Moamerja Gadafija so uporniki ubili 20. oktobra lani, njegove številne podpornike pa je nova oblast aretirala in poslala v zapor. Foto: MMC RTV SLO
Moamerja Gadafija so uporniki ubili 20. oktobra lani, njegove številne podpornike pa je nova oblast aretirala in poslala v zapor. Foto: MMC RTV SLO

Obtožbe o mučenju zapornikov v Misrati so se pojavile natanko sto dni po nasilni smrti polkovnika Moamerja Gadafija, ki je s strelom v glavo umrl v primežu nekdanjih upornikov. Mednarodni humanitarni delavci organizacije Zdravniki brez meja so že v začetku tega tedna nehali delati v pripornem centru, saj se je pojavil alarmanten dvig števila mučenj.

Govorice zdravnikov je preveril tudi BBC-jev novinar Gabriel Gatehouse, ki mu je uspelo vstopiti v zloglasni zapor. Zaporniki so mu dejali, da so bili izpostavljeni dolgemu tepežu in bičanju z električnim kablom. Kot so še pojasnili, se mučenja niso dogajala v samem zaporu, saj so jih na zaslišanje prepeljali v druge prostore, ki jih sicer uporablja državna vojska.
Mučili naj bi jih tudi zunaj zapora
"Moja noga je bila zatečena že pred zaslišanjem. Ko pa so me odpeljali, so me med zaslišanjem nenehno tepli po poškodovani nogi, tako da se je stanje še poslabšalo," je novinarju dejal eden izmed zapornikov. Spet drugi zaporniki so dejali, da so jih mučili že pred samim prihodom v zapor.

Stanje naj bi bilo še posebej alarmantno v zaporih v podsaharski Afriki, kjer so zavezniki umorjenega polkovnika izpostavljeni "izrednemu mučenju, zunajsodnim izvršitvam ter posilstvom tako moških kot žensk".

Vojska zanika obtožbe
Vodja vojaškega sveta v Misrati Ibrahim Beitelmal zavrača obtožbe o vpletenosti vojske v mučenja in meni, da imajo obtožbe skrito agendo. "Prostovoljci, ki delajo za humanitarne organizacije ali Zdravnike brez meja, so Gadafijev peti podporni steber. Imeli pa smo nekaj primerov, ko so se Gadafijevi uporniki maščevali za njegovo smrt, a to ne pomeni, da so prišli ukazi o mučenju iz moje pisarne," je dejal Beitelaml.

Mednarodne organizacije za človekove pravice trdijo, da se takšna mučenja dogajajo po zaporih po vsej Libiji. "Mučenja izvajajo pripadniki državne varnosti in vojske, kot tudi številni oboroženi rezervisti, ki sicer niso del državne vojske," je dejal govornik organizacije Amnesty International. Združeni narodi menijo, da je po vsej Libiji zaprtih okoli 8.500 podpornikov ubitega Moamerja Gadafija.