Inštitut za raziskovanje in zaščito morja Plavi svijet opozarja, da pustite sredozemsko medvedko, če jo srečate v naravi, pri miru. Foto: Youtube
Inštitut za raziskovanje in zaščito morja Plavi svijet opozarja, da pustite sredozemsko medvedko, če jo srečate v naravi, pri miru. Foto: Youtube

Dogodek, ki se je zgodil 11. julija, je v medijih objavil hrvaški Inštitut za raziskovanje in zaščito morja Plavi svijet. Kot so zapisali na svoji spletni strani, naj bi se nemški turisti s čolnom zasidrali v v bližini kampa Kovačine na Cresu, kjer je na plaži počivala sredozemska medvedka.
Štirje moški so jo obkrožili z vseh strani in nanjo metali obalno drobno kamenje ali vodo, ''verjetno z namenom, da bi se žival premaknila, kar je ta naposled tudi storila in pobegnila v morje. Nato pa so ji nepridipravi sledili še v vodi,'' so zapisali.

V naravi živi le še 500 do 600 primerkov
Sredozemska medvedka (Monachus monachus) je vrsta tjulnja, ki je tik pred izumrtjem, saj v naravi živi le še 500 do 600 primerkov. Njen habitat je v severnem Jadranu (Istra, Lošinj, Cres), kot tudi na obali Grčije, Turčije in Cipra. V preteklosti je bila v Jadranu zelo pogosta, nato pa je od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja njeno število začelo naglo upadati zaradi divjega lova in urbanizacije območja, s čimer se je njen življenjski prostor zmanjšal.
''To je primer ekstremno negativnega obnašanja, ki je tudi kaznivo. In čeprav poskušamo javnost ozaveščati, kako naj se obnaša, če naleti na ogroženo žival, še vedno premalo opozarjamo tudi na to, da je takšno dejanje kaznivo. Zadovoljni smo, da sta bila o dogodku obveščena tudi Državni zavod za zaščito narave in Inšpekcija za zaščito narave. Menimo, da bi morala v tem primeru vpletene tudi kaznovati s kaznijo 80.000 kun (10.600 evrov), kot je razpisana kazen,'' so še zapisali na spletni strani Plavi svijet.

Ob tem so izdali opozorilo, s katerim vse, ki bi v naravi srečali sredozemsko medvedko, opozarjajo, naj se živali ne približujejo in jo pustijo pri miru, pa ne samo zato, ker je to kaznivo, ampak tudi zato, ker žival počiva. Prav tako opozarjajo, naj ji ne sledimo s čolni, če jo opazimo v morju.