Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da ne bo komentiral provokacij, ki prihajajo z Banskega dvora. Foto: EPA
Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da ne bo komentiral provokacij, ki prihajajo z Banskega dvora. Foto: EPA

"Samo naj nas pustijo na miru in mi ne bomo nikogar kritizirali in napadali," je dejal srbski premier Aleksandar Vučić po poročanju portala B92 in dodal, "hrvaških predstavnikov ne razumem vedno, in to je najhuje, kar bom rekel o njih".

Grožnje Zagreba težko komentira, saj se "ne želim odzvati na provokacije", veliko bolj kot tovrstne grožnje in kritike ga skrbi položaj Srbov na Hrvaškem. "Tiho sem bil tudi takrat, ko so pristojne oblasti dovolile, da se po središču Zagreba sprehajajo črnosrajčniki, saj sem želel z njimi dobre odnose," je dejal Vučić in spomnil, da je bil tiho tudi takrat, ko je Zagreb kritiziral Beograd, "saj sem mislil, da sta stabilnost in mir ključna za regijo in srbski narod".

Odločen je, da bo imel takšno politično držo še naprej. "Svoje moči ne bomo razkazovali nikomur, nikomur pa ne bomo dovolili, da nas degradira, ponižuje, tega ne smemo in ne bomo dovolili."

Hrvaška je namreč prejšnji teden uradno blokirala pristopna pogajanja Srbije z EU-jem, saj zahteva, da Beograd odpravi pristojnosti za vodenje sodnih postopkov za vojne zločine za celotno območje nekdanje Jugoslavije. Na podlagi tega zakona iz leta 2003 so v Srbiji vložili obtožnice proti več hrvaškim državljanom, med drugimi tudi proti starosti hrvaške politike Vladimirju Šeksu.