Podpredsednik vlade Aleksandar Vučić ni imel povedati nič slabega o odstavljenemu Dinkiću, a njegova stranka ostaja v vladi. Foto: EPA
Podpredsednik vlade Aleksandar Vučić ni imel povedati nič slabega o odstavljenemu Dinkiću, a njegova stranka ostaja v vladi. Foto: EPA
Jat Airways
Srbski nacionalni letalski prevoznik prehaja v roke arabskega kapitala. Foto: EPA

Srbski premier Ivica Dačić je v torek dejal, da je bolje, če vlada nadaljuje delo brez tretjega partnerja, Združenih regij Srbije (URS), ki jo vodi Mladjan Dinkić. Dinkić je bil sicer minister za finance in gospodarstvo. O usodi koalicije je moral nato odločiti še SNS. Vučić je po seji predsedstva stranke dejal, da so bili člani pred težko dilemo in da je bila večina za volitve. "Prosil sem jih, da zaradi stabilnosti države tega ne počnemo v tem trenutku, in to so sprejeli," je pojasnil Vučić. Dodal je še, da je pred Srbijo nekaj pomembnih pogovorov in poslov, zato nestabilnost ne bi prinesla nič dobrega.

SNS je bil sicer najbolj naklonjen nadaljnjemu sodelovanju z istimi partnerji, saj je "bolje, da odloča več glav", je pojasnil Vučić. A na koncu je prevladalo mnenje, da predčasne volitve niso najboljša rešitev za Srbijo. Prvi podpredsednik srbske vlade je ob tem še napovedal pogovore o resorjih v novi vladi. Imena novih ministrov naj bi bila znana po 20. avgustu.

Skromna večina v parlamentu
Srbska vlada bo sicer po izstopu URS-a v parlamentu imela le še skromno večino, 128 sedežev v 250-članskem parlamentu. Koalicija treh strank je do zdaj v parlamentu obvladovala 144 sedežev.

Da Srbija nima časa za predčasne parlamentarne volitve, sta SNS že pred sejo posvarila predsednik Tomislav Nikolić in premier Ivica Dačić.

V četrtek bosta sicer v Beogradu sporazum o strateškem partnerstvu podpisala srbski letalski prevoznik Jat Airways in letalska družba iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways. Nastalo naj bi podjetje Er Srbija, Vučić pa je novinarjem dejal, da si je za ta projekt prizadevalskupaj z Dinkićem, zato slednjega pričakuje tudi na podpisu sporazuma.

Dinkić želel preveč?
Dačić je v torek pojasnil, da se je odločil, da minister za finance in gospodarstvo ne bo več Dinkić, ki mu je zato ponudil, da si izbere drug resor. Dinkić pa je hotel ostati v vladi kot podpredsednik vlade in prevzeti resor za investicije in postati minister za pomet, telekomunikacije in informacijsko družbo. Želel je voditi tudi agencijo za tuja vlaganja in promocijo izvoza. Dinkić je po Dačićevih besedah pozneje odstopil od nekaterih zahtev, kljub temu pa je sam ocenil, da gre za nesprejemljiv predlog. Zato je predlagal, da "vlada nadaljuje delo brez Dinkića in URS-a".

Razprava o rekonstrukciji srbske vlade poteka že več kot dva meseca. Do zdaj je Vučićev SNS predlagal zamenjavo štirih ministrov, Vučić pa je tudi predlagal, da ne bi bil več obrambni minister. Dačićevi socialisti so do zdaj "dali na led" le enega ministra.