Svet
Džafari, Nebenzja in Llorenty.
Ruski veleposlanik pri ZN-u Nebenzja v pogovoru s stalnima predstavnikoma Sirije in Bolivije. Varnostni svet je po glasovanju zavrnil ruski osnutek resolucije o obsodbi napada zahodnih sil na Sirijo. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik je poudaril, da so zahodne države napade izvedle brez mandata Varnostnega sveta ZN-a. Foto: EPA
Francoski lovec
Zahod se je odločil za napad na cilje v Siriji, Iran pa opozarja na regionalne posledice tega dejanja. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Nata je napade podprl. Foto: Reuters
Slovensko zunanje ministrstvo sporoča, da "Slovenija izraža podporo aktivnostim, usmerjenim proti vojaškim ciljem, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja. Vojaško operacijo treh zavezniških držav - ZDA, Francije in Združenega kraljestva - razumemo kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene uporabi kemičnega orožja."
Antonio Gueterres
Generalni sekretar ZN-a Guterres poziva k zadržanosti in opozarja na potrebo po spoštovanju mednarodnega prava. Foto: Reuters
VIDEO
Rusija sklicala izredno s...
VIDEO
Zahodne sile izvedle napa...

Dodaj v

Varnostni svet ZN-a ni podprl Rusije in obsodil napada v Siriji

Nato podprl napade, Iran svari pred posledicami
14. april 2018 ob 09:18,
zadnji poseg: 14. april 2018 ob 21:46
Teheran,Tel Aviv,New York,Moskva - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Rusija je po ameriško-britansko-francoskih napadih na cilje v Siriji v Varnostnem svetu Združenih narodov zahtevala obsodbo napada, vendar je preostale članice niso podprle. Predsednik Putin je predtem najostreje obsodil posredovanje.

Rusija je predlagala osnutek resolucije, v katerem bi Varnostni svet obsodil "agresijo proti sirski arabski republiki od ZDA in njenih zaveznic, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom in ustanovno pogodbo Združenih narodov". Predlog so podprle le Rusija, Kitajska in Bolivija, osem držav je glasovalo proti, štiri države so se glasovanja vzdržale.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je vse države pozval, naj "v teh nevarnih okoliščinah pokažejo zadržanost in se izognejo dejanjem, ki bi lahko stopnjevala zadeve in okrepila trpljenje sirskega ljudstva". Dodal je, da so mednarodni raziskovalci Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Dumi pripravljeni na obisk prizorišča domnevnega kemičnega napada.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzja je na začetku zasedanja obsodil agresijo treh stalnih članic Varnostnega sveta na Sirijo, vendar pa je britanska veleposlanica Karen Pierce to zavrnila in zagotovila, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji od sil vlade Bašarja Al Asada pravilni in zakoniti.

Veleposlanica ZDA pri ZN-u Nikki Haley je poudarila, da so ZDA v polni pripravljenosti na nov napad, če bo Al Asadova vlada znova uporabila kemično orožje. "Prepričani smo, da smo ohromili sirski program kemičnega orožja," je še dejala.

Putin obsodil "dejanje agresije"
Ruski predsednik Vladimir Putin je že predtem najostreje obsodil napade na cilje v Siriji in jih v izjavi označil za "dejanje agresije". Kot je dejal Putin, so ZDA, Francija in Velika Britanija kot izgovor za napad uporabile domnevni kemični napad, ki naj bi bil le uprizorjen.

"Dejanje agresije je bilo nad suvereno državo zagrešeno brez odobritve Varnostnega sveta ZN-a in ob kršenju ustanovne listine ZN-a ter norm in načel mednarodnega prava," je po sporočilu iz Kremlja dejal Putin.

V Moskvi dodajajo, da so zahodne sile "cinično" izvedle vojaško posredovanje nekaj ur, preden naj bi ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Dumo v Vzhodni Guti, ki je bil povod za napad ZDA, Francije in Velike Britanije.

Trenutno stopnjevanje razmer v Siriji ima "uničevalen učinek na celoten sistem mednarodnih odnosov", so še dodali v Moskvi.

Iran svari pred posledicami
Tudi v Teheranu opozarjajo, da so bili napadi izvedeni pred preiskavo OPCW-ja. "Ne da bi počakale na ugotovitve Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), izvedle napad," je sporočilo iransko zunanje ministrstvo.

Dodali so, da bodo omenjene države odgovorne za "regionalne posledice tega nepremišljenega dejanja", ki so ga označili za jasno kršitev mednarodnih pravil in zakonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ostrejši je bil iranski vrhovni voditelj Ajatola Ali Hamenej, ki je pozneje napad na Sirijo označil za zločin. "Ameriški predsednik, francoski predsednik in britanska premierka so zločinci," je še dejal.

Iran je ob Rusiji ključen zaveznik sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ga ZDA, Francija in Velika Britanija obtožujejo uporabe kemičnega napada na mesto Duma prejšnji konec tedna, kar navajajo kot razlog za svoje zadnje napade.

Zaskrbljenost nad napadom je izrazil tudi Egipt. "Egipt izraža solidarnost z bratskim ljudstvom Sirije v njihovih željah po življenju v varnosti in stabilnosti," je zapisalo egiptovsko zunanje ministrstvo.

Izrael: Napadi so upravičeni
Medtem v Izraelu, ki je večkrat tudi sam napadal cilje v Siriji, menijo, da je bil napad upravičen. Neimenovani izraelski predstavnik je dejal še, da je Sirija tudi baza za morilska dejanja Irana.

V ponedeljek je bilo letalsko oporišče sirske vojske tarča napada, za katerega je Damask z zaveznicama Rusijo in Iranom obtožil Izrael. Ta odgovornosti za napad, v katerem naj bi umrlo 14 vojakov, od tega sedem iranskih, ni potrdil.

Nato podpira napade
Stalni predstavniki držav članic pri Natu so enotno podprli operacijo, so zapisali na spletni strani zavezništva. Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je izrazil podporo napadom na Sirijo.

"Podpiram dejanja ZDA, Velike Britanije in Francije. To bo zmanjšalo sposobnost režima, da še naprej napada prebivalce Sirije s kemičnim orožjem," je Stoltenberg zapisal v izjavi. Kot je dodal, Nato uporabo kemičnega orožja dojema kot grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter verjame, da je nujno ščititi konvencijo o kemičnem orožju.

"To kliče po skupnem in učinkovitem odzivu mednarodne skupnosti," je zapisal Stoltenberg v izjavi po napadih, ki so se zgodili kljub prihodu strokovnjakov Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Sirijo z namenom preiskati domnevno kemični napad v Dumi, ki naj bi bil razlog za zadnje posredovanje Zahoda.

Tusk: EU stoji ob strani zaveznikom
Evropska unija je v izjavi za javnost pozvala vse države, še posebej pa Rusijo in Iran, naj uporabijo svoj vpliv za preprečevanje kemičnih napadov sirskega režima. Sirski vladi so zagrozili tudi z novimi gospodarskimi sankcijami, ki so jih sicer vzpostavili julija lani in marca letos.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem sporočil, da bo "EU stal ob zaveznicah na strani pravice". "Napadi ZDA, Francije in Velike Britanije jasno izražajo, da sirski režim skupaj z Rusijo in Iranom ne more nadaljevati te človeške tragedije, vsaj ne brez posledic," je prek Twitterja sporočil Tusk.

Še pred začetkom preiskave OPCW-ja je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po napadih sporočil, da je za uporabo kemičnega orožja v Dumi odgovoren Damask, ki tega proti civilistom ni storil prvič, "mora pa to biti zadnjič". Zavzel se je za politično rešitev krize v Siriji prek mirovnega procesa ZN-a.

Da je rešitev konflikta mogoča le po politični poti, je sporočila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, ki je posvarila pred stopnjevanjem krize.

Podporo je napadom kot potrebnim in ustreznim izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Napadi so po njenih besedah izkazali "mednarodno obsodbo uporabe kemičnega orožja in posvarili sirsko vlado pred nadaljnjimi kršitvami". Države, ki so izvedle napade, so "prevzele odgovornost kot del svoje vloge stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a", je še dodala po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Nemška kanclerka je pred napadi izključila možnost sodelovanja Nemčije v vojaškem posredovanju v Siriji.

Kanada, Japonska, Turčija za napade
Podporo napadom zahodnih držav sta izrazili tudi Kanada in Japonska. Kanadski premier Justin Trudeau je zapisal, gre za zmanjšanje sposobnosti režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da bi lahko še naprej izvajal napade s kemičnim orožjem nad lastnimi ljudmi. Da podpira odločitev ZDA, Velike Britanije in Francije, je sporočil tudi japonski premier Šinzo Abe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turško zunanje ministrstvo je danes v odzivu pozdravilo napade kot "ustrezen odgovor" na napad s kemičnim orožjem. "Pozdravljamo to operacijo, ki izraža vest vsega človeštva ob napadu na Dumo, ki nosi precejšen sum, da ga je izvedel režim," je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pozdravil napad zahodnih sil na Sirijo in dejal, da je operacija "Al Asadu poslala sporočilo, da njegov masaker ne bo ostal brez odgovora".

Turčija sicer izvaja napade na severu Sirije zoper sile tamkajšnjih Kurdov.

Operacijo sta podprla tudi Savdska Arabija in Katar. Doha je pozvala k "takojšnjemu posredovanju mednarodne skupnosti, da zaščiti sirsko ljudstvo in sirskemu režimu odvzame na mednarodni ravni prepovedano orožje".

Peking poziv k "vrnitvi v okvir mednarodnega prava"
Kitajska nasprotuje uporabi sile proti Siriji in poziva k "vrnitvi v okvir mednarodnega prava", so po napadih sporočili v Pekingu. Enostransko vojaško posredovanje, ki obide Varnostni svet, bo le še dodatno zapletlo reševanje sirske krize, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Dosledno nasprotujemo uporabi sile v mednarodnih odnosih in zagovarjamo spoštovanje suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti vseh držav," je v izjavi na spletni strani zapisalo kitajsko ministrstvo.

Amnesty International poziva k skrbi za civiliste
Da je treba kar najbolj zmanjšati škodo, ki jo zaradi napadov zahodnih zaveznikov na cilje v Siriji trpijo civilisti, je pozvala tudi mednarodna nevladna organizacija Amnesty International.

Ta je ameriškega predsednika Donalda Trumpa še pozvala, naj odpre meje za begunce iz Sirije. ZDA so letos sprejele samo 11 sirskih beguncev. V istem obdobju leta 2016 so jih sprejele 790, v celem letu 2017 pa 3.024.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 14.04.2018 ob 09:26
Zahodni hinavci ponovno z vojaško mašinerijo želijo preoblikovanje in nadzor določenega dela sveta. Že videno in gnusno!
To nikoli ne bodo moji zavezniki!

VEN!
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 09:27
ZDA, Francija in VB podpirajo džihad, toda samo takrat, ko ga nimajo pri sebi doma. Toda glede na nataliteto vahabitov, ga bodo kmalu imeli tudi doma in sami si bodo krivi in čisto prav jim bo.
Tao3
# 14.04.2018 ob 09:33
Napasti brez dokazov, kar so priznali američani sami, na dan ko bi OPWC raziskal kaj se je dejansko zgodilo ... to vam je zahodna demokracija. In te UK in USA lažnivce podpirata SĐS in NSi ... Skripal primer so kar potunkali ker je bilo že preveč očitno da je šlo za spabo skonstruirani laž in da je hčerka sedaj talka ki ji nikoli ne bodo dovolili govoriti neposredno z novinarji ... samo preko NAPISANIH izjav. Kdo jih pa dejansko piše pa verjemimo UK lažnivcem. Tony Blair jih piše osebno verjetno ...
infostriker
# 14.04.2018 ob 09:35
Tle sta še vedno 2 stvari ne jasni:

1.) Ali je bil kemični strup v Angliji res Ruskega izvora?

2.) Ali je bila kemična zastrupitev v Siriji res notranje "teroristično" dejanje.

Kje so dokazi? ... ZDA brez dokazov dela probleme kjer jih ni treba.
JozekVeseli
# 14.04.2018 ob 09:28
Rusi in Sirijci so osmesili Trumpa.... Zda niti napada ne znajo vec izvesti
tone7
# 14.04.2018 ob 09:33
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je po zahodnih napadih vse države pozval, naj bodo zadržane in naj se izogibajo vsem dejanjem, ki bi lahko vodila v poslabšanje razmer
........................................
....
ZN so le še farsa
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 09:30
https://www.domovina.je/pater-lavrih-evropa-si-je-z-multi-kulti-podpisala-kulturni-in-verski-propad-2-del-intervjuja/

https://www.casnik.si/mati-agnes-od-kriza-za-delo-v-siriji-ne-divja-drzavljanska-vojna-temvec-prikrita-agresija-iz-tujine/

Zakaj zahod podpira pokole Sirskih kristjanov?
presenečen
# 14.04.2018 ob 09:29
Iran: Napadi v Siriji bi lahko imeli regionalne posledice

Tale zadeva zna eskalirat v neslutene razsežnosti:
-maščevalni teroristični napadi po EU,
-val novih emigrantov proti EU,
-protesti po evropi,
-nove trgovinske vojne..

Krasni novi svet.
patriot1970
# 14.04.2018 ob 09:32
Napad na Sirijo,.....zaradi nedokazanega kemičnega napada! ..........
Nova sramota za ZDA, Francijo in VB!

https://twitter.com/SaveTWest/status/984
063937921548288

Upam da ima Putin tudi tokrat dobre živce,.....in ne bo odgovoril na to provokacijo!
SamoRes
# 14.04.2018 ob 09:35
Izraelci cvilijo, še sedaj ne morejo pozabiti kako jih je Hezbolah osmešil leta 2006, ko so peš bežali iz Libanona in so več kot 50 njihovih Merkav zdrobili z ruskim orožjem
patriot1970
# 14.04.2018 ob 09:38
requisitsor
# 14.04.2018 ob 09:32
Naj bombe padajo dokler ne pride Asad direktno v Hag.


Mar res spada Asad v Haag,...ali kdo drug?

https://www.rtvslo.si/svet/del-pontejeva-sarin-uporabljajo-sirski-uporniki/308198

........in kakšne so bile sankcije proti upornikom?....še več pomoči zahoda!!!!!
Heksenšus
# 14.04.2018 ob 09:39
Kdaj jih je pa že zanimalo, kakšne bodo posledice? Združeni narodi lahko svarijo in opozarjajo, poslušal pa jih tako ali tako ne bo nihče. Edini učinek bi bil, da bi se odzvali Rusi ali Kitajci, a se ti zavedajo, da bi imelo to svetovne posledice. Tako pa lahko gledamo bombardiranje Sirije, medtem ko v sosednjem Izraelu, ki že več kot pol stoletja okupira del Sirije, še naprej streljajo palestinske protestnike.
ATP
# 14.04.2018 ob 09:24
V celi zgodbi mi je žal le nedolžnih civilistov v Siriji :-(
RibičIČ
# 14.04.2018 ob 09:50
Ne glede na to, kaj si mislimo o Putinu ali Asadu, tile napadi so nevarni in nesmiselni. Stanja na terenu ne morejo več spremeniti.
Anar Hija
# 14.04.2018 ob 10:46
Slovenija, #VENizNATO!
Ramus
# 14.04.2018 ob 10:08
Napade podpirajo Nato, Kanada, Japonska, Turčija

Gospoda, kje imate dokaze?
Tao3
# 14.04.2018 ob 10:12
Upam da OPWC kljub temu opravi svoje delo in osmeši tele NAŠE zahodne lažnive pajace ...
Janez1965
# 14.04.2018 ob 09:54
Upam, da so ruski protiraketni sistemi dobro opravili svoje delo..
tupamaross
# 14.04.2018 ob 10:50
Amerikanci so za napad na Vijetnam potopili lastnoi ladjo v
Tonginškem zalivu in obtožili Vijetnam za to potopitev, kar
je bil povod za vojno.

Ameriška podmornica bo dobila natančne koordinate in bo
z nekaj torpedi potopila eno ali dve lastne ladje, tega pa niti
sami ne bodo vedeli.

Celo Trump in skoraj ves svet bo prepričan, da so te ladje
potopili Rusi, ki so celo napovedali, da jih bodo potopili.

Za potopitev lastne ladje bodo vedeli le poveljnik ameriške
podmornice in največ še dva najvišja častnika Pentagona.

Šele takrat se bodo Anglija in Francija zavedale, da so v
direktni vojni z Rusijo in se bodo morali odločiti le v nekaj
urah, ali naj izstopijo ali nadaljujejo do popolnega uničenja.

Ko bodo Rusi dobili poročilo, da so ena ali dve ameriški
ladji potopljene, se bodo takoj zavedali, da so že v direktni
vojni z ZDA, vendar so na to tudi pripravljene...
Do Brasil
# 14.04.2018 ob 10:36
Sadam Hussein je bil obtozen, da je v Kuvajtu moril dojencke v inkubatorjih.
False Kuwait Baby Incubator Story leads to War

l.2011 so taisto dejanje pripisali Assadu:
How CNN helped spread a hoax about Syrian babies dying in incubators
aljaz26
# 14.04.2018 ob 09:38
Pa se je zgodilo...zanimivo koliko podpore napadom naenkrat na forumu. Rusi so prevec pretresli vceraj temelje hisice iz kart, danes se zacne preiskava, oni pa pred tem gredo napadit.
unitrode
# 14.04.2018 ob 11:41
Edini, ki se je oglasil je bil predsednik Državnega zbora Brglez, ki je obsodil napad brez mandata VS OZN. Sluzasti pa tiho...
Aprila
# 14.04.2018 ob 10:27
Z napadom na Sirijo ZDA in njene zaveznice, vkjučno s Slovenijo, kršijo mednarodne sporazume, tako kot so jih ko so napadli Irak in Libijo, in vsi vključeni bi morali biti obravnavani kot vojni zločinci.

Mislim napadati državo, ker je bil bojda tam izveden kemični napad, ki ga hočejo na vsak način pripisati Asadu, medtem pa tisti ki bodo najbol profitirali z ZDA napada režejo civilom glave, posiljujejo otroke in imajo ženske kot spolne sužnje, in medtem ko v Jemnu Savdska Arabija ubija otroke z bombami. Amapk izgleda dokler ne gre za klor je ubijanje otrok čisto v redu, in glavni ubijalci teh otrok so dobrodošli pri Macronu, Merkel, May, Trumpu, ipd. Čista svinarija.
Orionstar
# 14.04.2018 ob 10:40
+/- so zmanipulirani!

Poglejte prejšnje članke in poljubne podstrani komentarjev...razmerja so 90:10!

Referendum...in se bo zadeva RAZJASNILA!

VEN!
5tane
# 14.04.2018 ob 09:44
Vse to je zaradi Petro dolarja in borznega zloma, ki se bo zgodil v naslednjih mesecih. Ne bit naivni in verjeti, da so američani napadli zaradi huminitarnih razlogov, ker jim ni vseeno za Sirijce. Za njih so oni iz Shithole country. Ne podpiram nobenih napadov in zahtevam, da se naša vlada opredeli do njih kot agresorsko dejanje. Prav tako do vmešavanja Rusije v Siriji.
mkrebs
# 14.04.2018 ob 11:34
Ducin,

Asada, morilsko lutko iranskih in ruskih interesov bi morali odstraniti že davno, pa bi mogoče bila vojna veliko manj krvava.

A tako kot so strmoglavili Huseina in Gadafija... , ko imamo zaradi tega samo že ljubi mir, pa mnogo turistov v Evropi?
NoFuture
# 14.04.2018 ob 11:09
@DREADLORD Dobrodošel v zahodni demokraciji, kjer dokaz pomeni manj kot nič.
DREADLORD
# 14.04.2018 ob 11:06
Se pravi. Če pravilno razumem Svobodni demokratični svet, napad na suvereno državo lahko izvedejo brez da bi predhodno dobili odbritev v parlamentu za vojaško akcijo. Razlog je pa nekaj, kar ni raziskano, niti potrjeno, da se je zgodilo.
V zgodovini je to recimo naredil Stalin. Pa Hitler. Pa še bi jih lahko našteval.
janroz
# 14.04.2018 ob 11:58
Tudi v Iraku so najprej vse zravnali z zemljo, potem pa ugotovili, da so se zmotili. Nič hudega nekaj 100.000 mrtvih, otrok ..., človek se pač zmoti, mar ne? Zakaj potem sploh imamo OZN, Varnostni svet? Mar vam ni vsem skupaj jasno, da velike države za zaščito svojih lastnih egoističnih in imperialističnih interesov mirno ignorirajo OZN? Vzamejo stvari v svoje roke, samo odločajo, nikogar ne vprašajo ...? Žalostno, res žalostno, NATO, EU ... vsi v en rog v podporo Trumpovega početja? Kam gre ta svet?
yanko
# 14.04.2018 ob 11:20
Še dobro da Putin ni toliko nor kot ta trojica (Zda, Fra, Ang,).
Pigglet
# 14.04.2018 ob 10:35
@Aprila
Amerika ni NATO. NATO ni izvedel napada na Sirijo. Je pa pajac Stoltenberg kot sekretar to podprl. Kdo s strani RS mu je dal to pooblastilo pa ne vem.
aparat-čik
# 14.04.2018 ob 11:13
kar se tiče ruskega odziva, ta zagotovo pride. Ne bo dramatičen, kot potopitve kake letalonosilke ali križarke, ampak verjetno nekaj v stilu čiščenja terena v sami Siriji. Kar bo glavoseke in njihove mentorje verjetno še bolj bolelo, pa še piskat ne bodo mogli v javnosti in se delat žrtve.
Guinness
# 14.04.2018 ob 11:18
wow kakšna manipulacija z plusi in minusi na zadnjih dveh novicah o Siriji. Podobno, kot se je v par minutah spremenilo razmerje v npr. novicah o Magni...spet kakšen podmladek v akciji?
aljaz26
# 14.04.2018 ob 09:48
Kje ste se vsi zagovorniki skrivali napada skrivali pretekla dva tedna? Vidim da je 80% racunov,ki podpirajo napade narejeno v juliju. Sigurno gre za strankarske predvolilne racune.

Žalostno kam ste padli.
Hardworker
# 14.04.2018 ob 20:24
ZDA so preizkusile, kaj lahko trenutno dosežejo proti Rusom in ugotovili, da jih že Sirijci zadosti šolajo.
Šolski nasilnež počasi dojema, da jih bo prej ko slej fasal.
tupamaross
# 14.04.2018 ob 10:59
Spoštovani gospod Putin,
ZDA bodo potopile lasno ladjo ali celo dve, kot je to bilo v
Tongkinškem zalivu, kar je bil povod za napad na Vijetnam.
Potopila jih bo ameriška podmornica, ki sama ne bo vedela,
da je to naredila, ker za koordinate torpedov bo vedel le
poveljnik podmornice in nihče drug ne. Seveda bodo za
to vedela še največ dva najvišja častnika v Pentagonu.

Da so si sami potopili ladjo ali dve, ne bo vedel niti Trump
pa še ves svet bo prepričan, da so jih potopili Rusi. Torej,
karte v rokah za začetek direktne vojne med Američani in
Rusi, imajo 100% v rokah Američani in je vprašanje samo
časa, kdaj si bodo sami potopili ladjo ali dve in za to
obtožile Ruse...
Hardworker
# 14.04.2018 ob 23:54
Veste kaj je demokracija?
Demokracija je to, da beli človek pošlje črnega človeka ubijat rumenega čoveka, 20 tisoč kilometrov stran od svojega doma, z izgovorom da ščiti varnost svoje države, ki jo je odvzel rdečemu človeku.
Bivši uporabnik
# 14.04.2018 ob 12:06
Rezultat vsega skupaj pa je....nespremenjena vojaška moč sirske vojske, nespremenjena razmerja moči na terenu ( uporniki se že pritožujejo da so razočarani nad rezultati napada ), rusi bodo sedaj Iranu in Siriji prodali S300 in S400 sisteme ( kakšen bo potem rezultat, če so že s starimi protizračnimi sistemi uspeli doseči tak razultat), sirci pa so sedaj še bolj povezani in odločnejši da osvobodijo svojo državo izpod skrajnih islamistov......i....jastrebi zadovoljni, 3 svetovne ni, v Siriji po starem....ni kaj očitno tale Trump le ni tak bumbar, da mu hkrati uspe zadovoljiti vse in nobenega.....čeprav nekateri psi lajajo, gre karavana dalje....tudi na tem forumu ;-)

Spremenilo se je nekaj: vse tri države (ZDA, Francija in Britanija) so storile vojni zločin. Nobena od teh držav ni bila vojaško ogrožena in se je odločila za napad brez vojne napovedi na drugo suvereno državo.
Roko_europe
# 14.04.2018 ob 19:53
@ mopo

Upam da jemlješ kaj močnega, sicer me zelo skrbi za tvoje zdravje!

Sicer pa, toliko vzdržnosti, kot jo premore ruska politika v svojih zunanjih odnosih, je na žalost trenutno ne premore nihče drug v svetu, bi pa bili zelo potrebno. Podtikovanja Asadu nakazujejo na to, da si res krvavo želijo njegove krvi in to za vsako ceno. V Sirijo je bila uradno vabljena le Rusija, se pravi vsi ostali so tam le kot agresorji in to je edino dejstvo. Kako bi izgledalo, če bi se v notranje konflikte kakšne eu države vmešala Sirija?! Po moje bi izpadlo zelo čudno in agresorsko...
Mirlo
# 14.04.2018 ob 14:48
In naša politika še vedno podpira fašizem!
nightwing
# 14.04.2018 ob 12:58
Danes je krasen dan, predvsem zato ker so se agresorji popolnoma osramotili. Večina raket je bila sklatenih, manjšina ki je prišla skozi sito, pa ni uničila nobene vojaške tehnike. Imajo pa agresorji krvave roke zaradi treh civilistov, ki so jih ubili.
123pepe321
# 14.04.2018 ob 11:07
"Vsekakor pa ni razloga, da bi kdorkoli podpiral režim."
Sirija je čist običajna demokracija. Ne vem, kje ti vidiš "režim"? A ja! V medijih tako piše...
Haloo
# 14.04.2018 ob 10:57
Napadene tovarne pralnih praškov.
Kekec99
# 14.04.2018 ob 11:37
Putin napade Zahoda na cilje v Siriji označil za "dejanje agresije"
------------------------------------------------
Ker po mednarodnem pravu to tudi so.
gorazd114
# 14.04.2018 ob 11:27
Kakšen gnoj je človeška rasa. Pobijamo se med sabo, zaradi brez predmetnih stvari, voditelji ( predvsem ZDA) se delajo navzven dobre, v resnici pa podpirajo ta kaos, izmišljujejo si razne napade, da lahko potem z vso silo udarjajo pa revnih državah, nastrada pa vedno človek, ki hoče samo mir.
General
# 14.04.2018 ob 11:20
Že večkrat sem napisal in bom ponovil, Slovenec bo umiral na tuji zemlji za korist drugih.
Zato sem bil proti EU in proti NATO 01. aprila 2003 na referendumu, me niso kupili z lepi obljubami bo boljšem jutri pa take fore.
itoh
# 14.04.2018 ob 22:40
Rusi imajo dokaze, da je za kemičnim napadom Cia, poleg tega so v sirska vojska našla laboratori za pripravo kemičnega orožja na področju, ki so ga zasedali uporniki. Vemo pa, kdo je podpiral upornike.

Putin tudi pričakuje nove folse flag kemične napade in novo raketiranje.
https://russia-insider.com/en/bombshell-russia-has-irrefutable-proof-syrian-gas-attack-staged-foreign-state/ri23139

https://sputniknews.com/news/20180413106
3535441-syrian-army-uncovers-lab-ghouta/

Varnostni svet ni sprejel ruskega predkoga za obsodbo napadov na suvereno državo in poziva k umiritvi razmer.
Homer.
# 14.04.2018 ob 13:12
Donald Tusk je medtem sporočil, da bo "EU stal ob zaveznicah na strani pravice". "Napadi ZDA, Francije in Velike Britanije jasno izražajo, da sirski režim skupaj z Rusijo in Iranom ne more nadaljevati te človeške tragedije, vsaj ne brez posledic

Za Sirsko tragedijo so glavni krivci ZDA in tisti, ki stojijo ob strani ZDA!

A želimo biti zraven?
Jaz NE!
b0bby8
# 14.04.2018 ob 11:42
Najbolj je pa zanimivo da so napadli Sirijo tik preden bi
Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) začela z delom in bi ugotovila ali so bili napadi s kemičnim orožjem s strani Asada.

To ni bil napad na Sirijo to je bil napad na združene narode (ZN) in njeno kredebilnost!!!!
In če bo svet sledil takšni logiki mu grozi dokončno samouničenje človeštva!!!!!!!!!


Kakšna demokracija je to ko močnejša stran obtoži in uniči obdolženca brez vseh dokazol.
el CARTEL
# 14.04.2018 ob 11:33
Generalni sekretar Nata je napade podprl.

in to brez dokazov

ven iz NATA, takoj
Kazalo