Glavna naloga srbske vlade bo izboljšati standard in življenje za vse državljane Srbije, obljublja Vučić. Foto: EPA
Glavna naloga srbske vlade bo izboljšati standard in življenje za vse državljane Srbije, obljublja Vučić. Foto: EPA
Vučić predstavil predlog nove vlade

Vučić si je za sestavo nove vlade vzel veliko časa, saj je od volitev minilo tri mesece in pol. Do konca tedna naj bi bil novi kabinet, ki ga sestavljajo isti partnerji, a z nekaj novimi imeni, tudi uradno potrjen.

Boljši standard ljudi in boljše življenje za vse državljane Srbije sta, kot pravi Vučić, glavna naloga nove vlade, v kateri bosta še naprej Vučićeva Napredna stranka, ki je na zadnjih volitvah osvojila absolutno večino, in socialisti Ivice Dačića, starega novega zunanjega ministra in podpredsednika vlade.

Na ključnih mestih ostajajo stari obrazi, nekaj jih bo zamenjalo resorje, v ekipo pa prihaja tudi osem novih ministrov, tudi nekaj nestrankarskih strokovnjakov. Precej pozornosti je požela nova ministrica za državno upravo in lokalno samoupravo Ana Brnabić, še največ zato, ker ne skriva svoje homoseksualne usmerjenosti.

Vučić je med drugim dejal, da je njegova pretekla vlada državo rešila pred bankrotom, jo finančno konsolidirala, začela in končala nekatere pomembne infrastrukturne projekte.

Danes bo v parlamentu več ur predstavljal svoj novi program, ki ga je s 450 skrajšal na 300 strani. Glavni del bo namenjen gospodarstvu, pravosodju, financam in reformam.
"Srbija nima več časa, da bi bila zadovoljna z malim, da bi bila zadovoljna, da je na dnu ali pri dnu ali da smo posebej srečni, če nismo popolnoma na dnu. Čas je, da gre Srbija počasi proti vrhu na vseh področjih družbenega življenja, zato mislim, da bodo prihodnja štiri leta nove vlade zlato obdobje za Srbijo in njene državljane," je dejal Vučić.

Vprašanje pa je, ali bo del opozicije, ki Vučića med drugim obtožuje populizma, korupcije, avtokratskega vodenja, predstavitev sploh poslušal ali jo bo bojkotiral. Vučićevo vodenje države, med katerim so bile znižane plače in pokojnine in sklenjene številne škodljive pogodbe, je ukinjanje pravne države, v kateri ni svobodnih medijev, ljudje pa bodo živeli še slabše, so prepričani nasprotniki.

Vučić pa pravi, da je Srbija prav zaradi volitev, ki so mu dale legitimnost, najstabilnejša država v regiji. Verjetneje že kot novi premier se bo v petek na Dunaju srečal z avstrijskim kanclerjem, v kratkem pa bo v Srbijo prišel ameriški podpredsednik Joe Beiden.

Vučić predstavil predlog nove vlade