Huga Chavez je bil na mestu predsednika Venezuele prvič izvoljen leta 1999. Chavez je zadnja leta bil bitko z rakom, a je julija, po uspešnem zdravljenju na Kubi, odločno zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da lahko na čelu države ostane še en mandat. Foto: EPA
Huga Chavez je bil na mestu predsednika Venezuele prvič izvoljen leta 1999. Chavez je zadnja leta bil bitko z rakom, a je julija, po uspešnem zdravljenju na Kubi, odločno zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da lahko na čelu države ostane še en mandat. Foto: EPA
Capriles
Henrique Capriles je skupni kandidat venezuelske opozicije. Po izobrazbi je pravnik, v preteklosti pa je bil guverner zvezne države Miranda. Foto: EPA
Bo Hugu Chavezu uspelo tudi v četrto?

"V vseh teh letih nam je uspelo obvarovati državo in zgraditi trde temelje za prihodnost. Čez šest let bosta naš zdravstveni in izobraževalni sistem v samem vrhu. Čez deset let v Venezueli ne bo več brezdomcev," je dejal Chavez, ki je na oblasti vse od leta 1999.
Chavezu Bolivar ...
Svoje volivce je v predvolilni kampanji prepričeval, da potrebuje četrti mandat zato, da lahko izpelje in utrdi socialne oziroma "bolivarske reforme", kot jim pravi sam. Chavez je reforme poimenoval po Simonu Bolivaru. ''El Libertador'', kot so klicali Bolivarja, torej "Osvoboditelj", ki je v 19. stoletju vodil vojno proti Španiji in tako Venezueli ter drugim južnoameriškim državam priboril neodvisnost.
Sodobni venezuelski osvoboditelj, 58-letni Hugo Chavez, je med drugim nacionaliziral številna podjetja in banke, saj želi v državi vzpostaviti socializem 21. stoletja. Kot pravi, je največji smrtni sovražnik človeštvu kapitalizem.

... Caprilesu - Lula
A ravno to je ena izmed glavnih kritik njegovega protikandidata 40-letnega pravnika Henriquea Caprilesa, ki je sicer skupni kandidat opozicije. Capriles, ki mu je glede na ankete javnega mnenja uspelo zmanjšati zaostanek za Chavezom na deset odstotnih točk, trdi, da Chavez prihodke od nafte izkorišča za projekte v drugih državah, medtem ko v domovini številni nimajo ustrezne strehe nad glavo.

Čeprav je Venezuela država z največ znanimi zalogami nafte na svetu in država izvaja nadzor nad cenami nekaterih osnovnih živil, inflacija na letni ravni presega 27 odstotkov, občasno pa se spopadajo tudi s pomanjkanjem živil.

Sicer pa je Capriles dejal, da je njegov vzrornik nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula Da Silva, ki je veliko pozornosti namenil gospodarskemu razvoju in naložbam, hkrati pa je razvijal socialne programe. "Tisti, ki si želite napredek, zaposlitev, dobro vodena podjetja, razvoj srednjih in majhnih podjetij ... vsi, ki si želite takšno državo, stopite na moj avtobus napredka," je nagovarjal svoje volivce Capriles.

Jaz tebe - ti mene
Capriles, ki se zavzema za gospodarsko rast in Venezuelo vseh Venezuelcev, Chaveza prav tako obtožuje, da si je z avtokratskim vladanjem podredil sodstvo ter utišal svoje kritike in medije. Chavez pa je Caprilesa označil za "luzerja in političnega analfabeta", ki bo Venezuelo spravil v kaos.
Vrata prihodnosti in drugačen svet
Predsedniška kandidata sta ubrala različne predvolilne taktike. Capriles se je približal ljudem tako, da je hodil od vrat do vrat, spretni govornik Chavez pa je imel več medijske pozornosti. Obema kandidatoma niso tuja nova spletna družabna omrežja, kot je Twitter.

"Dobro jutro vsem, še en dan je ostal preden bomo odprli vrata prihodnosti!", je na svojem profilu na Twitterju zapisal Capriles. "Tovariši po vsem svetu: Bodite prepričani, da se bo Bolivarjev narod še naprej trudil ustvariti drugačen svet, ki pa je socialističen," pa je zapisal svojim sledilcem na Twitterju Chavez.

Prvi izidi bodo znani v zgodnjih jutranjih urah
Volišča po Venezueli so se odprla 6.30 po tamkajšnjem času oziroma ob 11.30 po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 18.00 po tamkajšnjem času oziroma 23.30 po srednjeevropskem. Volilno pravico ima okoli 19 milijonov volivcev v matični državi in 100.000 venezuelskih državljanov po svetu. Prvi volilni izidi bodo znani 8. oktobra ob enih zjutraj po krajevnem času (06.30 po srednjeevropskem času). Predsedniški mandat v Venezueli traja šest let.

Bo Hugu Chavezu uspelo tudi v četrto?