Wilders je dvigoval prah zaradi svojih izjav o muslimanih in islamu. Foto: Reuters
Wilders je dvigoval prah zaradi svojih izjav o muslimanih in islamu. Foto: Reuters

Prejšnje sojenje Wildersu oktobra lani je bilo prekinjeno, ker je poslanec vložil pritožbo, da naj bi eden izmed sodnikov senata poskušal vplivati na strokovnjaka za islam, ki je bil v postopku poklican za pričo. Ko je strokovnjak razkril, da so nanj poskušali vplivati, mu senat ni več dovolil nastopiti kot priča, Wildersovi odvetniki pa so vložili pritožbo, da nimajo več nikakršnega zaupanja v sodnike.

Sodišče je zaradi pristranskosti izločilo sodni senat, na ponovnem sojenju pa sodijo drugi sodniki. Wildersov odvetnik Bram Moszkowicz meni, da bi se sojenje moralo začeti povsem od začetka in da bi morali omenjenemu strokovnjaku dovoliti pričati. Wilders želi kot pričo poklicati tudi obsojenega morilca Mohameda Boujerija, ki je ubil režiserja Thea van Gogha. Wilders, voditelj Svobodne stranke, ki je bila na volitvah junija 2010 tretja, trdi, da je Boujeri "živ dokaz", da islam navdihuje nasilje.

"Kdor govori resnico, je v nevarnosti"
Wilders, ki mu grozi kazen 7.600 evrov ali eno leto zapora, je sodišče pozval, naj zavaruje svobodo govora in prekine sojenje. "Državljani, ki so kritični do islama, za to plačajo visoko ceno. Grozijo jim in jih sodno preganjajo. Kdor govori resnico, je v nevarnosti," je Wilders povedal na obravnavi.

Wildersu sodijo zaradi spodbujanja sovraštva do muslimanov, Maročanov in drugih skupin, ker je v svojih izjavah med oktobrom 2006 in marcem 2008 islam med drugim označil za fašistično religijo, zahteval pa je tudi prepoved Korana, ki ga je primerjal s Hitlerjevim delom Mein Kampf. Njegov odvetnik trdi, da so Wildersove sporne izjave povsem v skladu z nizozemskimi predpisi, ki dovoljujejo svobodo govora.