Uvodna špica spornega filma. Foto: www.liveleak.com
Uvodna špica spornega filma. Foto: www.liveleak.com
Geert Wilders
Wilders se zavzema za ustavitev priseljevanja muslimanov na Nizozemsko. Foto: EPA
Protesti v Afganistanu
V Afganistanu so 21. marca potekali protesti proti ponovni objavi karikatur preroka Mohameda. Foto: EPA

Film z naslovom Fitna je objavil na spletni strani svoje Stranke za svobodo (PVV), v njem pa je islamsko sveto pismo označil za fašistično knjigo, ki spodbuja nasilje. Nizozemski mediji pa so zavrnili predvajanje 15-minutnega filma, katerega naslov v Koranu predstavlja besedo prepir.

Na začetku filma je opozorilo, da video vsebuje zelo šokantne prizore. Temu v spremljavi citatov iz Korana sledijo posnetki letalskega napada na newyorška dvojčka in drugi bombni napadi. V njem nastopi tudi deklica s pokrito glavo, ki na vprašanje, kaj meni o Judih, odgovori: "Oni so opice in prašiči." Film prikazuje tudi muslimanke, ki nosijo napise: "Bodite pripravljeni na pravi holokavst," in "Bog blagoslovi Hitlerja."

Zatem Wilders v filmu poziva k ustavitvi priseljevanja muslimanov in prikaže tudi karikature preroka Mohameda, zaradi katerih so se že leta 2006 burno odzvali muslimani.

Še pred objavo filma so v Indoneziji in Afganistanu proti njemu protestirali muslimani, Wildersov projekt pa sta kritizirala tudi Pakistan in Iran.

Tudi nizozemska vlada se je distancirala od filma, saj se boji, da bi lahko spodbudil proteste muslimanov.

Wildersu priljubljenost narašča
44-letni Wilders ima že od leta 2004, ko je bil zaradi kritičnih besed do islama umorjen nizozemski režiser Theo van Gogh, veliko osebnih stražarjev. Njegova stranka PKK, ki je bila ustanovljena pred novembrom 2006, ima v nizozemskem 150-članskem parlamentu devet sedežev, zadnje javnomnenjske raziskave pa kažejo, da bi lahko na naslednjih volitvah dobila 15 sedežev.

Sprva je bil Wilders član liberalne stranke VVD skupaj s Ayaan Hirsi Alijevo, rojeno v Somaliji in ki je napisala scenarij za van Goghov film, zaradi katerega je bil kasneje režiser umorjen. Za tem se je morala Hirsi Alijeva preseliti v ZDA, saj jo je življenje s številnimi osebnimi stražarji preveč utesnjevalo.

Želi nadaljevati delo Fortuyna
Wildersova politika bazira na nadaljevanju dela Pima Fortuyna, ki ga je leta 2002 ubil levičarski aktivist. Tako se zavzema za prepoved nošenja burk, s katerim ženske, predane islamu, zakrivajo svoje obraze. Želi tudi omejiti priseljevanje muslimanov in ustaviti gradnjo mošej.

Wilders izvira s pretežno katoliškega juga države, njegova konjička pa sta branje in pisanje. Še preden se je posvetil filmu, je za svoje izražanje protimuslimanske drže uporabil bloge, članke pa je objavljal tudi v časopisih. Glede Korana meni, da bi moral biti prepovedan.

M. R.