Od 1.054 prijav jih je 600 povezanih s tatvinami. Foto: Reuters
Od 1.054 prijav jih je 600 povezanih s tatvinami. Foto: Reuters

Med aretiranimi, ki naj bi bili domnevno odgovorni za več kot tisoč prijavljenih tatvin, spolnih napadov in posilstev na kölnski železniški postaji na lanski silvestrski večer, je 25 Alžircev, 21 Maročanov, trije Tunizijci, trije Nemci, dva Sirca, Iračan, Libijec, Iranec in Črnogorec, med katerimi so tako prosilci za azil kot tudi ilegalni priseljenci. Med njimi so tudi mladoletniki. Nekateri so že dobri znanci policije.

Kölnski tožilec Ulrich Bremer je za AP po objavi prispevka v The Independentu, ki je povzemal nemški časopis Die Welt, dodatno pojasnil nekatera dejstva v zvezi z napadom v Kölnu. Dejal je, da "velika večina napadalcev spada v kategorijo prebežnikov in da so bile informacije zgolj o treh beguncih (kar je v naslovu izpostavil The Independent, op. a.), popolna neumnost". Bremer je še dejal, da jih je bilo od 1.054 prijav 600 povezanih s tatvinami.

Novoimenovani vodja kölnske policijske postaje Jurgen Mathies je dejal, da je bila tehnika, ko so napadalci ženske obkrožili in jih osamili od prijateljev, "znan način vedenja v državah, iz katerih prihajajo".

Napadi v Kölnu so odnesli vodjo policije Wolfganga Albersa, ki se je moral predčasno upokojiti zaradi premalo odločnega ravnanja in prikrivanja dogodkov. Novica o spolnih napadih in ropih je bila v medijih objavljena šele nekaj dni pozneje.

Napad načrtovan
Jurgen Mathies je dejal, da so bili napadi načrtovani in po vsej verjetnosti usklajeni prek družbenih omrežij. "Nekaj jih je celo izjavilo: 'Hej, gremo v Köln, tam bo velika zabava'," je pojasnil.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.