Privrženci Viktorja Juščenka so  ponovno na ulicah. Foto: EPA
Privrženci Viktorja Juščenka so ponovno na ulicah. Foto: EPA
Viktor Janukovič in Viktor Juščenko
Janukovič in Juščenko pred težko nalogo. Foto: EPA
Viktorja le dosegla dogovor

Naj spomnimo: v petek je Juščenko izdal odlog, s katerim je prevzel nadzor nad policijo, Janukovič pa je ta ukrep razglasil za neustavnega in političnega tekmeca opozoril, da z njim tvega državljansko vojno.

V petek zvečer sta se Viktorja tako z več visokimi vladnimi predstavniki sešla na triurnih pogovorih, ki sta jih po nekajurni zamudi nadaljevala danes, izid pogovorov pa še vedno ni znan. V predsedniški pisarni, kjer sta se se voditelja sešla, naj bi bila tudi prozahodno usmerjena voditeljica opozicije Julija Timošenko in vodja Sveta za nacionalno varnost Ivan Pljušč.

Na ulicah Kijeva pa se je v znak podpore proruskemu premierju Janukoviču zbralo več tisoč protestnikov.

Policisti, privrženi Juščenku, ustavljeni na poti v Kijev
Medtem pa se je več tisoč pripadnikov vojaških enot notranjega ministrstva, zvestih Juščenku, kljub nasprotnim ukazom ministra Vasilija Čuška odpravilo v ukrajinsko prestolnico. Ukaz za to naj bi izdal Juščenko, ker je želel v Kijevu okrepiti varnost in zagotoviti varnost v državnih institucijah. Enote so sicer še preden so prispele v Kijev ustavili.

Notranji minister Vasil Cuško pa je to potezo označil za povsem nepotrebno, ker je incident z odstavitvijo generalnega državnega tožilca že končan.

Viktorja le dosegla dogovor