Člani predsedstva Bosne in Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović in Dragan Čović, so se z Vučićem najprej srečali v njegovi uradni rezidenci, nato pa so se sprehodili še skozi mesto. Foto: EPA
Člani predsedstva Bosne in Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović in Dragan Čović, so se z Vučićem najprej srečali v njegovi uradni rezidenci, nato pa so se sprehodili še skozi mesto. Foto: EPA
Aleksandar Vučić in Bakir Izetbegović
Vučić in Izetbegović sta v središču Beograda odigrala tudi partijo šaha. Foto: EPA

Vučić je člane predsedstva Bosne in Hercegovine, Dragana Čovića, Mladena Ivanića in Bakirja Izetbegovića, na uradni obisk povabil po tem, ko so ga 11. julija v Potočarih, na spominski slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, napadli.

"Verjamem, da smo obrnili nov list naše skupne prihodnosti," je na tiskovni konferenci po srečanju zatrdil Vučić, predsedujoči predsedstvu BiH-a Mladen Čović pa je dejal, da morajo predstavniki oblasti gledati naprej in da je treba sodelovanje dvigniti na najvišjo mogočo raven. Omenil je, da so se srečali samo nekaj dni po 20. obletnici genocida v Srebrenici, da pa so se pogovarjali o drugih temah. Strinjali so se, da je treba zgodovino prepustiti zgodovinarjem, politiki pa imajo dolžnost, da zrejo v prihodnost in delujejo v interesu državljanov in razvoja svojih držav in regije.

Uvajanje večjega zaupanja med Srbi, Bošnjaki in Hrvati
Sogovorniki so se pogovarjali o gospodarskem sodelovanju med Srbijo in BiH-om na področju infrastrukture, energetike, vojaške industrije in turizma. Govorili so o nekaterih skupnih projektih, ki naj bi jih državi predstavili na konferenci o Zahodnem Balkanu, ki bo potekala 27. avgusta na Dunaju, šlo pa naj bi za železniško povezavo med Srbijo in BiH-om. "Govorili smo o projektih, milijardah in stotinah milijonov evrov, o delovnih mestih, o vsebinskem, iskrenem in postopnem ustvarjanju večjega zaupanja med Srbi, Bošnjaki in Hrvati," je povedal Vučić in dodal, da bo regija na najboljši poti, ko bodo eni in drugi razumeli, da ne obstaja boljša pot od tesnih in kar se da dobrih odnosov.

Vučić in člani predsedstva so napovedali, da bodo septembra pripravili skupno sejo vlad Srbije in BiH-a, oktobra pa naj bi Sarajevo prvič obiskal tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić. Za junija napovedan obisk Nikolića so sicer odpovedali.

Srbski premier in člani predsedstva so se po pogovorih odpravili na sprehod po Knez Mihajlovi ulici v središču prestolnice in se osvežili s pijačo na vrtu restavracije. Sprehod so končali v Kalemegdanski trdnjavi.

Vučić že pozabil na incident v Potočarih
Kot rečeno, se je obisk članov predsedstva BiH-a zgodil slaba dva tedna po tem, ko je množica v spominskem centru v Potočarih Vučića pospremila z žvižgi in žaljivkami, proti njemu pa so leteli tudi različni predmeti, pri tem ga je v ustnico zadel kamen. Vučić je zato slovesnost predčasno zapustil. Vučić je danes zatrdil, da je že pozabil izgred v Potočarih. "Kar se je zgodilo, je bilo nerodno in težko, a v primerjavi s tem, kar se je zgodilo Srbom, Hrvatom in Bošnjakom, ki so izgubili najbližje, to ni nič. Če so ti ljudje pripravljeni zreti v prihodnost, bi bilo smešno in neumno, da moj pogled ne bi bil uperjen v prihodnost," je povedal Vučić in dodal, da do Izetbegovića nima občutkov sovražnosti. Srbski mediji so namreč poročali, da naj bi za napadom Vučića stal sodelavec Izetbegovića, ki pa je to že odločno zanikal.

Minister za varnost BiH-a Dragan Mektić je v Sarajevu povedal, da dozdajšnja preiskava napada kaže na odgovornost "kriminalno-huliganske" skupine in da so bili med napadalci navijači navijaške skupine Torcida iz Sandžaka. Med napadalci so po besedah Mektića osebe, povezane z ekstremizmom, do zdaj pa so identificirali 15 ljudi, ki naj bi bili povezani z napadom.