Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 21 glasov Ocenite to novico!
Caracas
V letošnjih spopadih med varnostnimi silami in protestniki je umrlo že več kot 120 ljudi. Foto: Reuters
Antonio Ledezma
Protestnica drži portreta Antonia Ledezme, nekdanjega župana Caracasa, ki ga je venezuelska varnostna služba Sebin prijela na njegovem domu. Foto: Reuters
Hugo Chavez
Hugo Chavez (portret na steni) je leta 1999 kot zadnji ustanovil ustavodajno skupščino, ki je spremenila ustavo. Chavez je to storil po referendumu, Maduro pa po sodnem odloku, čeprav obljublja referendumsko potrditev nove ustave. Foto: Reuters

Dodaj v

Venezuelska opozicija napovedala pohod nad "skupščino za neskončno vladanje"

Na udaru narodna skupščina z opozicijsko večino
2. avgust 2017 ob 07:49,
zadnji poseg: 2. avgust 2017 ob 08:03
Caracas - MMC RTV SLO, STA

V Venezueli svoje delo začenja ustavodajna skupščina, ki so jo Venezuelci izvolili v nedeljo. 545-članska ustavodajna skupščina bo postala glavno zakonodajno telo v državi, opozicija napoveduje pohod na skupščino.

Volitve v ustavodajno skupščino je razpisal venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki vztraja pri reformi ustave kljub krvavim protestom, v katerih je bilo v zadnjih štirih mesecih ubitih več kot 120 ljudi. Maduro je izvolitev ustavodajne skupščine, ki bo za nedoločen čas zakonodajna oblast v državi, označil za zgodovinsko zmago in dejal, da so bile volitve glas za revolucijo.

Volilna komisija trdi, da se je nedeljskih volitev ustavodajne skupščine udeležilo 8,1 milijona ljudi, kar znaša 41,5 odstotka in je dvakrat več, kot so predvidevali mednarodni strokovnjaki. Opozicija po drugi strani navaja, da je glasovalo le okoli 2,5 milijona Venezuelcev. Volitve je zasenčilo nasilje, v katerem je po navedbah opozicije umrlo 16 ljudi, po navedbah venezuelskega generalnega tožilstva pa deset.

545-člansko ustavodajno skupščino sestavlja 364 izvoljenih predstavnikov - kandidiralo je več kot 6.000 kandidatov - in 181 predstavnikov različnih družbenih sektorjev, kot so ribiči, kmetovalci, domorodci, študentje in upokojenci, ki so volili svoje predstavnike. Opozicija je volitve bojkotirala, zato med kandidati ni imela svojih predstavnikov.

Opozicija preložila pohod na skupščino
Voditelji venezuelske opozicije so za danes napovedani pohod na novo ustavodajno skupščino preložili na četrtek. Protestni pohod so premaknili na dan, ko bo "diktatura sprožila delovanje prevarantske skupščine za spremembo ustave in neskončno vladanje".

Več ameriških držav volitev ne prizna
ZDA, Mehika, Peru, Argentina, Kolumbija, Panama in Španija izidov nedeljskih volitev ne priznavajo. ZDA so zaradi volitev v ponedeljek uvedle finančne sankcije proti Maduru. Venezuelskemu voditelju medtem stojijo ob strani tradicionalne zaveznice Bolivija, Kuba, Nikaragva in Rusija.

Chavez po referendumu, Maduro z odlokom
Drugič v zgodovini Venezuele ima država ustavodajno skupščino. Prvič je bila na tak način ustava spremenjena leta 1999 pod vodstvom Huga Chaveza, le da so takrat spremembo državljani pred tem podprli na referendumu, tokrat pa je bila ustanovljena zgolj z odlokom. Opozicija je sicer razpisala neuradni referendum, na katerem je po njihovih podatkih tretjina volivcev z veliko večino glasovala proti spremembam, a vlada referenduma ni priznala.

Prva ustavodajna skupščina iz leta 1999 je v novi ustavi uvedla korenite spremembe: predsedniški mandat je podaljšala iz pet na šest let, združila dva domova narodnega kongresa v narodno skupščino in spremenila ime države v Bolivarsko republiko Venezuela, poroča Al Džazira.

Ustavodajna lahko razpusti narodno skupščino
Opozicija svari, da so pooblastila ustavodajne skupščine prevelika in da Maduru omogočajo uvedbo diktature. Skupščina bo namreč 72 ur od imenovanja postala glavno zakonodajno telo v državi in s tem pridobila moč, da razpusti narodno skupščino, v kateri ima večino opozicija ali da odstavi državno tožilko Luiso Ortega, ki je glasna nasprotnica volitev in je pri delovanju vlade v svojem letnem poročilu odkrila več primerov korupcije.

Prva Madurova poteza po izvolitvi skupščine je bila aretacija opozicijskih voditeljev Leopolda Lopeza in Antonia Ledezme, ki sta bila v hišnem priporu, poroča BBC. Njuni družini sta na Twitterju objavili posnetke aretacije sredi noči in v tvitih za dogodke neposredno okrivili Madura. Venezuelsko vrhovno sodišče je sporočilo, da so oba aretirali, ker naj bi načrtovala pobeg in ker sta kršila pravila hišnega pripora, ki so jima prepovedovala politično kampanjo in izjave za medije. Lopez je 25. julija objavil videoposnetek, v katerem je pozival k protestom, Ledezma je 31. julija v videoposnetku volitve označil za prevaro, poroča BBC.

Aretacijo opozicijskih aktivistov so kritizirali iz Evropske unije in Združenih narodov, nazadnje pa tudi iz ZDA, ko je zunanji minister Rex Tillerson označil za izredno alarmantno. "Proučujemo vse politične možnosti, po katerih bi se Maduro odločil, da bo odstopil po lastni volji, ali da bi v Venezueli ustanovili novo vlado," je bil neposreden Tillerson.

Velika Britanija odpoklicala veleposlaništvo
Zadnjo politično sankcijo je izvedla Velika Britanija, ki je svojim državljanom odsvetovala vsa nenujna potovanja v Venezuelo, s 1. avgustom pa je odpoklicala vse predstavnike svojega veleposlaništva v Venezueli.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
dmejz
# 02.08.2017 ob 08:36
Gledam posnetke po netu...ta mirna demokratična opozicija z raznimi bombami napada policije, kot se je to dogajalo v Ukrajini, oblast pa naj bi po logiki zahoda mirno stala ob strani?! Me zanim, kaj bi se zgodilo, če bi v Washingtonu nekdo vrgel molotov ali pa ročno granato v policijski kordon? Verjetno bi zmasakriral vse protestnike v okolici.
el CARTEL
# 02.08.2017 ob 09:35
Gledam posnetke po netu...ta mirna demokratična opozicija z raznimi bombami napada policije, kot se je to dogajalo v Ukrajini, oblast pa naj bi po logiki zahoda mirno stala ob strani?! Me zanim, kaj bi se zgodilo, če bi v Washingtonu nekdo vrgel molotov ali pa ročno granato v policijski kordon? Verjetno bi zmasakriral vse protestnike v okolici.

to je še dobro,
samo molotovke, malce streljanja na policijo in umori političnih predstavnikov.
lahko bi jih amerika kar vse oborožila za državljansko vojno. to je verjetno naslednaj faza.
el CARTEL
# 02.08.2017 ob 09:32
"Proučujemo vse politične možnosti, po katerih bi se Maduro odločil, da bo odstopil po lastni volji, ali da bi v Venezueli ustanovili novo vlado," je bil neposreden Tillerson.

a to pa ni vmešavanje v tuje države, ZDA?
bruhnmici
# 02.08.2017 ob 09:32
Če malo pobrskate po Tubi, boste našli izpoved nekdanjega agenta ameriške obveščevalne službe, ki odkrito priznava recepturo za sesuvanje držav (v njegovem primeru južnoameriških). Prva faza naj bi bila podkupnina voditelju, ki naj bi postal ameriška lutka (dovolj denarja za nekaj generacij), če to ne uspe pride na vrsto druga faza - atentat, če še to ne, tretja faza - državni udar, če pa še to ne, potem pa se zgodi Irak, Libija ... Nič novega.
Mirko Tipka
# 02.08.2017 ob 08:14
1. zanimivo Jagoda, da bodo komunisti pohodili svet... glej primer Kitajske
2. Imeli so volitve, izvolili so predsednika, sedaj se pa poraženci nasilno znašajo nad zmagovalci.
3. imeli so referendum in ker izzid ni bil po godu opoziciji, je opozicija naredila ilegalen referendum.
4. Novica, ki jo tuji mediji kažejo svetu, "kako slaba je Venezuela" in stavim, da je opozicija plačana s strani druge države(in to ni bilo prvič)
5. Venezuela bi imela mir, če ne bi imela nafte, tako so pa tukaj tuji interesi
Plavica1
# 02.08.2017 ob 08:54
Koliko potencialnih nasprotnikov režima v Somaliji tako glasno opozarja na kršitve vlade? A ja, Somalija nima nafte ali drugih rudnih bogastev, torej je za zahodne lopove nezanimiva. Killary naj pa vojaške grožnje ki jih je v predvolilni kampanji "streljala" proti Trumpu, zdaj uresniči na ameriških tleh, tako, kot predlagajo sami, da naj naredi opozicija v Venezueli.
J@st
# 02.08.2017 ob 09:47
pozitiva
# 02.08.2017 ob 09:27
Prijavi neprimerno vsebino
Za komentiranje takšne novice mora človek imeti nekaj kilometrine! Gre za volitve, ki so bile samo navadna farsa. Volivci sploh niso šli na volišča v tolikšnem številu kot je bilo obkroženih lističev! V bistvu 4x manj! Edina, ki si upata kaj reči proti oblasti sta v hišnih priporih, ker pa sta twittnila, da so volitve prevara pa so ju dali v zapor! Pred Chavezom in Madurom ena najbogatejših držav je v situaciji, ko uradnika lahko podkupiš z rolico wc papirja!
------------------------
Bi se spodobilo o priložiti še kakšen link, namesto nabijanja iz glave, a ne?
Za vas vsake volitve ki niso po godu ZDrAharjem je farsa.

Po izvolitvi Chaveza so ameriški zdraharji začeli uvajati sankcije za Venezuelo, z namenom zrušiti demokratično izvoljeno oblast.
Čudno ne, da so revni...
Tao3
# 02.08.2017 ob 09:23
Najprej Irak, potem Libija, (pa še Egipt in Tunizija), Ukrajina in na koncu Sirija in sedaj še Venezuela. Lepa pogorišča ostajajo za vampirji iz ZDA. In nekateri še kar podpirajo doziranje US of A demokracije, ki jo na koncu sipljejo iz neba ...
Sebastjan666
# 02.08.2017 ob 10:38
Ameriška oligarhija bi morala pustiti venezuelski 'socializem' - čeprav je v resnici skorumpiran - , pri miru. Naj se sam razvija ali propade. A to se ne more zgoditi iz veliko razlogov.
Zamere Rexa Tillersona do venezuelskega sistema pa segajo nekaj let nazaj, ko je bil še direktor Exxona, od katerega (poleg ostalih naftarjev) je Chavez zahteval, da plačuje višje davke, kar pa je Exxon (nekateri naftarji so to zahtevo sprejeli) zavrnil, Chavez pa je nato nacionaliziral Exxonov delež v Venezueli - v vrednosti 10 milijard $. Kar naj bi Tillerson vzel zelo osebno.
Je pa Tillersonov problem na Venezuelski politični sistem povezan z še eno državo v regiji - Gvajano.
Tam je leta 2015 prišla na oblast do Washingtona in do Tillersona prijazna struja v obliki bivšega generala Davida Grangerja, ki je izpodrinil z oblasti dolgoletno levo pozicijo. In le po petih dneh na oblasti Grangerja je Tillersonov Exxon objavil, da so na obalah Gvajane našli zaloge zelo kvalitetne nafte - okoli 1,4 milijarde sodčkov - največje odkritje nafte tistega leta.
Ima pa to podvodno nahajališče en problem. Venezuela si lasti ta predel morja in tudi ogljikovodik pod njim. Nahajališče je 120 milj od obale.
Ta predel med Gvajano in Venezuelo je sredstvo ozemeljskega spora že dobrih 100 let.

Ampak, tudi Maduro ni nedolžen pri tej geopolitični igrici, saj si želi poseči po ozemlju Gvajane, imenovano Essequibo. To je področje, ki je veliko za dve tretjini Gvajane - spor pa ima veze z britanskim kolonializmom in nastajanjem držav, in od leta 1962 si Venezuela prizadeva, da bi ta del postal predel Venezuele. Maduro pa je preko svoje vladne agencije Essequibo Rescue Office, ki jo vodi nekdanji vojaški polkovnik Pompeyo Torrealba, dal 200 000 prebivalcem teh krajev venezuelske papirje.
In Maduro se je bolj ukvarjal z Gvajano in prisvajanjem njenega ozemlja, kot pa se posvečal problemom v državi.

Postaviti se na eno ali drug stran je neumnost in hinavščina, ker sta obe strani pokvarjeni in gledata na svoje polne žepe. Eni v imenu socializma, drugi v imenu kroni-kapitalizma.
J@st
# 02.08.2017 ob 10:12
vojnaslo91
# 02.08.2017 ob 09:58
Prijavi neprimerno vsebino
Proti protestnikom so naščuvane tudi Madurove tolpe, znane pod vzdevkom ‘Colectivos’, vendar pa je nezadovoljnih državljanov čedalje več in so številčno močnejši od Madurovih plačancev.
---------------------
Lahko bi vsaj ukazal vir, z katerega jemleš, kao, svoji komentarji. Bonton pa to..(((
Nova 24 TV z aprilskim propagandnim člankom)))))))))))))
http://nova24tv.si/svet/v-komunisticni-venezueli-vse-huje-policija-ubija-lacne-in-revne-protestnike-ter-otroke-in-ostarele/
Plavica1
# 02.08.2017 ob 11:53
vojnaslo91 # 02.08.2017 ob 09:09...Kje si pa to prebral... da Somalija nima nafte? V kakšnem zabavniku?

A sizaposlen pri Schlumbergerju, kiima licence za podvodno črpanje nafte, ki naj bi v somalskem podmorju res obstajala? Somailja pa izvaža tole: Exports - commodities:
livestock, bananas, hides, fish, charcoal, scrap metal.
pedalski
# 02.08.2017 ob 11:46
"Venezuelskemu voditelju medtem stojijo ob strani tradicionalne zaveznice Bolivija, Kuba, Nikaragva in Rusija."

Tukaj je pojasnjeno vse. Ker jim stoji ob strani glavna pravoslavna država, je vsa galama okoli tega. Če ne bi bilo Rusije vmes, člankov o Venezueli sploh ne bi bilo.
SF-SN
# 02.08.2017 ob 10:43
@vojnaslo91
Ne palamudite.... nobena zunanja sila ni sposobna zrušiti državo, ki ima ljudstvo na svoji strani.

Daj raje ti ne nabijaj.
Dovolj provokatorjev in nadzor nad "opozicijskimi mediji", pa hitro uspe. Drugače pa še nekaj bomb za pomoč
Libija je lep primer.

Sirija je pa lep primer tega, kako potem ljudje spoznavajo kako so jim "revolucionarji" lagali in spregledajo še preden uspe državni udar
el CARTEL
# 02.08.2017 ob 09:28
Volilna komisija trdi, da se je nedeljskih volitev ustavodajne skupščine udeležilo 8,1 milijona ljudi, kar znaša 41,5 odstotka in je dvakrat več, kot so predvidevali mednarodni strokovnjaki

funny

dejansko je 8 mil ljudi šlo na volitve, kljub terorizmu opozicije in poboju kandidatov.
zamislite si kako histerijo bi zahodni mediji zganjali v obratni situaciji, da maduro ubije kakega opozicijskega voditelja. ko pa opozicija ubije kandidata, pa gre to pod preprogo, na hitro se omeni, nato tišina.
audiac
# 02.08.2017 ob 11:56
Postaviti se na eno ali drug stran je neumnost in hinavščina, ker sta obe strani pokvarjeni in gledata na svoje polne žepe. Eni v imenu socializma, drugi v imenu kroni-kapitalizma.

Od vsega v zvezi z Venezuelo bo verjetno tole od Sebastjana666 še najbolj držalo.Domači in tuji pistolerosi se tepejo za plen in prevlado.Obe strani furata svoje,raja bo seveda standardno izvisela.Je pa tuje vmešavanje hudo prisotno,kar nikakor ne odobravam.Morali bi se zmeniti sami...,ampak seveda ne bo šlo.Zunanji akterji zahtevajo svoj kos plena in pika.
darko56
# 02.08.2017 ob 11:57
@Mirko Tipka kako si vladajoča stranka zagotovi vsakokratno volilno zmago. Milanović pravi, da prek falsificiranja volitev (volilnih prevar) in / ali podkupovanja volilcev. Mislim, da je ta razlaga “prekratka”, saj v mnogih tovrstnih kleptokratskih nominalnih demokracijah (denimo Putinu v Rusiji, Orbanu na Madžarskem, Djukanoviću v Črni gori, prej Chavezu in zdaj Maduru v Venezueli itd.) sploh ni treba fizično ponarejati glasov ter podkupovati volilcev z neposrednimi volilnimi darili, pač volilci povsem samoiniciativno večinsko volijo za lokalnega samodržca, ker jim je všeč, da “stvari uredi“. Raje imajo politika, ki zna poštimati ključne infrastrukturne zadeve, odnose z zunanjim svetom ter s političnimi nasprotniki, čeprav je dokazano koruptiven, kot pa jim je mar za bolj poštene politične alternative. https://damijan.org/2017/07/23/neliberal
ne-demokracije-ali-vecstrankarske-kleptokracije-in-sistemska-korupcija/
pripet
# 02.08.2017 ob 12:42
Ko ljudi zapirajo, ko so ljudje lačni, ko ni hrane in osnovnih sredstev, takrat se zgodi ulica v pravem smislu. Takrat je edini način, da preživiš ta, da se spraviš nad policijo in nad skupščino pa četudi to stane 160 življenj!

--------------------
Najboljši način, da pripelješ državo do takega stanja pa so sankcije in blokade zahodnih zločincev, predvsem ZDA, podpora in hujskanje opozicije, med masovnimi protesti od CIA plačani in izurjeni morilci streljajo in pobijajo protestnike ter za to okrivijo enote, ki vzdržujejo red in varnost dotične države. Zraven je še kup poznanih umazanih načinov iz priročnika CIA, MI5, MOSSAD, da ne omenjamo nevladnih organizacij s sedežem v ZDA izurjenih za državne udare in zamenjavo oblasti, ki ni pogodu satanistom, kateri si prizadevajo z vsemi sredstvi doseči popolno oblast nad planetom.
Sandalovina
# 02.08.2017 ob 12:27
Že znani in tolikokrat uveljavljani scenariji ZDA in njenih podpornikov. Ni opravičila za vmešavanje v notranje zadeve suverenih držav.

Zanimivo je, da nekateri komentatorji, ki so ob protestih v Hamburgu vročekrvno nasprotovali nasilju in se zgražali, danes ob nasilju opozicije v Venezueli, ne vidijo ničesar spornega. Konsistentnost pa taka.
božo1
# 02.08.2017 ob 14:19
"Proučujemo vse politične možnosti, po katerih bi se Maduro odločil, da bo odstopil po lastni volji, ali da bi v Venezueli ustanovili novo vlado," je bil neposreden Tillerson.

kaj imajo toliko za preučevati, če pa ja imajo dovolj preizkušenih metod.
amerika postavi v imenu "demokratične opozicije"(za katero kobajagi stoji amerika, argentina itd.) novo vlado v venezueli, jo primerno "opremi", da se lahko "pomerijo" z demokratično pozicijo (za ketero stoji rusija, bolivija, kupa itd), ki ima menda pod samo vojsko. tako se to dela tam kjer deluje "prava demokracija".
božo1
# 02.08.2017 ob 14:00
Shaka Zulu
Mene samo zanima a je Chavezova familija že potalala tisto svojo milijardico ali dve premoženja narodu ?

ti lahko kar jaz odgovorim v imenu chavezovih,
da nebo nič od tiste virtualne "milijardice ali dveh", ki jih narodu rišejo ta eni, ki vedo zakaj, le en del naroda tega ne "skopča",
tudi iz tistih skrivnih računov žene bivšega slo predsednika nebo nič,
kot tudi z zdravljenjem v avstralskem kliničnem centru, žene večnega prvaka sds, nebo.
sicer pa sam najbrž veš kaj je oblast in zakaj se v politiki uporablja propaganda in "nategovanje".
SF-SN
# 02.08.2017 ob 10:40
@Kvantni Mehanik
Venezuelska oblast je (bila) s pokojnim Chavezom vred popolnoma nesposobna zagotoviti prebivalcem tudi osnovne preživetvene pogoje. Zaradi zgrešene politike na vseh nivojih država drsi v kolaps in bedo. Oblastniki pa ljudstvu niso bili oziroma niso v stanju ponuditi ničesar razen kulta osebnosti in čedalje hujše represije.

Daj ne nabijaj.
Maduro je dvignil miljone iz revščine
Tomazzzinho
# 02.08.2017 ob 17:42
Sandalovina je blazno pameten, pravzaprav genij.
Midnight Rider
# 02.08.2017 ob 14:47
Dobro nekateri tukaj res verjamete, da so za vse krive ZDA. ZDA so pogost krivec, a niso krive za celotno krizo v Venezueli in največje število umorov. Caracas velja za eno najbolj nevarnih mest, ali so to izmišljeni podatki, da se spodnese oblast? Maduro, ki še špansko ne govori tekoče ne more biti predsednik države. Ljudje bežijo iz države, mnogi letalski prevozniki ne letijo več v Venezuelo. Za vse to je po mnenju nekaterih tukaj kriva ZDA. Če bi vedeli kakšno je dejansko stanje tam, ne bi bili takega mnenja. In enačiti to situacijo s tisto v Libiji ni mogoče. Ker ljudje v Venezueli že dolgo časa ne živijo prav dobro, tudi pod Chavezom ni bilo lepo, a bolje kot sedaj. Žalostno je, da država s toliko nafte in toliko naravnih bogastev propada, ko bi lahko bila izvrstna destinacija za turiste, a kaj, ko se bojiš, da te bodo ubili na vsakem koraku.
moj komentar
# 02.08.2017 ob 13:03
Venezueli se obeta ukrajinski scenarij. ZDA in EU sta se zelo grobo vmešali v njene notranje zadeve in skrajneže hujskata na državni udar.
https://www.logicno.com/politika/sad-eu-i-oporba-ne-priznaju-izbore-u-venezueli-sljedecih-nekoliko-dana-su-kriticni.html
Še en zanimiv članek o lažnih revolucionarjih. V bistvu gre za plačane hiligane:
https://www.logicno.com/politika/revolucionari-u-caracasu-su-danju-na-ulicama-a-nocu-u-luksuznim-barovima.html
božo1
# 02.08.2017 ob 21:03
vojnaslo91
# 02.08.2017 ob 20:14
To si vrhunsko skonstruiral ali povedal.
Neverjetno božansko je kjer vodijo države doktorji znanosti, čokoladni baroni ali sprevodniki atomskih raket.
Da pa Venezuela, peta največja proizvajalka surove nafte, uvaža surovo nafto pa res nisem vedel. Hvala za to informacijo. Vedel sem le za velike variacije cene, ki zelo vplivajo na gospodarsko stanje teh velikih proizvajalcev. Zamisli, kaj pomenijo variacije za 40% ali tudi 100 in več! Politika, več kot navadne sankcije?
Kvantni mehanik
# 02.08.2017 ob 15:29
@Sandalovina

Že znani in tolikokrat uveljavljani scenariji ZDA in njenih podpornikov. Ni opravičila za vmešavanje v notranje zadeve suverenih držav.

Itak, ZDA so prisilile ali prepričale Madura, da se je namesto poštenih in rednih volitev odločil za volitve v ustavodajno skupščino, pri čemer je določil katastrofalen volilni sistem, ki je pisan na kožo njegovim strankarskim interesom. Sistem izgleda tako, kot če bi na volitvah v DZ vsaka občina izvolila po enega poslanca. Se pravi, Kobilje, Solčava in Osilnica bi imeli prav toliko poslancev kot Ljubljana in Maribor. So Madura v to traparijo in druge katastrofalne poteze tudi prisilie ZDA?

Kako enostaven je svet, kjer se vse dogaja po principu teorije zarote. Blagor ubogim.
neo321
# 03.08.2017 ob 13:23
Tistim, ki tako vehementno zagovarjate diktatorske komunistične sisteme - pokažite vsaj enega v zgodovini, kjer so ljudje živeli boljše kot v "gnilem kapitalizmu" npr. Avstije ali Nemčije!
neo321
# 03.08.2017 ob 13:20
Komunisti in komunistični diktatorski režimi si neznosno želijo, da narode izstradali...
Odkar je v Venezueli "zlata doba" komunizma, ljudje še wc papirja ne morejo več kupiti, ker ga preprosto ni...
Tako je bilo včasih skoraj pri nas - zato pa smo hodili po pomaranče, banane, riž, kavo in še marsikaj v "gnilo kapitalistično državo" Avstrijo... Še sreča, da smo leta 91 premagali rdečega sovraga.
tuintam
# 03.08.2017 ob 08:41
Midnight Rider

Oprosti, nisem vsega prebral. Mogoče si pa redek, ki sploh kaj razume...
vojnaslo91
# 02.08.2017 ob 20:14
Venezuela je revna... ker državo.... vodi voznik avtobusa.... in potem uvažajo surovo nafto.... namesto da bi jo izvažali... poleg tega to državo ne podpira več Sovjetska zveza... in ta voznik avtobusa se pogovarja z likom Chaveza skozi ptičico.... in očitno gre za šum na komunikacijah.
vojnaslo91
# 02.08.2017 ob 20:08
Sandalovina # 02.08.2017 ob 16:37
Venezuela je revna zaradi sankcij na sankcije in ...
---------------
Aha so sankcionirali sankcije? So jih odpravili?
Sandalovina
# 02.08.2017 ob 19:35
Čak mal noris, kaj vas tako razburja? Moji komentarji ali visoke temperature?
čak mal noris
# 02.08.2017 ob 19:06
@Sandalovina

Aha! Torej ni "komunizem" kriv, ampak, pazi zdaj to - sankcije NA sankcije?
Tvoje je božje kraljestvo, nedvomno ( to se nanaša na to, komu "blagor", capish?).
anny22
# 02.08.2017 ob 14:15
Bilo bi zanimivo slišati, zakaj je v socialističnih rajih vse mogoče od Golih otokov do praznih polic in lakote, od redukcij bencina do množičnih pobojev, diktatorjev na oblasti, cenzure...ni da ni. Lep čas je socializem obvladoval 2/3 zemeljske oble in kot kaže, se ni ravno obnesel. Ne mi reči, da so za vse krivi Amiji...v tem primeru so močnejši od marsovcev in Boga skupaj.
janezkranjski122
# 02.08.2017 ob 12:53
1. zanimivo Jagoda, da bodo komunisti pohodili svet... glej primer Kitajske
2. Imeli so volitve, izvolili so predsednika, sedaj se pa poraženci nasilno znašajo nad zmagovalci.
3. imeli so referendum in ker izzid ni bil po godu opoziciji, je opozicija naredila ilegalen referendum.
4. Novica, ki jo tuji mediji kažejo svetu, "kako slaba je Venezuela" in stavim, da je opozicija plačana s strani druge države(in to ni bilo prvič)
5. Venezuela bi imela mir, če ne bi imela nafte, tako so pa tukaj tuji interesi


1. Kitajska je komunisticna v imenu, sicer pa tam vlada surovi kapitalizem, ki je vec kot milijardo dvignil iz revscine. Efektivno vodenje pa nimajo zaradi komunizma, temvec zaradi enostrankarskega sistema. Ki bi lahko bil v imenu karkoli.

4. novic o venezueli imas kolikor hoces in povsod bos videl revscino, prazne stacune, ekstremno neenakost. to so objektivna dejstva.
5. venezuela bi imela blaginjo, ce ne bi nasilno nacionalizirala vsega in ce ne bi pozabili in pozaprli vso ne-naftno industrijo.

kot vedno, ko je bil denar od nafte, je bilo OK, ko je tega zmanjkalo, pa socialisti naenkrat ne vedo vec kaj in drzava gre v kaos.

in krivi so seveda americani, kdo pa drug.
tuintam
# 03.08.2017 ob 08:39
dnight Rider
...Dobro nekateri tukaj res verjamete, da so za vse krive ZDA...


Ti pa mogoče ne razumeš, da se o krivdi razpravlja tudi zato, da se določi tistega, ki naj bi prevzel materialno odgovornost in ... zadevo popravil.
moj komentar
# 02.08.2017 ob 18:21
Asange je dal Maduru nasvet, naj sprejme saudijsko ustavo in bo takoj všeč Američanom.
https://www.logicno.com/politika/assange-savjetuje-madura-usvoji-saudijski-ustav-i-svidjet-ces-se-sad-u.html
moj komentar
# 02.08.2017 ob 18:21
Asange je dal Maduru nasvet, naj sprejme saudijsko ustavo in bo takoj všeč Američanom.
[url="https://www.logicno.com/politika/a
ssange-savjetuje-madura-usvoji-saudijski-ustav-i-svidjet-ces-se-sad-u.html"]https://www.logicno.com/politika
/assange-savjetuje-madura-usvoji-saudijski-ustav-i-svidjet-ces-se-sad-u.html
[/url]
FolkloraS
# 02.08.2017 ob 16:35
so naročili iz severa.
mj
# 02.08.2017 ob 11:29
@sf-sn
Maduro je dvignil miljone iz revščine


Kaj dela vročina enim.
johann
# 02.08.2017 ob 10:21
Stanje v Venezueli je katastrofalno. Vsega primanjkuje, korupcija se je razbohotila, kriminala je vsak dan več (največ umorov na število prebivalcev v srednji Ameriki), inflacija je vedno višja...
In ne mi govorili, da nakladam, ker sem to izvedel iz preve roke od znancev, ki so se pred kratkim zaradi nemogočih razmer preselili v Kolumbijo.
Sandalovina
# 02.08.2017 ob 17:55
Tomazzzinho

Če ne gre z argumenti, se poslužite sarkazma. S tem komentarjem ničesar niste povedali o meni.
veliko pa o vas.
biberkopf
# 02.08.2017 ob 12:42
kam je porabila Venezuela denar od prodane nafte?verjetno v propadle državne projekte in pa korupcija med oblastniki sta popapcali naftni denar,in ko bodo nafte družbe in kapitalisti prevzeli vire venezuelske nafte,bo denar poniknil spet neznano kam
Sandalovina
# 02.08.2017 ob 16:37
Kvantni mehanik

Tudi, če bi to bilo res, bi to bila notranja zadeva suverene države Venezuele in ne svetovnega policaja. Izjave visokih predstavnikov ZDA povedo vse.Venezuela je revna zaradi sankcij na sankcije in ne zaradi družbenega sistema. Te pravljice prodajajte nekomu drugemu. In res, blagor duhovno ubogim.
čak mal noris
# 02.08.2017 ob 13:04
@pripet

Torej: v bistvu Maduro in njegovi kompanjoni zgolj sedijo doma in....gledajo, kako vse "opravljajo" tujci - CIA , FBI, masoni, satanisti? Zanimivo, ni kaj. Torej so Maduro in njegovi "komunisti"...good guys?
Vročina je huda reč, spij čim več tekočine, pripet.
dopisnik
# 02.08.2017 ob 11:41
Maduro es pasado!
(gotof je!)

P.S.: Maduro sicer v španščini pomeni zrel. Zrel za odstrel! :))))
Lovec
# 02.08.2017 ob 09:56
Venezuela leži na največjih zalogah nafte ? Hugo se je šel socializem oz. v imenu ljudstva je nacionaliziral naftno industrijo in rezultat je jasno viden ?

Samo največji naivneži verjamejo, da so sorodniki in prijatelji Chaveza revni kot cerkvene miši.
vojnaslo91
# 02.08.2017 ob 14:16
Živela revolucija....

http://www.slovenskenovice.si/novice/sve
t/chavezova-hci-naj-bi-bila-najbogatejsa-zenska-v-obubozani-venezueli
Kot poroča Diario Las Americas, ima Chavezova 43-letna hči Maria Gabriela Chavez v andorskih in ameriških bankah odprtih več računov skupne vrednosti 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Ta številka bi jo postavila nad uradno najbogatejšega venezuelskega mogotca Gustav Cisnerosa, ki je vreden 3,6 milijarde ameriških dolarjev. Maria Gabriela je do nedavnega še zmeraj živela v predsedniški palači, kjer je do smrti živel njen oče, medtem ko je predsednik Nicolas Maduro prisiljen živeti v palači, sicer namenjeni podpredsedniku, dokler ni bila pri imenovana za namestnico venezuelskega ambasadorja pri Združenih narodih.

http://www.diariolasamericas.com/maria-gabriela-chavez-podria-ser-la-mujer-mas-rica-venezuela-n3265811
Joze Koder
# 02.08.2017 ob 10:51
Če ti en parlament ni po godu mu vzameš pristojnosti in ustanoviš drugega.

Domiselni so tile majhni diktatorji, žal bo narod pošteno nasrkal preden se ga bodo uspeli znebiti.
vojnaslo91
# 02.08.2017 ob 13:58
dopisnik # 02.08.2017 ob 12:59
Živel skorumpirani zločinec Maduro!!!
Kazalo