Iskanje letala brez uspeha poteka že četrti teden. Foto: EPA
Iskanje letala brez uspeha poteka že četrti teden. Foto: EPA
Britanska podmornica
Iskanju se je pridružila britanska podmornica Tireless. Foto: EPA

Na obsežnem območju v velikosti 221.000 kvadratnih kilometrov v južnem delu Indijskega oceana pogrešano letalo iščejo ladje in letala iz več držav, pridružila pa se jim je še britanska podmornica.

Boeing 777 z 239 ljudmi na krovu je izginil 8. marca po vzletu iz Kuala Lumpurja in je bil namenjen v Peking. Večina potnikov je bila iz Kitajske.

Po zadnjem javljanju pilotov manj kot uro po vzletu je letalo nenadoma spremenilo smer in se prek Malajskega otoka preusmerilo proti Indijskem oceanu. Malezijske oblasti so sporočile, da je bil polet namerno preusmerjen, a razloga ne poznajo.

Prvi mož malezijske policije Kalid Abu Bakar je povedal, da bi lahko preiskava "trajala in trajala". "Na koncu preiskave morda nikoli ne bomo vedeli pravega vzroka za to nesrečo," je dejal.

Abu Bakar je pojasnil, da so opravili več kot 170 pogovorov s svojci pilotov in članov posadke. Preverili so prtljago in celo hrano, ki so jo stregli na letalu, da bi ugotovili, ali je šlo mogoče za sabotažo.

Čas se izteka
Malezijski premier se je medtem odpravil v avstralsko mesto Perth, od koder poteka iskalna akcija. Tam se bo srečal z avstralskim premierjem Tonyjem Abbottom in upokojenim letalskim poveljnikom Angusom Houstonom, ki je na čelu večnacionalnega iskanja letala.

Houston je dejal, da gre za največji izziv, ki mu je bil priča, in ob tem opozoril, da bi lahko iskanje trajalo kar nekaj časa. V zadnjih dneh so opazili več predmetov, ki bi bili lahko povezani z letalom, a se je izkazalo, da ni tako.

Poleg britanske podmornice se bo iskanju pridružila še avstralska bojna ladja, ki je opremljena z naprednim ameriškim iskalcem signala črnih skrinjic in podvodnim plovilom.

Čas za lociranje črnih skrinjic se izteka, saj bi lahko v nekaj dneh nehale oddajati signal, kar bi močno otežilo iskanje.