WHO želi ozavestiti pomen cepljenja v državah, kjer je otroška paraliza znova v porastu. Foto: EPA
WHO želi ozavestiti pomen cepljenja v državah, kjer je otroška paraliza znova v porastu. Foto: EPA

''V zadnjih 24 mesecih smo bili na treh celinah - v Evropi, Afriki in Aziji - priča hitremu porastu te bolezni, za katero lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Med okuženimi pa jih polovica umre,'' je dejal vodja kampanje Svetovne zdravstvene organizacije za izkoreninjenje otroške paralize Bruce Alyward.
Virus polio trajno okvari živčni sistem posameznika in lahko že nekaj ur po okužbi povzroči trajno paralizo. Prizadene lahko vse starostne skupine, čeprav so najbolj nevarna skupina otroci, stari manj kot pet let. Še posebej so okužbi z virusom izpostavljeni necepljeni otroci, ki lahko hitro okužijo vse druge necepljene otroke v neki državi. Za trajno paralizo zboli eden od 200 otrok.
Virus je še posebej razširjen v Afriki, Tadžikistanu in na Kitajskem, kjer so virus polio znova zaznali po več desetletjih. WHO predvideva, da če jim ne bo uspelo še pravočasno zaustaviti širjenja virusa, lahko v desetletju postane paraliziranih okoli 200.000 otrok. Če se bo nezaupanje staršev v cepljenje otrok nadaljevalo, to pomeni, da bo vedno manj otrok odpornih na omenjeni virus, piše BBC.
Kljub temu pa je bil WHO s svojim programom zajezitve širjenja virusa poliomielitisa zelo uspešen v Indiji, kjer so bolezen februarja popolnoma zajezili. V Evropi je polio opisan nazadnje v letu 1998 v Turčiji.