'Samo v neciviliziranih, divjih državah, se lahko ljudje s hipoteko vojnih zločinov pojavijo kot kandidati za vstop v parlament,' so zapisali v Jutarnjem listu. Foto: EPA
'Samo v neciviliziranih, divjih državah, se lahko ljudje s hipoteko vojnih zločinov pojavijo kot kandidati za vstop v parlament,' so zapisali v Jutarnjem listu. Foto: EPA

S svojo škandalozno odločitvijo je vodstvo HDSSB-ja vrglo rokavico ne le državni volilni komisiji, temveč celotni državi, piše časopis Jutarnji list. Obenem dodaja, da Glavaš zagotovo ne bo le nosilec seznamov, temveč tudi kandidat HDSSB-ja v volilni enoti za območje Osijeka in severovzhodne Slavonije.
"Samo v neciviliziranih, divjih državah se lahko ljudje s hipoteko vojnih zločinov pojavijo kot kandidati za vstop v parlament," izpostavlja časnik. Dodaja, da je vprašljivo, ali na volitvah sploh lahko sodeluje stranka HDSSB, ki ne priznava institucije hrvaške države, ker ponavlja, da Glavaš zanje ni vojni zločinec, s čemer ne priznava niti razsodbe proti njemu.

"Precedenčna udeležba"
Glavaš v zaporu v BiH-u prestaja osemletno kazen zaradi vojnih zločinov nad srbskimi civilisti v Osijeku med letoma 1991 in 1992. "Njegova udeležba na parlamentarnih volitvah bo precedenčna v svetovnih okvirjih," je za Večernji list dejal profesor na zagrebški filozofski fakulteti in politični komentator Žarko Puhovski.

Spominja, da so na Hrvaškem lahko vsi polnoletni državljani kandidati za sabor, razen če jim je sodišče odvzelo opravilno sposobnost. Glavaš je po prestajanju prvih šestih mesecev zaporne kazni samodejno ostal brez delovnega mesta v saboru, v katerega je bil izvoljen na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2007, čeprav je bil osumljen vojnih zločinov.

Zapor (ni) ovira
V nevladni organizaciji Državljani organizirano nadzirajo volitve (Gong) in mislijo, da morajo glede na veljavne zakone na Hrvaškem državljani odločiti, ali želijo v saboru osebo, ki je bila pravnomočno obsojena za vojne zločine. Večernji list navaja primer iz BiH-a, kjer osebe med prestajanjem zaporne kazni ne morejo kandidirati na volitvah niti politično nastopati.

Glavaš je za Novi list dejal, da mu je odločitev glavnega odbora HDDSB-ja v veliko moralno podporo in da je izjemno priznanje. Mene že vrsto let kriminalizirajo, sodelavci pa me podpirajo, je dejal Glavaš, ki vztraja, da je žrtev političnega pregona. ki ga izvaja HDZ. V HDSSB-ju napovedujejo tudi maščevanje, ko bo Glavaš na prostosti, kar se bo zgodilo čez šest let.