Mehsud (na sliki desno) je na čelu pakistanskih talibanov nasledil avgusta lani ubitega Bajtulaha Mehsuda. Foto: EPA
Mehsud (na sliki desno) je na čelu pakistanskih talibanov nasledil avgusta lani ubitega Bajtulaha Mehsuda. Foto: EPA

Mehsud naj bi umrl 17. januarja v napadu na dve vozili, ki sta v Severnem Vaziristanu blizu meje z Afganistanom prevažali bojevnike. Pakistanska državna televizija je takrat poročala, da so Mehsuda pokopali v vasi Mamozai v Severnem Vaziristanu.

"Sprva so naši 'terenci' poročali, da je umrl zaradi ran, ki jih je utrpel v napadu, po dodatnem preverjanju pa smo ugotovili, da je bil ranjen, ne pa tudi ubit," je eden izmed pakistanskih obveščevalcev dejal za Reuters. Mehsuda naj bi po njegovi domnevni smrti opazili v Severnem Vaziristanu.

Cia okrepila napade brezpilotnih letal
Talibani Mehsudove smrti nikoli niso potrdili in tudi niso imenovali njegovega naslednika, hkrati pa niso ponudili nobenega dokaza, da je živ.

Če bodo potrdili, da je Mehsud napad januarja preživel, bo to velik udarec za ameriško osrednjo obveščevalno agencijo Cia, ki je povečala število napadov z brezpilotnimi letali, potem ko se je Mehsud pojavil na videoposnetku skupaj z jordanskim dvojnim agentom, ki je ubil sedem uslužbencev Cie v samomorilskem napadu 30. decembra lani.