'Ukinil bom tri agencije: za trgovino, izobraževanje in ... katera je že tretja?' Ricku Perryju tudi mrzlično pogledovanje v 'plonk listke' ni pomagalo. Foto: EPA
'Ukinil bom tri agencije: za trgovino, izobraževanje in ... katera je že tretja?' Ricku Perryju tudi mrzlično pogledovanje v 'plonk listke' ni pomagalo. Foto: EPA
... In potem sta bila dva: zdi se, da je tekma za republikanskega predsedniškega kandidata že skoraj odločena. Perry (desno) je dokončno pogorel, ostala sta še Romney (levo) in Cain (sredina). Foto: EPA

Zdaj je tarča posmeha potem, ko je v sinočnji televizijski debati v Michiganu dokončno pokopal svoje visokoleteče upe. Perry je namreč drzno razglasil, da bi, če bi bil izvoljen v Belo hišo, ukinil tri vladne agencije, nato pa se je lahko spomnil le dveh izmed njih.
"In povem vam, ko pridem tja, bo konec za tri agencije," je začel. "Agencijo za trgovino, izobraževanje in - katera je že ta tretja? Pa poglejmo ... okej. Trgovina, izobraževanje in … Ne morem. Tretje se ne spomnim, se opravičujem. Ups."

Zadrega, iz katere se nikakor ni mogel izkopati, je predstavljala mučen trenutek za kandidata, ki so mu na začetku visoki rejtingi že tako naglo padli zaradi slabih predstav v predsedniških debatah. Nemudoma po koncu debate je Perry krenil naravnost v napolnjeno novinarsko središče, da bi skušal vsaj malce ublažiti nastalo škodo: "Srečen sem, da sem imel na sebi svoje škornje, ker sem resnično stopil v (drek). Da, seveda sem bil v hudi zadregi."
V stiskah tudi Cain
"Kolikor se jaz spomnim, je Perryjeva pozabljivost najbolj uničujoč trenutek katere koli moderne preliminarne debate," je ocenil Larry Sabato, predstojnik politične katedre na Univerzi v Virginii. Perry se je približno 10 minut pozneje le spomnil tretje vladne agencije, ki bi jo želel ukiniti. Gre za agencijo za energijo.

Perryjev spodrsljaj je bil nepričakovano darilo drugim sedmim kandidatom na odru, morda še zlasti Hermanu Cainu, ki je na debato prispel ravno sredi svoje lastne drame. Temnopoltega poslovneža namreč več žensk obtožuje spolnega nadlegovanja v 90. letih, ko je bil še vodja nacionalnega združenja restavracij.

"V zadnjih devetih dneh so volivci glasovali s svojimi dolarji in pravijo, da jih ne briga za očrnitev mojega značaja. Briga jih za vodstvene sposobnosti in okrevanje gospodarstva," je odgovoril Cain na moderatorjevo vprašanje, zakaj bi Američani zaposlili predsednika, za katerega se jim zdi, da ima težave z značajem.

Cainu sicer kljub škandalu javnomnenjske ankete še vedno kažejo dobro, a ne tako dobro kot nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyju, za katerega se zdaj zdi, da je odločno prevzel vajeti republikanske predsedniške tekme v svoje roke.