V Južni Koreji je prisoten strah zaradi možnosti, da bi virus lahko mutiral in se hitreje prenaša s človeka na človeka, zato mnogi nosijo zaščitno masko. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Južni Koreji je prisoten strah zaradi možnosti, da bi virus lahko mutiral in se hitreje prenaša s človeka na človeka, zato mnogi nosijo zaščitno masko. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Južnokorejske oblasti in strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so zaradi mersa ustanovili skupno misijo za oceno stanja. Po najnovejših podatkih so od pojava prvega primera 20. maja letos v državi potrdili že 138 okužb, zaradi virusa je umrlo 14 ljudi.

Južnokorejska vlada mora nadaljevati ukrepe
Število okuženih pa bi se lahko še povečalo, opozarja WHO. "Zato mora južnokorejska vlada nadaljevati ukrepe za nadzor ter upoštevati merila za preprečitev širjenja, vse dokler se izbruh ne konča," je povedal pomočnik generalnega direktorja za zdravstveno varstvo pri WHO-ju Keidži Fukuda. Ob tem je pohvalil pristojne oblasti za dobro spremljanje stanja in izvajanje ukrepov karantene.

Skupna misija je ugotovila nekaj razlogov, ki pojasnjujejo, zakaj se je z virusom v tej državi okužilo "veliko število ljudi v relativno kratkem časovnem obdobju", je dejal Fukuda. Mnogi namreč virusa niso poznali, zato so zdravniki pri diagnosticiranju respiratorne bolezni pozneje posumili na okužbo z mersom. "Preprečevanje okužbe in ukrepi nadzora v nekaterih bolnišnicah niso bili optimalni, saj so bile bolniške sobe prenatrpane, s čimer so bili ustvarjeni pogoji za lahek prenos virusa," je povedal Fukuda. K širjenju okužbe so prispevali tudi številni družinski obiski pacientov, preden so bili ti pravilno diagnosticirani.

Med ljudmi zavladal strah
Po besedah Fukude je v Južni Koreji prisoten strah, še posebej zaradi možnosti, da bi virus lahko mutiral in se hitreje prenaša s človeka na človeka. "Glede na dostopne študije o genetiki virusa ne vidimo nobenih sprememb, ki bi virus sam naredile bolj nalezljiv," je dejal Fukuda. Izbruh po njegovih besedah kaže epidemiološke vzorce, podobne tistim, ki so se pojavili v bolnišnicah na Bližnjem vzhodu.

Sicer pa je južnokorejsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da je imelo vseh 14 bolnikov, ki so umrli, že pred okužbo z mersom določene zdravstvene težave. Virus je bil nazadnje usoden za 68-letno žensko, ki se je z virusom okužila v bolnišnici, 65 kilometrov južno od Seula.