V nesreči je umrlo sedem ljudi. Foto: Reuters
V nesreči je umrlo sedem ljudi. Foto: Reuters
Polemike o krivdi za nesrečo

V nesreči so umrli štirje člani posadke, dva zdravstvena delavca in pet dni star dojenček, ki so ga reševali.

Potekali sta dve preiskavi – o morebitni odgovornosti posameznikov in o mogočih tehničnih razlogih za nesrečo. Poročili, ki ju obravnava tožilstvo, sta v javnost prišli v petek. V krvi pokojnega pilota Omerja Mehića so našli sledi alkohola, piše v poročilu. Vučić pa je dejal, da posadka helikopterja ni kriva za nesrečo.

Nekaj zbranih demonstrantov pred srbsko vlado je menilo, da so oblasti pred tem namerno okrivile pilota, da bi tako prikrile svoje napake. Ena izmed protestnic je dejala: "Pred petnajstimi dnevi so rekli, da so heroji, zdaj so pijanci." Neki moški pa: "Če že lažejo, naj vsaj smiselno."

Velik del javnosti, še posebej opozicija, se sprašuje, ali je helikopter res moral pristati v Beogradu. Helikopter so v Novi Pazar po pet dni starega dojenčka poslali z beograjskega vojaškega letališča Batajnica, ker jim dojenčka pred tem zaradi zemeljskega plazu ni uspelo v Kraljevo prepeljati z rešilcem. Zato se številni sprašujejo, ali ne bi bilo bolje, da bi helikopter zaradi megle pristal v drugem kraju. Pri tem ne pozabijo omeniti obrambnega in zdravstvenega ministra – češ da sta se želela fotografirati na letališču Nikola Tesla.

Vučić je na konferenci še dejal: "Vsaj v tragediji bi lahko bili dostojanstveni. Ali pa je tudi tragedija priložnost zgolj za politične klofute, ker ne znamo drugače?" Premier je dodal, da sam ob preteklih nesrečah vojaških helikopterjev in letal kot vodja opozicije ni krivil prejšnjih oblasti, niti iskal njihove politične odgovornosti za nesreče.

Dejstvo je, da je srbska opozicija precej oslabljena, saj je razdeljena, in da je prva resna kritika oblasti prišla po nesreči helikopterja.

Polemike o krivdi za nesrečo