Vučić v tem trenutku velja za najmočnejšega srbskega političnega voditelja. Foto: EPA
Vučić v tem trenutku velja za najmočnejšega srbskega političnega voditelja. Foto: EPA

"Tu bo veliko težavnega, ampak narodu je treba jasno povedati, da bomo to naredili. Nekdo pa mora prav tako povedati, da smo močni v energetiki, rudarstvu, kmetijstvu," je povedal prvi podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić.

Med najpomembnejšimi točkami načrta je izpostavil reformo javne uprave, prestrukturiranje javnih podjetij, pokojninsko reformo. Navedel je tudi projekte, kot so infrastrukturna ureditev kopališč, med drugim z gradnjo 30 hotelov na obali Donave, hidroelektrarna Bistrica, topilnica v Boru, Petrokemija, tovarna čipov v sodelovanju z družbo Mubadala.

Bosch bo v Pećincih zaposlil 600 ljudi, v prihodnjih letih pa pričakujejo 5.000 novih delovnih mest. Prihodnji teden pridejo na sestanek predstavniki Mercedesa, je nanizal Vučić.

V Srbiji je treba zagotoviti vladavino prava in prijaznejše poslovno okolje, med drugim poenostavitev in skrajšanje postopkov za pridobitev gradbenega dovoljenja, pravi.

Izid pogovorov z nekdanjim generalnim direktorjem Mednarodnega denarnega sklada Dominiquom Straussom - Kahnom o njegovem morebitnem sodelovanju s srbsko vlado pričakuje v prihodnjih dneh.

V pogovorih so še z nekaterimi drugimi osebami iz Avstrije, Nemčije in z Otoka, o kmetijstvu pa se pogovarjajo s svetovalci v Združenih arabskih emiratih in Izraelu, je povedal.

Vučić v rekonstruirani vladi na ministrskih in svetovalnih mestih vidi ljudi iz tujine - tako Srbe kot tujce -, od katerih se lahko nekaj naučijo in ki lahko državi pomagajo k napredku. Med drugim je za finančnega ministra predlagan 29-letni diplomant univerze Yale in sodelavec svetovalne družbe McKinsey Lazar Krstić.