Velika Britanija je veleposlaništvo v iranski prestolnici zaprla leta 2011, potem ko je vanjo vdrlo več sto islamističnih študentov. Foto: EPA
Velika Britanija je veleposlaništvo v iranski prestolnici zaprla leta 2011, potem ko je vanjo vdrlo več sto islamističnih študentov. Foto: EPA

"Odločil sem se, da so zdaj prave okoliščine za ponovno odprtje našega veleposlaništva v Teheranu. Najprej bomo sicer morali rešiti vrsto praktičnih vprašanj," je v pisni izjavi britanskemu parlamentu poudaril Hague. Dodal je, da bodo takoj po rešitvi osnovnih težav odprli veleposlaništvo, kjer v začetku ne bo veliko osebja. ZDA so recimo v Irak napotile 275 vojakov, ki bodo skrbeli za varnost velikega ameriškega veleposlaništva v Iraku.

Britanski zunanji minister v svoji izjavi ni izrecno omenil Iraka, je pa poudaril, da je Iran "pomembna država v nestabilni regiji". A dejstvo je, da je Velika Britanija sprejela odločitev v času, ko Zahod krepi stike z Iranom predvsem zaradi ofenzive islamskih skrajnežev v sosednjem Iraku.

Zahod krepi stike z Iranom
Po izvolitvi novega iranskega predsednika zmernega klerika Hasana Rohanija lansko leto in dogovorom o iranskem jedrskem programu sta državi pred štirimi meseci podaljšali bilateralno pogodbo. "Iran je pomembna država v nemirni regiji, ohranitev veleposlaništev po svetu, pa četudi v nemogočih razmerah, je osnova britanske zunanje politike," je dejal Hague.

Velika Britanija je veleposlaništvo v iranski prestolnici zaprla leta 2011, potem ko je vanjo vdrlo več sto islamističnih študentov. Študenti so protestirali zaradi sankcij, ki jih je Zahod proti Iranu sprejel zaradi njegovega spornega jedrskega programa. London je po incidentu prekinil diplomatske odnose s Teheranom, ki sta jih državi znova vzpostavili februarja letos.