Tarcisio Bertone je nekdanji vodja vatikanske vlade. Foto: EPA
Tarcisio Bertone je nekdanji vodja vatikanske vlade. Foto: EPA
Vatikan: Začetek sojenja funkcionarjema pediatrične klinike

Italijanska novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta se pred dvema letoma razpisala o prenovi razkošnega stanovanja Bertoneja, ki je bil državni tajnik pod papežem Benediktom XVI., sicer pa slovi kot eden izmed najrazsipnejših vatikanskih dostojanstvenikov. Za prenovo 700 kvadratnih metrov velikega stanovanja je bilo namenjenih skoraj pol milijona evrov, je za TV Slovenija poročal Janko Petrovec.

Škandal o razsipni prenovi stanovanja je bil del širše afere o odtekanju zaupnih informacij, imenovane Vatileaks 2, ki se je končala z lansko obsodbo dveh vatikanskih uslužbencev in oprostitvijo obeh novinarjev.

Uporabnika stanovanja med obtoženci ni
Za zapravljanje denarja bolnišnice Bambino Gesù, ki sodi med najbolj cenjene v Italiji, sta se na zatožni klopi znašla nekdanji predsednik sklada Giuseppe Profiti in njegov takratni zakladnik Massimo Spina. Obtožnica ju bremeni, da sta nezakonito porabljala sredstva v lasti bolnišničnega sklada, z njimi pa v letih 2013 in 2014 plačevala prenovitvena dela podjetju rimskega gradbinca Bandere.

Postopek vodijo vatikanski pravosodni organi, saj prenovljeno stanovanje stoji v Vatikanu, bolnišnica pa ima ekstrateritorialni status. Uporabnik prenovljene mansarde v palači San Carlo je po razkritju afere decembra leta 2015 skladu bolnišnice podaril 150.000 evrov iz lastnega žepa. Med obtoženci sodnega procesa ga ni.

Vatikan: Začetek sojenja funkcionarjema pediatrične klinike