Beli pesek, kristalno čisto morje, palme, vročina. Že res, da se Nauru, Tuvalu, Marshallovo otočje ter Saint Kitts in Nevis ponašajo s tem, a hkrati so tudi čisto 'resne' države z resnimi težavami. Foto: EPA
Beli pesek, kristalno čisto morje, palme, vročina. Že res, da se Nauru, Tuvalu, Marshallovo otočje ter Saint Kitts in Nevis ponašajo s tem, a hkrati so tudi čisto 'resne' države z resnimi težavami. Foto: EPA
Primerjava velikosti petih najmanjših suverenih in neodvisnih držav na svetu. Foto: www.answers.com
'Jajček' sredi ničesar – to je Nauru, državica, v kateri moški ob sončnih zahodih posedajo ob obali in z lasom lovijo ptice.
Pismenost na otoku je 96-odstotna, šolanje pa je obvezno za vse med šestim in 15 letom starosti. Zaradi predebelosti imajo odrasli težave s srčnimi in ledvičnimi boleznimi.
Tuvalu – eksotika v pravem pomenu besede.
Vladna palača v sončnem Tuvaluju.
Castle Bravo
Castle Bravo je bilo ime za skrivni ameriški jedrski poskus, sprožen 1. marca leta 1954 na otolu Bikini na Marshallovem otočju.
Na atolu Bikini kljub pomenljivemu imenu ne boste videli kopalcev.
Kaj vse skriva podvodni svet Tihega oceana?
Saint Kitts in Nevis
Saint Kitts je večji 'brat' Nevisa.
Kim Collins
S Saint Kitts in Nevisa je doma Kim Collins, odličen šprinter, ki je leta 2003 postal svetovni prvak v teku na 100 metrov. Foto: EPA

Pozabimo za trenutek vplivne sile, ki dan za dnem razkazujejo svojo moč in skušajo svet zavrteti v svojo smer, zlepa ali zgrda, in raje poglejmo na svetovni red z drugega konca. Konca, na katerem je vrsta drobcenih državic, ki na dnevno politično dogajanje vsaj v svetovnem smislu nimajo nikakršnega vpliva, o njih pa morda pišejo le časopisi sosednjih držav.

Tokrat priložnost, da se predstavijo, dajemo mikrodržavam. To so države, ki obsegajo zelo malo ozemlja ali pa v njih živi le nekaj tisoč prebivalcev, običajno pa se ta dva kriterija prekrivata. Kljub svoji majhnosti pa se njihov glas v generalni skupščini Združenih narodov sliši do "pikice" enako kot glas velikanov, saj v tem organu velja pravilo "ena država - en glas". Najmanjše mikrodržave ležijo prav v Evropi, ki je z Vatikanom, ki obsega le površino 0,44 kvadratnega kilometra, brez dvoma "zmagovalec" te razvrstitve, v deseterici so tudi Monako, San Marino, Liechtenstein in Malta.

Deset najmanjših mikrodržav:
1. Vatikan, površina 0,44 km2, Evropa
2. Monako, 1,95 km2, Evropa
3. Nauru, 21 km2, Oceanija
4. Tuvalu, 26 km2, Oceanija
5. San Marino, 61 km2, Evropa
6. Liechtenstein, 164 km2, Evropa
7. Marshallovo otočje, 181 km2, Oceanija
8. Saint Kitts in Nevis, 261 km2, Karibi
9. Maldivi, 298 km2, Južna Azija
10. Malta, 316 km2, Evropa


A te državice so tako rekoč "pred našimi vrati", Zemlja pa skriva vrsto bolj eksotičnih, oddaljenih suverenih ozemelj, na katerih živi le peščica ljudi, in so posejana predvsem v Tihem oceanu. Pet minut slave bo zato nastopilo za Nauru, Tuvalu, Marshallovo otočje ter Saint Kitts in Nevis, štiri neevropske mikrodržave, ki so uvrščene med osmerico najmanjših glede na površino ozemlja.

Nauru – otoček predebelih ljudi
Nauru je država prav posebne vrste. Leži v Mikroneziji v južnem Tihem oceanu, najbližji sosednji otok je oddaljen 300 kilometrov. Gre za najmanjšo otoško državo na svetu, najmanjšo republiko, edino državo na svetu brez glavnega mesta in najmanj številčno članico Združenih narodov. Predsednik je hkrati premier, zanimivo pravilo o razdelitvi zemlje pa pravi, da ima prav vsak prebivalec Nauruja določene pravice do vse zemlje na otoku, ki je sicer v lasti posameznikov ali družin, ne more pa biti v lasti države, kot tudi ne tujcev.

Prestolnica: Yaren (de facto)
Ureditev: republika
Neodvisnost od skrbništva ZN:
31. 1. 1968
Prebivalstvo: 9.275
GDP na preb.: 2.500 USD
Valuta: avstralski dolar

Nauru nima oboroženih sil, v skladu z dogovorom za njihovo obrambo skrbi Avstralija, s katero imajo najtesnejše vezi, pripravlja jim tudi predlog proračuna. Gospodarstvo je skoraj v celoti odvisno od zalog fosfatov, ki pa upadajo. V 90. je država postala davčni raj in eno od središč za pranje denarja, zaradi pritiskov pa so čez nekaj let spremenili zakonodajo. Na Nauruju ni prvotno živel noben sesalec, temveč le ptice, žuželke in raki.

96 odstotkov prebivalcev govori naurski jezik, uradni jezik je tudi angleški. Dve tretjini domačinov sta protestantske vere, tretjina pa katoličanov. Ker je življenjski standard dober, se to pozna tudi na postavah domačinov, saj ima kar 90 odstotkov odraslih prekomerno težo, kar pomeni, da so med najdebelejšimi narodi na svetu. Pričakovana življenjska doba je padla na 58 let pri moških in 65 pri ženskah. Najbolj priljubljen šport na otoku je avstralski nogomet pa tudi dviganje uteži - Marcus Stephen, upokojeni dvigalec, je bil izvoljen celo za predsednika države.

Tuvalu - ko izkoristiš domeno .tv
Tuvalu leži v Polineziji, na polovici poti med Havaji in Avstralijo, njegovi najbližji sosedi so Kiribati, Samoa in Fidži. Državo poleg štirih otočkov sestavlja še pet atolov oziroma koralnih otokov. Tuvalu je članica Commonwealtha, zato je Elizabeta II. tudi kraljica Tuvaluja. Država nima stalnih oboroženih sil, zato za vojsko na leto ne porabi niti dolarja, ne deluje pa niti ena politična stranka, zato volilna "kampanja" poteka večinoma po načelu družinskih vezi in poznanstev.

Prestolnica: Funafuti
Ureditev: ustavna monarhija
Neodvisnost od VB: 1. 10. 1978
Prebivalstvo: 11.992
GDP na preb.: 1.600 USD
Valuta: tuvalujski in avstralski dolar
Podobno kot Maldivi ima tudi Tuvalu težave s dvigovanjem morske gladine. Če se bo gladina v prihodnjih sto letih dvignila za 20-40 centimetrov, bo otočke Tuvaluja poplavilo in prebivalci se bodo morali izseliti. Najtesnejše vezi ohranja s Fidžijem, Novo Zelandijo, Avstralijo in Veliko Britanijo, edino veleposlaništvo v državi pa je tajvansko, ki Tuvaluju tudi gospodarsko zelo pomaga. Zemlja je zelo nekakovostna in revna, zato kmetijstvo ni mogoče. Ker nima naravnih bogastev, je glavni prihodek države tuja pomoč, edine službe na otoku pa so vladne. Nekaj denarja naberejo tudi s prodajo znamk in kovancev ter izdajanjem ribolovnih dovolilnic. Veliko je Tuvalu zaslužil tudi s prodajo telefonske kode 900 in internetne domene .tv. Zaradi oddaljenosti turizem ne prinaša veliko dobička.

Skoraj vsi prebivalci pripadajo protestantski cerkvi, v kateri se mešajo starodavne vere in običaji. Tradicionalni šport je kilikiti, ki je podoben kriketu.

Marshallovo otočje - vadbišče za jedrske poskuse ZDA
Tudi Marshallovo otočje leži v Mikroneziji, le malo zahodneje od mednarodne datumske meje in nekaj severneje od Ekvatorja. V prvi svetovni vojni je otočje zasedla Japonska, leta 1944 pa nadzor nad njim prevzela ameriška vojska in ga še z nekaj drugimi tihomorskimi otoki vključila med svoja skrbniška ozemlja. Po koncu vojne so ZDA na otočju izvedle kar 66 jedrskih poskusov, tudi največjega, Castle Bravo, s poskusi pa še vedno nadaljujejo, zato se že kažejo zdravstvene težave otočanov.

Prestolnica: Majuro
Ureditev: predsedniška republika Neodvisnost od ZDA: 21. 10. 1986 Prebivalstvo: 91.963
GDP na preb.: 2.900 USD
Valuta: ameriški dolar
Državo sestavlja 29 atolov in pet nenaseljenih otokov, zahtevajo pa tudi nadzor nad otokom Wake Island, ki ga upravljajo ZDA. Otoke večkrat prizadanejo tajfuni, v zadnih dveh letih pa so v državi kar dvakrat razglasili izredne razmere – zaradi katastrofalne suše in pomanjkanja električne energije. V zadnjem desetletju je bila rast GDP-ja le enoodstotna, zato je glavna opora njihovemu gospodarstvu pomoč ameriške vlade, dogovorjena s sporazumom o prosti zvezi. Najbolje uspevajo kokosi, paradižniki, melone in kruhovec, turizem, ki za zdaj zaposluje manj kot 10 odstotkov delovne sile, pa ostaja največja priložnost za prihodnost.

Uradni in najbolj razširjeni jezik je angleščina, čeprav se v javnem življenju uporablja njihov domači jezik, ponekod pa tudi japonščina. Praktično vsi prebivalci so katoličani.

Saint Kitts in Nevis - kjer so doma "sladkorni fantje"
Federacija Saint Kittsa (imenovanega tudi Saint Christopher) in Nevisa je del t. i. Zavetrnih otokov, ki ležijo na stičišču Karibskega morja in Atlantskega oceana. Saint Kitts je večji od otokov, na njem je tudi prestolnica in vse vladne ustanove, od Nevisa ga ločuje trikilometrski kanal. Ta otoka sta bila med prvimi v Karibih, ki so jih poselili Evropejci, na Saint Kittsu so Britanci in Francozi postavili tudi prve kolonije. Ko se je Krištof Kolumb leta 1498 zasidral na Nevisu, mu je dal ime San Martin, a zmeda, ki je nastala zaradi ogromno podobnih otočkov, je kriva, da je to ime obveljalo za nek drug otok.

Prestolnica: Basseterre
Ureditev: ustavna monarhija
Neodvisnost od VB: 19. 9. 1983
Prebivalstvo: 42.696
GDP na preb.: 14.649 USD
Valuta: vzhodnokaribski dolar
Dolgo je bil glavni izvozni produkt sladkor, zdaj pa v gospodarstvu vse pomembnejše postajajo turistične dejavnosti, kmetijstvo in bančništvo. Gospodarsko rast in razvoj sta leta 1998 in 1999 nekoliko ustavila dva katastrofalna orkana in sledila je obsežna obnova, število turistov pa se je zmanjšalo tudi po napadih 11. 9. 2001. Država nima odprtih mednarodnih sporov, nekaj napetosti povzroča le njen sloves tranzitne točke za tihotapljenje mamil iz Južne Amerike v ZDA.

Pričakovana življenjska doba je 72,4 leta, vsako leto pa zabeležijo ogromno selitev v ZDA, zato je število prebivalstva v primerjavi z letom 1960 upadlo za kar četrtino. Saint Kitts in Nevis je najmanjša država na svetu, ki je kadar koli gostila kakšno svetovno prvenstvo – lani je bila ena izmed prirediteljic svetovnega prvenstva v kriketu. Tudi sicer je ta šport v državi najbolj priljubljen, ob njem pa je treba omeniti tudi nogomet – ekipa ima vzdevek "Sugar Boyz" (sladkorni fantje).

Anja Pavlič