Lampreht je ruskim navijačem, ki so prišli v Slovenijo, dejal, da bodo naši nogometaši zmagali. 'Bili so kar malo užaljeni,' je dejal, 'saj Rusi obožujejo nogomet'. Foto: MMC RTV SLO
Lampreht je ruskim navijačem, ki so prišli v Slovenijo, dejal, da bodo naši nogometaši zmagali. 'Bili so kar malo užaljeni,' je dejal, 'saj Rusi obožujejo nogomet'. Foto: MMC RTV SLO

Takšni dogodki odprtega tipa so predvsem na Severnem Kavkazu pokazali, da so bili stadioni že večkrat prizorišče velikih terorističnih dogodkov, ki so terjali tudi veliko žrtev.

Putin je izmed vseh ljudi, ki sem jih omenil, največji športnik, karateist in izredno discipliniran človek.

Medvedjev je z nedavnim nagovorom ljudstvu in obeh domov parlamenta zelo ostro in jasno pokazal, da želi imeti svojo identiteto, da stopa iz plašča, ki mu ga je prepustil Putin.

Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Prijateljstvo in neomajno zaupanje se krha, saj želi Medvedjev stopiti iz Putinove sence. Foto: EPA
Medvedjev ni več Putinov klon

Lamprehta, ki je v Rusiji preživel sedem let, smo v MMC-ju prosili za osvetlitev ozadja slovensko-ruske 'nogometne diplomacije', povprašali pa smo ga tudi o odnosu Medvedjev-Putin, v katerem se kaže vse več razpok, ter prosili za njegovo napoved tekme. "Zmagali bomo," je zatrdil.

V Sloveniji se bo na kratko ustavil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Kolikšen pomen dajete njegovemu obisku? V prvi vrsti res prihaja zaradi nogometa. Ali je to tudi znak dobrih dvostranskih odnosov med Slovenijo in Rusijo?
Ta obisk je zagotovo treba gledati v nekem kontekstu, v visoki politiki se nič ne zgodi 'kar tako', ločeno. Je pa res, da gre pri tem predvsem za športni spektakel, ki pa bo za seboj potegnil določene pogovore. Hkrati pa je to tudi veliki varnostni izziv za vse službe, ki sodelujejo pri zagotavljanju varnosti na obeh straneh.

Kakšni varnostni ukrepi spremljajo tak obisk?
Obisk je zagotovo zelo zahtevna zadeva. Ko sem pobliže spremljal obiske v tujini Jelcina in Gorbačova, vem, da sta vsakič s seboj pripeljala velik avtomobil, ki je imel pettonsko medosno obremenitev, in jedrski kovček. Tega zdaj ni več. Putin in zdaj tudi Medvedjev se prevažata v blindiranem mercedesu, Medvedjev leti z letalom Iljušin-86, ki so ga posebej opremili v Švici. Včasih se je z varnostnimi vidiki ukvarjal peti oddelek zvezne varnostne službe. Medvedjev seveda prinaša s seboj vso varnostno ekipo, je pa treba tudi vedeti, da bo šlo danes za dogodek odprtega tipa. In takšni dogodki, predvsem na Severnem Kavkazu, so pokazali, da so bili stadioni že večkrat prizorišče velikih terorističnih dogodkov, ki so terjali tudi veliko žrtev. Nikoli pa ne bomo mogli vedeti, kaj vse se skriva za takšnimi obiski. Vem pa, da se je Putin in da se zdaj tudi Medvedjev po Moskvi večkrat prevažata z avtomobilom dvojčkom s spremstvom, on pa v resnici potuje po drugih ulicah. Vsaka država ima pač izdelane svoje varnostne trike, je pa res, da Slovenija ne vel ja za problematično državo.

Predsednik Türk je že napovedal, da se bosta pogovarjala o bolj "lahkotnih temah". Katere bi to lahko bile - oziroma po drugi strani, imata državi kakšne nerešene težave?
Predsednik Türk se bo lahko pogovarjal o lahkotnejših temah, če bo Slovenija zmagala (smeh). Je pa res, da so v t. i. nogometni diplomaciji vedno na dnevnem redu lahkotnejše teme. Premier Pahor je v soboto podpisal pomemben plinski sporazum in temu česa novega ni dodati. Pomembno pa je vedeti, od kod prihaja Medvedjev, torej iz Stockholma, z vrha EU-Rusija, tako da bi lahko s Türkom obdelala "paket" teh tem, ki sodijo zraven: evropske teme, Rusija kot strateška in energetska partnerka EU-ja, ...

PROGRAM DMITRIJA MEDVEDJEVA V SLOVENIJI
20.45
predsednik republike Türk in ruski predsednik Medvedjev si bosta ogledala povratno nogometno tekmo dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v nogometu v Južnoafriški republiki leta 2010 med Slovenijo in Rusijo
21.30 pogovor predsednika republike Türka in ruskega predsednika Medvedjeva; nogometni stadion Ljudski vrt, sejna soba.

Kako razlagate to, da si je tekmo v Rusiji v živo ogledal premier Putin, v Slovenijo pa zdaj prihaja Medvedjev? Je to naključno, pač glede na njun razpored dela, ali bi lahko tudi iz tega sklepali o prepadu med njima, potem ko sta bila dolga leta tesna sodelavca?
Če gledamo povsem nominalno, ugotovimo, da je logično, da če je v Moskvo prišel naš premier, da ga je sprejel ruski premier, zdaj v Mariboru pa bo to na predsedniški ravni. Kaj pa se skriva za tem, pod površino, pa je drugo vprašanje. Mislim, da je po enem letu, kar je Medvedjev na oblasti, vendarle prišlo do razhajanj med njim in Putinom. Tako ruski kot mednarodni komentatorji pravijo, da je Medvedjev z nedavnim nagovorom ljudstvu in obeh domov parlamenta zelo ostro in jasno pokazal, da želi imeti svojo identiteto, da stopa iz plašča, ki mu ga je prepustil Putin. Zdi se mi pomembna ločnica, da je napovedal modernizacijo države in da je povedal, da Rusija ne more biti izvoznica energetskih surovin in na tem graditi gospodarsko dinamiko. Dejstvo pa je, da je za te stvari operativno odgovoren premier Putin, zato je bila to neposredna kritika njega. Verjetno je Medvedjev potreboval nekaj časa, da si je oblikoval svojo ekipo, saj ni noben a skrivnost, da je Putinu v njegovem mandatu uspelo zagotoviti, da so ključne vzvode oblasti prevzeli eksponenti represivnih organov. Zdaj pa prihaja do nekega obrata, odstopanja od te politike. Medvedjev pa je naredil še eno zanimivo potezo na področju človekovih pravic, ko je prvi privolil v intervju z uredništvom Nove gazete, pri katerem je delovala tudi Ana Politkovska.

Malo za šalo: morda veste, ali je Medvedjev bolj strasten športni navijač kot premier Putin, ki je imel v soboto na Lužnikih ves čas povsem hladen in resen obraz?
Putin je izmed vseh ljudi, ki sem jih zdaj omenil, največji športnik, karateist in izredno discipliniran človek. Zna nadzorovati svoja čustva, seveda pa njegov piar zna poskrbeti, da v svet prihajajo tudi njegove fotografije "zgoraj brez", ali takšne, kako polaga tekmice na tatamiju, strelja s puško itd. Predsednik Medvedjev pa je bolj akademski, bolj zadržan, a dajmo mu čas, vendarle mora še tri leta vladati. Ko sem včeraj srečal ruske navijače in so me vprašali, kaj pričakujem od tekme, sem jim odgovoril z ruskim pregovorom "Borili se bomo do zmagovitega konca". Morda so mi zato kar nekoliko zamerili, saj Rusi res ljubijo svoje nogometaše, so izredno zagreti navijači. Verjamem, da se tudi pri pomembnežih pod diplomatsko zadržanostjo skrivajo neka čustva, zato se bo tako Medvedjev kot slovenski vrh zagotovo prepustil čustvom. Je pa res, da Putin ta čustva izredno dobro obvlada in jih zna zadržati globoko v sebi.

Takšni dogodki odprtega tipa so predvsem na Severnem Kavkazu pokazali, da so bili stadioni že večkrat prizorišče velikih terorističnih dogodkov, ki so terjali tudi veliko žrtev.

Putin je izmed vseh ljudi, ki sem jih omenil, največji športnik, karateist in izredno discipliniran človek.

Medvedjev je z nedavnim nagovorom ljudstvu in obeh domov parlamenta zelo ostro in jasno pokazal, da želi imeti svojo identiteto, da stopa iz plašča, ki mu ga je prepustil Putin.

Medvedjev ni več Putinov klon