Šalita je pred domačo hišo pričakala navdušena množica ljudi. Foto: EPA
Šalita je pred domačo hišo pričakala navdušena množica ljudi. Foto: EPA
Gilad Šalit
Šalita so pripadniki gibanja Hamas zajeli ob meji z Gazo junija leta 2006. Foto: EPA
Gilad Šalit
Ob vrnitvi v domovino sta Šalita poleg očeta pričakala tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak. Foto: EPA

Šalita so kot 19-letnega vojaka ugrabili palestinski borci, ki so iz Gaze izkopali rov in napadli posadko njegovega tanka. Dva njegova kolega so ubili, njega pa odpeljali neznano kam v Gazi. Danes 25-letni izraelski vojak je po petih letih in štirih mesecih ujetništva v torek znova prišel na prostost, ko ga je palestinsko gibanje Hamas zamenjalo za 1.027 Palestincev v izraelskih zaporih.

V na hitro pripravljenem intervjuju za egiptovsko televizijo takoj po izpustitvi je bil Šalit videti zbegan in utrujen. "Ne počutim se dobro glede celotnega dogodka ... videti toliko ljudi po tako dolgem času ... po tako dolgem času, ko nisem videl ljudi. Pretresen sem," je v hebrejščini povedal egiptovski voditeljici.

Gidi Arenhalt, ki je po vojni leta 1973 preživel osem mesecev v sirskem zaporu, je bil izredno kritičen do intervjuja, v katerega so že tako sramežljivega Šalita po mnenju mnogih Izraelcev prisilili egiptovski posredniki, ki so se pogajali za njegovo izpustitev. "Vsi bi se morali iz tega naučiti, da bi morali Šalita pustiti pri miru, saj je zadnja stvar, ki jo potrebuje, to, kar mu je pripravila egiptovska televizija," je bil Arenhalt odločen v pogovoru za izraelski vojaški radio.

Izraelski mediji so poročali, da se v helikopterju, ki ga je z egiptovske meje po intervjuju prepeljal na srečanje z družino v izraelsko vojaško oporišče, Šalit ni počutil dobro in je celo omedlel, zaradi česar so ga skoraj prepeljali v bolnišnico.

"Kaj si povedal Sircem"
Nekdanji izraelski vojaški pilot Ori Šahak, ki so ga v Siriji zajeli leta 1973 in je v zaporu preživel osem mesecev, meni, da so se Izraelci naučili od podobnih primerov v preteklosti. "Ko so nas izpustili, nas je takoj čakalo varnostno zaslišanje. Ni ji zanimalo naše čustveno stanje. Nihče me ni vprašal, kako se počutim. Vse, kar jih je skrbelo, je bilo - kaj si povedal Sircem," je svojo izkušnjo opisal Šahak.

Šahak je vesel, da sta obrambno ministrstvo in vojska zadržala medije stran od Šalita in njegove družine. "Oskrba, ki je bo deležen Šali, bo povsem drugačna od tistega, kar smo prestali mi," je dejal.

Noam Šalit je po vnovičnem snidenju s sinom povedal, da bo Gilad potreboval oskrbo zaradi nepravilno zaceljenih ran, ki jih je dobil v napadu na tank. Dodal je še, da so ugrabitelji na trenutke z njim ravnali grobo. "Šel bo skozi proces rehabilitacije. Upamo, da bo ta proces čim hitrejši in da bo lahko spet zaživel normalno življenje," je v torek zvečer dejal oče zbrani množici pred njihovo družinsko hišo.

Prostost kot travma
V ujetništvu je bil Šalit prikrajšan za svetlobo in ni imel stikov z ljudmi, razen s svojimi ugrabitelji. Hamas je sporočil, da je z njim ravnal dobro, kar je povedal tudi Šalit takoj po izpustitvi. Šalit je ujetništvo preživel v popolni osami, Hamas ni dovolil niti, da bi ga obiskali predstavniki Rdečega križa.

Vojaški rezervist Mickey Zeifa, ki je bil leta 1973 vojaški ujetnik v Egiptu, je dejal, da bo Šalit potreboval pazljivo oskrbo, da bi lahko znova zaživel tako kot pred ujetništvom. "V mojem primeru me je vse slavje okoli mene, ki mi sprva laskalo in mi je prijalo, potegnilo navzdol. Včasih je vrnitev travma sama po sebi, nič manj težavna kot ujetništvo," je povedal.

Psihologinja Rivka Tuval Mašiač je pojasnila, da bo Šalit potreboval čas za zavedanje dejstva, da je postal tako velika javna osebnost med dolgotrajno odsotnostjo. "Gilad se ne zaveda, da je lastnina vse države, in ne ve, da vsa država ve, kdo je. Potreboval bo predvsem čas in veliko tišine ter topline svoje družine," je dejala.