanja nasilja na vzhodu Ukrajine se bo danes v glavnem mestu Belorusije sešla skupina za stike za rešitev ukrajinskega vprašanja, v kateri so predstavniki Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

V Avdiivki 13 mrtvih, več deset ranjenih
Industrijsko mesto Avdiivka v bližini Donecka je od nedelje prizorišče spopadov, s katerimi želijo separatisti prevzeti oblast od vladnih sil. V prvih treh dneh je bilo v spopadih ubitih najmanj 13 ljudi, več deset jih je bilo ranjenih. V Avdiivki je zaradi spopadov več tisoč ljudi brez elektrike in ogrevanja. Gre za najhujše spopade, odkar sta obe strani 23. decembra lani podprli premirje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zaradi spopadov predčasno prekinil obisk v Berlinu. Izrazil je skrb, da se bo intenzivnost spopadov povečala zaradi naklonjenosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa Rusiji. Spopadi so namreč znova izbruhnili po sobotnem telefonskem pogovoru med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Moskva: Spopade začeli ukrajinski prostovoljci
Kot medtem poroča ruska televizija RT, Kremelj sporoča, da je zadnje stopnjevanje nasilja povzročil napad ukrajinskih paravojaških enot, s čimer je zavrnil obtožbe Kijeva, da je Moskva odgovorna za zadnje spopade.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da so po njihovih podatkih nasilje sprožili prostovoljne paravojaške enote, ki sicer niso pod popolnim nadzorom ukrajinske vlade, a da so uživale podporo rednih enot ukrajinske vojske. To, je dejal Peskov, kaže, da je Ukrajina pripravljena spodkopati premirje z uporniki v skladu s sporazumom iz Minska.