Foto:
Foto:
Francoski vojaki imajo sicer na Slonokoščeni obali vlogo mirovnikov.
Francoski vojak v Slonokoščeni obali.
Bo Slonokoščena obala novo žarišče nemirov v Afriki?
Solana poziva oblasti v Abidjanu
Leta 2002 so se uporniki uprli proti predsedniku Laurentu Gbagu.

Z letali je namreč vojska slonokoščene obale prekršila več kot leto dni trajajoče premirje in napadla upornike na severu države. Pri tem pa je tudi bombardirala francoske položaje v Bouakeju.

Ubitih je bilo devet francoskih vojakov, 23 pa ranjenih. Le petnajst minut zatem je francoska vojska na letališču v Yamoussoukru sestrelila obe letali Slonokoščene obale, ki sta sodelovali v bombardiranju.

Priče pa poročajo, da naj bi francoska vojska že napadla tudi položaje, kjer naj bi imela vojska Slonokoščene obale še pet helikopterjev Mi-24. Če bo operacija uspešna naj bi vojski Slonokoščene obale ostalo le eno letalo.

Kabinet francoskega predsednika Jacquesa Chiraca je sporočil, da naj bi bil v spopadih v afriški državi ubit tudi en ameriški državljan. Vojska Slonokoščene obale pa poroča, da sta bila v spopadih ranjena dva njena vojaka.

Francosko zunanje ministrstvo je o spopadih na Slonokoščeni obali obvestilo tudi VS ZN-a, ki o tem že zaseda. Pričakuje se, da bo Varnostni svet zahteval ustavitev vseh operacij vojske Slonokoščene obale, ki naj bi jih tudi ostro obsodili.

Odgovornost oblasti
Francoski zunanji minister Michele Alliot-Marie je dejal, da so za varnost v državi odgovorne uradne oblasti Slonokoščene obale. Vojska Slonokoščene obale pa je sporočila, da francoskega oporišča v Bouakeju ni napadla namenoma.

Francozi pošiljajo okrepitve
Na pot v bližnji Gabon naj bi iz Čada že poleteli trije francoski vojaški lovci mirage, spremljalo pa naj bi jih tudi transportno letalo. Na poti na Slonokoščeno obalo pa naj bi bili dve dodatni četi, ki naj bi tam zaščitili francoske državljane.

Solana za ustavitev spopadov
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana je predsednika Slonokoščene obale Gbagba pozval, naj ustavi vojaške operacije. Dodal je, da je Gbagbo odgovoren za varnost vseh evropskih državljanov na Slonokoščeni obali. Ob tem je ostro napadel tudi operacije vladnih sil Slonokoščene obale, ki so po njegovem kršile sporazume in resolucije VS-a ZN-a.

Napadi na upornike
Vojska Slonokoščene obale je sicer že tretji dan zapored napadla položaje upornikov na severu države. Ponovno si namreč želijo nadzor nad območjem, ki so ga uporniki zasedli leta 2002, med uporom proti predsedniku Laurentu Gbagbu. Francozi imajo na Slonokoščeni obali v okviru mirovnih sil ZN-a nameščenih okoli 4.500 vojakov.

Razdeljena sever in jug
Slonokoščena obala je namreč od začetka upora leta 2002 razdeljena na dva dela. Uporniška skupina Nove sile nadzoruje severno polovico države in je pred več kot tednom dni umaknila svoje ministre iz vlade narodne enotnosti, vojsko, ki nadzoruje jug države pa obtožila, da se pripravlja na novo vojno. Vladne sile so v prvi kršitvi premirja po njegovi sklenitvi pred več kot letom dni v četrtek bombardirale Bouake, glavno zatočišče upornikov, naslednji dan pa še druge kraje na severu države.