Papež na posebnem obisku pri pacientih in zaposlenih pediatrične klinike Bambino Gesu. Foto: Reuters
Papež na posebnem obisku pri pacientih in zaposlenih pediatrične klinike Bambino Gesu. Foto: Reuters
Melania Trump z otroki bolnišnice
Otroke je med Trumpovim majskim obiskom Vatikana v bolnišnici Bambino Gesu obiskala tudi prva dama ZDA Melania Trump. Foto: Reuters

Stoji na ekstrateritorialni parceli, kar naj bi bil po poročanju ameriških novinarjev Associated Pressa glavni razlog, da v njej nihče ne opravlja nenapovedanih inšpekcijskih pregledov.

V včeraj objavljeni raziskavi bolnišnico obtožujejo, da ne upošteva standardnih anestezijskih postopkov. Zdravniki naj bi otroke po posegih pospešeno prebujali, da tako izvedejo več operacij. Na terminalno bolnih naj bi opravljali nepotrebne posege in s tem ustvarjali večji dobiček.

Novinarji se sklicujejo na notranjo preiskavo iz leta 2014, v kateri naj bi odkrili kršitve standardnih postopkov, prenapolnjenost oddelkov in visoko tveganje za okužbe. V Vatikanu naj bi devet mesecev pozneje naročili novo preiskavo ameriških strokovnjakov, ki so ugotovili, da v bolnišnici ni večjih težav.

Več smrti domnevno zaradi bakterij
Po navedbah novinarjev, ki so govorili z uslužbenci bolnišnice, bolniki in sindikalisti, naj bi zaradi skoraj dve leti trajajočega izbruha patogenih enterobakterij na onkološkem oddelku umrlo osem otrok.

V bolnišnici Bambino Gesu so v ponedeljek, le nekaj ur po objavljenem poročilu, vse obtožbe zanikali, jih označili za netočne in napovedali tožbo proti ameriški medijski hiši.

Sporočili so še, da so pripravljeni vzeti v oskrbo angleškega dojenčka Charlieja Garda, čigar zgodba je v zadnjih tednih obšla svet. Charlie trpi za redko neozdravljivo boleznijo, v londonski bolnišnici Great Ormond Street pa so presodili, da ga ne bodo več ohranjali pri življenju.

Pestro dogajanje v Vatikanu
Vatikan se je znašel sredi zaporedja afer. Po odstopu glavnega finančnega revizorja Libera Miloneja zaradi domnevno previsoke plače, vsaj začasnem odhodu gospodarskega ministra kardinala Georgea Pella v domovino Avstralijo, saj ga avstralske oblasti obtožujejo pedofilskih dejanj. Papež Frančišek pretekli teden prefektu za doktrino vere kardinala Gerharda Müllerja, s katerim nista imela usklajenih stališč, ni podaljšal mandata.