Svet
Poleg 50 mrtvih je bilo ranjenih tudi 77 ljudi. Foto: Reuters
Guterres pozivak k neodvisni preiskavi napada. Foto: Reuters
VIDEO
Obsodbe napada Savdske ko...
VIDEO
Združeni narodi pozivajo...

Dodaj v

Varnostni svet ZN-a zahteva verodostojno preiskavo napada Savdske koalicije v Jemnu

Generalni sekretar ZN-a Guterres obsodil smrtonosni napad
10. avgust 2018 ob 10:36,
zadnji poseg: 10. avgust 2018 ob 21:31
New York - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Varnostni svet Združenih narodov je pozval k verodostojni preiskavi četrtkovega napada Savdske koalicije v Jemnu, v katerem je umrlo 51 ljudi, med njimi 40 otrok.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je napovedala preiskavo, da bi ugotovili okoliščine dogodkov. Rakete so v napadu zadele šolski avtobus v bližini trga, polnega civilistov. Rezultate preiskave želijo objaviti čim prej, je za savdsko tiskovno agencijo povedal visoki uradnik koalicije.

"Če izvedena preiskava (koalicije) ne bo verodostojna, jo bo seveda Varnostni svet želel preveriti," je po zasedanju povedala veleposlanica Združenega kraljestva pri ZN-u Karen Pierce, katere država trenutno predseduje Varnostnemu svetu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zasedanje so sicer zahtevale nestalne članice Bolivija, Peru, Poljska, Švedska in Nizozemska. "Videli smo fotografije umrlih otrok," so povedali na nizozemskem veleposlaništvu pri ZN-u. "Kar je trenutno ključno, je verodostojna in neodvisna preiskava," so poudarili.

Tri od petih stalnih članic - ZDA, Združeno kraljestvo in Francija - sicer podpirajo vojaško posredovanje savdske koalicije proti hutijevskim upornikom v Jemnu, vendar pa so zaskrbljene zaradi velikega števila civilnih žrtev.

Guterres obsodil napad
Tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je pozval k neodvisni preiskavi napada in obsodil četrtkov smrtonosni napad.

"Generalni sekretar poudarja, da si morajo vse vpletene strani nenehno prizadevati, da v vojaških operacijah ne napadajo civilistov in civilnih objektov," je v izjavi za javnost dejal Guterresov tiskovni predstavnik Farhan Haq. Ob tem je poudaril, da morajo vse strani spoštovati svoje obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnega humanitarnega prava.

Guterres je tudi znova pozval h končanju konflikta v Jemnu in poudaril, da so pogajanja edini način za sklenitev miru. Vse jemenske strani je pozval, naj konstruktivno pristopijo k političnemu procesu, tudi za september napovedanim posvetom v Ženevi.

K preiskavi so pozvale tudi ZDA. "Seveda smo zaskrbljeni zaradi poročil, da je prišlo do napada, v katerem so umrli civilisti. Koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije pozivamo, naj izvedejo temeljito in transparentno preiskavo incidenta," je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

Generalna skupščina ZN-a je nekdanjo čilsko predsednico Michelle Bachelet potrdila za novo visoko komisarko ZN-a za človekove pravice. Na položaju bo nasledila Jordanca, Zeida Raada Al Huseina.

40 mrtvih otrok
V letalskem napadu je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v pokrajini Saada zadela šolski avtobus, ki je otroke peljal na poletno šolo. V napadu je umrlo 51 ljudi. Uporniki hutijevci so danes sporočili, da je število smrtnih žrtev med otroki narasla na 40. Sprva so poročali, da je umrlo najmanj 29 otrok. Ranjenih je bilo še 77 ljudi.

Zaradi slabih zdravstvenih storitev, ki so na tem območju zaradi triletne blokade in letalskih napadov omejene, pa se utegne število mrtvih še povečati. Koalicija je prevzela odgovornost za napad oz. "legitimno vojaško operacijo", kot je označila napad.

V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, že skoraj štiri leta poteka uničujoč boj za oblast med vlado, ki jo podpirajo Savdijci, in hutijevskimi uporniki, povezanimi z Iranom.

K. T., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 10.08.2018 ob 10:46
Kaj pa naš veliki dežurni solidarnež pahor? a je tiho kot rit? Če bi bil vsaj vedno...
audiac
# 10.08.2018 ob 11:16
No,verjetno bi bil tale Guterres še zmeraj najraje tiho,ampak kar je preveč je pa preveč.Še tisti ščepec avtoritete,ki jo ima,bi šlo po zlu.
SpookyDonk
# 10.08.2018 ob 11:22
Poleg obsodbe, dodajmo še misli in molitve in bo “sveta trojica hinavščine” popolna.
Bivši uporabnik
# 10.08.2018 ob 11:21
Vsak ta tretji stavek 'koalicija pod vodstvom Savdske Arabije'. A je zako težko napisat, kdo je v koaliciji? Rusi, Romuni, Papua Nova Gvineja? Monako?
Homer.
# 10.08.2018 ob 11:26
In?
USA bodo še naprej oboroževali SA in napadi se bodo nadaljevali.
Nikki Haley pa bo v UN te napade opravičevala z obrambo demokracije

PS:
Trump je dobil dva nova volivca ..........
discoversci
# 10.08.2018 ob 11:29
Združeni narodi so farsa. Vse regira VB in ZDA. V brk se jim smejijo. Po mojem mnenju je samo še vprašanje časa, kdaj ta organizacija razpade. Žal. To so dejstva. Pričenja se veliki boj za resurse in ekonomsko prevlado. Sledi imperializem in nadvlada nad državami z resursi in s tem skok 300 do 400 let nazaj v času. Trenutno je človeštvo na nivoju neandertalcev, če mene kdo vpraša.
Gaius Julius
# 10.08.2018 ob 11:31
Ma spet neko besedičenje, "vse strani si morajo prizadevati ne napadati civilistov" in podobne flance itak ne bo nihče poslušal. Doslej je bilo že veliko podobnih izjav na to temo, z nič učinka. Zakaj bi nadaljeval z enako retoriko? No, ker mu je očitno vseeno za dejanski učinek...

Če bi imel kaj med nogami, bi pozval k sankcijam in politični osamitvi SA, glede na to koliko podobnih kršitev je že bilo z njihove strani. Ampak ne, to lahko počnemo z Assadom, ki bi naj zastrupljal civiliste - sicer brez dokazov. Savdijci priznajo, da so namensko pobili avtobus otrok, pa dobimo neko ohlapno izjavo, da se pa to ne spodobi najbolj...

Društvo Narodov 2.0
Hijena
# 10.08.2018 ob 11:25
Obsodbo podpiram!
Ne podpiram pa selektivnih obsodb, kjer so eni izvzeti, dobro vemo kdo to so.
ZN pa tako nima nikakršne moči, zato je brezveze da sploh so
m72
# 10.08.2018 ob 11:32
Hiter je, res. Zgleda, da zadnji, ki izve.
generacija56
# 10.08.2018 ob 11:34
Parodija organizacije, ki je nekoč nekaj pomenila....
"Neodvisna" preiskava?
Iz koga se človek norčuje?
Kdo bo preiskavo izpeljal?
Saudska Arabija, ali Hutiji?
Drug si ne upa pomoliti nosu....
k500
# 10.08.2018 ob 11:33
za oblast med vlado, ki jo podpirajo Savdijci, in hutijevskimi uporniki, povezanimi z Iranom.
to je verska vojna med šiiti in suniti. večina prebivalcev je sunitov v jemnu.
hutiji (manjšina) so šiiti prav tako kot večina prebivalcev v iranu.

»Yemenis are divided into two principal Islamic religious groups: 60-65% Sunni and 30%-35% Shia. The denominations are as follows: 60-65% primarily of the Shafi'i and other orders of Sunni Islam. 30% of the Zaidi order of Shia Islam, 2-5% of the Ja'fari and Western Ismaili orders of Shia Islam.«

je pa prav, da se je ta tip (Guterres) oglasil, vendar bi se lahko večkrat in oštel usa, sa & co.
usa podpirajo samo sunite v sa, šiiti v iranu so problem za usa zaveznike sa, zato usa tako rada objavljajo sankcije proti iranu. amerika počne vse samo da so suniti v savdski arabiji zadovoljni. pa saj ameri tudi črpajo nafto v sa.
Fetisov
# 10.08.2018 ob 12:07
Savdska barabija, "naravna" zaveznica izraelskih in ameriških sionistov. Kamelentrajbarji, ki so se slučajno usedli na nafto, kulturno in ideološko so pa nekje tam tam s Talibani, s tem, da so Talibani malo bolj zmerni. Os zla Riad-Tel Aviv-Washington.
Wolfy
# 10.08.2018 ob 11:47
Generalni sekretar ZN-a Guterres obsodil smrtonosni napad koalicije v Jemnu

Jaz tudi obsojam napad. In kaj zdaj? Raje naj obsodi odgovorne, na sodiscu, ne pa napad...
friks
# 10.08.2018 ob 12:05
Koalicija v kateri je Amerika lahko pobija tudi otroke. Oni nimajo omejitev.
Bivši uporabnik
# 10.08.2018 ob 12:01
Tu gre za defacto napad in smrti, pa zelo malo mednarodne akcije.
V primeru le domnev in nic zrtev kemicnega (laznega) napada v Siriji pa je malo manjkalo, da ni nato napadel in Rusijo in Sirijo.
Hinavscina
kurirček
# 10.08.2018 ob 11:29
Predhodne USA solo akcije po planetu, brez resnih obsodb UN, dajejo Savdijcem kvazilegitimacijo in motiv za tovrstne krvave akcije.
Fetisov
# 10.08.2018 ob 12:14
@Kekec
Bombardirali so strateške cilje, tisti v vrtcu/šoli so lahko čez deset let že "teroristi". Njihovi zavezniki Amiji pravijo, da je treba ravnati preventivno. Drugače pa ameriška roba nikoli ni bila preveč natančna...
HOR
# 10.08.2018 ob 13:07
V osnovi je situacija v Jemnu podobna situaciji v Siriji s to razliko, da je zahod v Siriji podpiral nelegitimno opozicijo v Jemnu pa nelegitimno vlado.
Verska komponenta vojne je medijsko predimenzionirana in posledica propagande agresorjev ter prisotna predvsem s strani glavnega agresorja Saudove Arabije, kjer uradna vera vahabizem, ki je neke vrste moderna herezija sunizma brez dolge tradicije (nastala s pomočjo in za interese zahoda...) smatra vse ostale praktično za nepravilno verne ali neverne, ki jih je potrebno z mečem spraviti v edino primerno vero ali iz sveta, medtem, ko so Hutiji manj ortodoksna podvrtsa šiitov, ki se imenujejo Zaid-i in so med vsemi šiiti versko najbližje sunitom...
Hutiji dobivajo orožje iz starih vojaških zalog Yemna in z nakupi, pri čemer Iran sploh ni glavni faktor, kakor to trdi propaganda napadalne koalicije za opravičevanje svojega početja in, kot del kampanje proti Iranu...
HOR
# 10.08.2018 ob 12:34
"...V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, že skoraj štiri leta poteka uničujoč boj za oblast med vlado, ki jo podpirajo Savdijci, in hutijevskimi uporniki, povezanimi z Iranom..."

...
Kar jej manipulativen opis situacijes strani MSM, ki se prodaja, kot nevtralen, Bolj objektivno je nekako tako:
V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, že skoraj štiri leta poteka uničujoč boj zaradi napada Saudove Arabije na Jemen, ki pa je prikazan, kot boj za oblast med nelegitimno marionetno vlado, ki jo vzdržujejo Savdijci, in hutijevskimi uporniki, ki tudi od Irana dobivajo nekaj pomoči in niso iranske marionete ali podaljjšek iranske politike...
Praktično je koalicija pod vodstvom Saudove Arabije s podporo ZDA (in Britanije ter Fancije) napadla Yemen predvsem zaradi geostrateških interesov zahoda ob čemer uporablja bombardiranj in stradanje civilistov ter uničevanje civilne infrastrukture za doseganje vojaških ciljev kar je vojni zločin.
Razen Hutijev gre torej pri zunanjih napadalcih in sodelujočih za vojne zločince...
Bonsaj
# 10.08.2018 ob 11:53
Mu bodo Savdijci malce več dolarčkov ponudili pa bo hitro utihnil tale Guterres. Bo kmalu spoznal kdo vlada svetu.
bogam
# 10.08.2018 ob 13:34
Komu in čemu pa služi ta OZN?
Dionezij
# 10.08.2018 ob 13:29
Če ZDA napadajo druge države zaradi varstva demokracije in človekovih pravi, potem naj napadejo že SA. Tudi ta nima demokarcije in hudo krši človekove pravice, zlasti pravice žensk. Napada ne bo. Ima prveč naftre in dolarjev ter je dober kupec orožja.
kvisko75
# 10.08.2018 ob 11:45
Ga obsojamo tut ostali. Kaj pa sedaj?
kapljač
# 10.08.2018 ob 14:44
Balkance se je postavlo pred sodišča in jih za podobne zločine zapiralo.
Bivši uporabnik
# 10.08.2018 ob 13:31
Kje je bil takrat , ko so ZDA prodale za 100 milijard dolarjev orožja in opreme Saudski Aranbiji.? Kaj je mislil da je to orožje za tabornike?
Ramus
# 10.08.2018 ob 13:30
Gremo g. Cerar in g. Erjavec,.... čakamo obsodbo iz Slovenije! Ne podpiramo fašistične politike ZDA, ki oborožuje Savdsko Arabijo in neti vojno proti Iranu.
nuLanuLa
# 10.08.2018 ob 13:25
Če to naredijo amerikanski prijatelji, je to napad na civiliste od katerih jih je bilo toliko in toliko otrok. Če pa je novica o Siriji, Iranu oz. kakšni drugi državi, ki se ne uklanja amerikanskemu imperializmu, je to takoj GROZLJIV napad na NEDOLŽNE otroke. S takimi malenkostmi se potem galvanizira mase, ki imajo glave le zato, da imajo na njih frizure.
friks
# 10.08.2018 ob 12:12
Avtobus sredi mestnega jedra.
lojze001
# 10.08.2018 ob 11:59
Zgleda, da je to četrtorazredna tema in se o tem našim državnim veljakom ni treba opredeliti pred svetovno javnostjo.
ZAHTEVAJMO!
cairns
# 10.08.2018 ob 11:49
Generalni sekretar ZN-a Guterres obsodil smrtonosni napad koalicije v Jemnu

To pa je presenečenje.
Obsodba je verjetno sledila ker visoki komisar za človekove KRIvice Zeid Raad Al Husein odhaja iz položaja in je Guterres le zbral malo poguma.
Dionezij
# 10.08.2018 ob 22:46
Ali ni s tem napadom in pobojem otrok SA prestopila rdečo črto in bi ji bilo treba takoj uvesti mednarodne sankcije in zbombardirat njihova skldišča orožja. Bele čalade, ki so zapustile Sirijo, lahko zdaj gredo v SA in zanjo prirejajo video filme, kako Jemenci napadajo "demokratično" SA in jih zastrupljajo s klorom. Naš predsednik se ne bo oglasil in poboja otrok ne bo obsodil. Rad bi bil velik politik, le da s svojo glavo ne sme razmičjati. Govori in obsoja takrat, ko mu to dovolijo izvozniki demokracije. V VB sta bila zastrupjena Ruska državljana in brez dokazov je takoj sledila obsodba Rusije in uvedba sankcij zoper njo, čeprav sta oba preživela. Ali 40 otrok ni nič vrednih!? In kje so naši ugledni neodvisni novinarji, da bi to dejanje s pisanjem obsodili. Seveda ne smejo pisati, tak je diktat. Torej niso svobodni, ampak pisci po nareku velikih politikov, čeprqv jih mi plačujejo z naročnino za RTV. Če hodiš po zlatih stopnicah in si mega kupec orožja in prodajalec nafte za dolarje, potem ti je vse oproščeno. ZDA zoper SA ne bodo reagirale, saj če bi, potem bi SA začela prodajati nafto v svoji ali drugi valuti in ne v dolarjih in ZDA bi bankrotiral, dolar pa bi postal ničvredni papir., vreden manj kot WC papir.
Aprila
# 10.08.2018 ob 17:55
Se vedno cakam na ZDA, VB in Francijo da ostro obsodijo uboj otrok, ter da zagrozijo s sankcijami, ter vržejo kakšno bombo na Savdsko Arabijo, kot to naredili v domevni zastrupitvi z klorom v Siriji. Aja, za Savdsko Arabijo gre, kronićnega kršitelja človekov pravice, kateri je kljub temu na čelu par odborov UN.
Radoveden
# 10.08.2018 ob 15:02
A Donči ne bo tvitnil da so umrli "prelepi otroci"?
TinTin
# 10.08.2018 ob 18:41
Islam...Pa naj se gdo rece, da je Saudska Arabija drzava miru in spostovanja clovekovih pravic in se posebej skrb do otrok!
kapljač
# 10.08.2018 ob 14:41
Kaj pa sankcije zoper saudijce???
MZ
# 10.08.2018 ob 13:54
Pač...če si "naš", si lahko privoščiš zatiranje opozicije in tudi napade na civiliste z vsemi sredstvi. So to ob blagoslovu "svetilnika demokracije" počele vojaške hunte po Latinski Ameriki, pa Husein s kemičnim orožjem, pa še koga bi se dalo najti.
RESNICA
# 10.08.2018 ob 20:16
"Videli smo fotografije umrlih otrok," so povedali na nizozemskem veleposlaništvu pri ZN-u. "

Mene predvsem zanima, ali se bodo ZDA in Anglija odzvale isto, kot sdo se v primeru Sirije..... Bo govora o "čudovitih otrocij", ki jih je pobil "mesar", vodja režima iz Riada, ali bo vse ostalo pri besedah...

Za medije, vključno z RTV Slovenija že vidim mlačen odziv in s tem njihovo nezainteresiranost in dvojno moralo.

Zanima me reci8mo, kje je razvpita vojna dopisnica in bližnjerga vzhoda Karmen W Š..... Bo iz njenih ust kaj o ubogih otrocih in režimu iz Rijada, ki ima krvi do kolen in čez, ali bo še naprej zadevo brez besed podpirala????

Poraja se mi v današnjih dneh ogromno dvomov v profesionalnost medijev iz EU, državnega medija iz R. Slovenije on konkretno - vojne dopisnice Karmen W. Švegel.
Hardworker
# 10.08.2018 ob 22:06
Zahod je tako hinavsko gnil, da že do lune zaudarja.
kurirček
# 10.08.2018 ob 11:31
+ discoversci je že pred mano pojasnil dinamiko vrste homosapiens ups... homoovce.
agenda21
# 10.08.2018 ob 15:35
So mu rekli: dej neki povej...
Krtomir
# 10.08.2018 ob 13:36
Jagoda Lilit

Savdijci so tako finančno na robu, da bi verjetno bankrotirali še preden bi v EU pokurili zaloge nafte.
GORILA
# 10.08.2018 ob 12:54
@jagoda
Pa saj so vsi od Izraela do Irana itak sami semiti.

...iranci so pa semiti ravno toliko kot slovani!
Kekec99
# 10.08.2018 ob 12:10
50 mrtvih ljudi, od tega 29 otrok. Kaj so bombardirali šolo oziroma vrtec?
RESNICA
# 10.08.2018 ob 20:17
Pogrešam pa tudi odziv Predsednika Boruta Pahorja, VD predsednika vlade Cerarja in VD predsednika parlamenta Tonina!!!

Do sedaj je principelnost pokazal le gospod Brglez, a zato doživel pogrom, ki se ga nebi sramoval niti Ranković ali Stalin!!!!
Rancher
# 10.08.2018 ob 12:01
Se med sabo se ne marajo in se pobijajo. Mi pa naj bi verjeli, da se bodo tisti, ki so prišli v EU, prilagodili...:-)...nikoli in nikdar!
Bivši uporabnik
# 12.08.2018 ob 11:17
Embargo na nafto.
Ni_Nicka
# 10.08.2018 ob 12:41
Teroristi so popucani?
james blake
# 10.08.2018 ob 11:36
včeraj po obrambnem odgovoru izraela na raketni napad islamistov pa poplava antisemitizma. danes komaj kaj. a ja, včeraj se je stotine oglasilo o tem, da islamske države niso in nikoli ne bodo nič drugega kot pravičnosti in mir na zemlji - vse ostalo je islamofobija, ki da je svet popolnoma preplavila. verjetno je tale novica pobegnila dežurnim varuhom pravovernosti - pa itak so krive ZDA. kdo drug le? no, seveda izrael.
Kazalo