Vsak dan na svetu zavržemo ogromno hrane. Foto: EPA
Vsak dan na svetu zavržemo ogromno hrane. Foto: EPA
Supermarket
V Franciji supermarketi človekoljubnim organizacijam podarijo 31 odstotkov neporabljene hrane. Foto: EPA

Čeprav so za največ odvržene hrane v Evropski uniji kriva gospodinjstva, ki zavržejo kar 42 odstotkov neporabljene hrane, pa supermarketi zavržejo najmanj pet odstotkov hrane. Povprečni francoski supermarket tako vsako leto zavrže približno 200 ton hrane, nova zakonodaja, ki jo predlagajo poslanci, pa bi tako ravnanje naredila za nezakonito.

Kot je zapisal Le Monde, največje francoske trgovine sicer že zdaj donirajo 31 odstotkov hrane, ki jih poberejo prehrambne banke. Samo lani je tako 1.400 hipermarketov v Franciji doniralo 32.000 ton hrane, kar je približno 64 milijonov obrokov. Politiki, ki so se podpisali pod predlog, so prepričani, da je metanje hrane stran "nadloga naše potrošniške družbe", zato si prizadevajo, da bi zakon razširili.

Vso hrano, ki je ne prodajo, bi morali podariti
Predlog novega zakona predvideva, da bi morali vsi t. i. hipermarketi, ki so veliki 1.000 kvadratnih metrov ali več, vso hrano, ki je ne prodajo, podariti človekoljubnim organizacijam. Pod predlog zakona se je podpisalo 63 poslancev vseh političnih strank. "Z logističnimi sredstvi in številnimi produkti, ki so jim na voljo, lahko supermarketi donirajo veliko lažje kot posamezniki," je za francoski časnik Le Monde povedal poslanec Jean-Pierre Decool. "V trenutni zakonodaji bi potrebovali bolj sistematičen in obvezujoč pristop," je še dodal.

Za pobiranje, shranjevanje in razdeljevanje odvečne hrane bi bile odgovorne prehrambne banke, ki pa so do ideje precej pazljive. "Predlog zakona je dobra ideja, saj bi pripomogel k pobiranju in shranjevanju neprodanih produktov in zavedamo se, da bi lahko nekateri supermarketi dali več. A še vedno moramo odgovoriti na vprašanja glede logistike, pobiranja in razdeljevanja hrane in upoštevanja higienskih pravil," je za Le Monde povedal Maurice Lony, direktor francoskih prehrambnih bank, in se vprašal: "Kdo bo vse to plačal?"

V Le Mondu so zapisali, da Decool v francoskih medijih ni odgovoril na vsa ta vprašanja, a da je prepričan, da je zakon točno to, kar Francija potrebuje. "Včasih je potrebno le malce spodbude. Nekateri supermarketi ne podarijo hrane, najbrž zato, ker so tako navajeni in ker bi to pomenilo več dela. A mislimo, da je predlog dober," je še dodal Decool.