Juja so severnokorejske oblasti prijele marca letos. Foto: EPA
Juja so severnokorejske oblasti prijele marca letos. Foto: EPA

44-letni inženir Ju Seong Džin je delal v podjetju Hyundai Asan v severnokorejskem industrijskem parku Kaesong, ki leži tik za mejo z Južno Korejo, zajeli pa so ga konec marca, ker je kritiziral severnokorejski komunistični režim. Severnokorejski voditelj Kim Džong Il je njegovo izpustitev odredil 13. avgusta po srečanju s predsednico Hyundaija Hjun Čung Eun.

Zdaj pa je prišlo na dan, da je Pjongjang Juja izpustil šele, ko je Hyundai plačal njegovo "bivanje" v hotelu. Skupaj je po navedbah predstavnika podjetja račun znašal 15.747 dolarjev.

V torek pa je južnokorejsko ministrstvo za združitev sporočilo, da Juja niso mučili in da je imel dovolj hrane, ves čas pa je bil izpostavljen zasliševanju, večkrat pa so mu tudi verbalno grozili. Poleg tega ni smel imeti stikov z nikomer, razen z zasliševalci, so še pojasnili v Seulu.

To sicer ni prvič, da je Severna Koreja zahtevala denarno odškodnino za bivanje zajetih ujetnikov. Leta 1996 so zahtevali 100.000 dolarjev za kazen in druge stroške za Američana, ki je domnevno pijan preplaval mejno reko. Kasneje so se Američani za njegovo izpustitev
pogodili s 5.000 dolarjev za "hotelske stroške".