Nesreča se je zgodila ob pol sedmih zjutraj po lokalnem času. Foto: Reuters
Nesreča se je zgodila ob pol sedmih zjutraj po lokalnem času. Foto: Reuters

Na krovu ladje Dalnji Vostok je bilo 132 ljudi, večinoma iz Rusije, medtem ko preostali mornarji prihajajo iz Latvije, Ukrajine, Mjanmara in Vanuatuja. "Reševalna akcija se nadaljuje in še vedno iščemo 13 ljudi," je sporočil glavni vodja pomorskega reševalnega centra Viktor Klepikov.

Morje, kjer se je zgodila nesreča, ima okoli 0 stopinj Celzija in večina rešenih mornarjev je utrpela podhladitev. V reševalni akciji sodeluje več kot 20 ladij in helikopter. Lokalni mediji poročajo, da ladja pred brodolomom ni poslala klica v sili.

O vzrokih za nesrečo se še ugiba, a po eni razlagi naj bi ribiško ladjo zadel plavajoči led in prebil njen trup, zaradi česar je poplavilo strojnico in plovilo je potonilo v 15 minutah.

Ruska tiskovna agencija TASS po drugi strani poroča, da je posadka kršila varnostne predpise s pretežkim tovorom na ladji. Pri tem se sklicuje na besede namestnika vodje pokrajine Kamčatka Sergeja Kabarova.

Ladja je potonila v Ohotskem morju, okoli 330 kilometrov zahodno od naselja Krutogorovski na Kamčatki.

Rusija ima porazno varnostno statistiko cestnega, ladijskega in letalskega prometa, predvsem zaradi slabega vzdrževanja in podkupljivosti pristojnih.

Zadnja večja ladijska nesreča se je zgodila leta 2011, ko je zastarela in prenatrpana turistična ladja potonila na reki Volga. Umrlo je skoraj 130 ljudi, to pa je bila tudi najhujša ladijska nesreča v Rusiji po koncu sovjetskega obdobja.

Ribiška tragedija v Ohotskem morju
Tragedija ruske ribiške ladje
Ribiška tragedija v Ohotskem morju
Tragedija ruske ribiške ladje