Somalija je po več kot dveh desetletjih brezvladja lani dobila svojo prvo pravo vlado. Foto: EPA
Somalija je po več kot dveh desetletjih brezvladja lani dobila svojo prvo pravo vlado. Foto: EPA

Na konferenci so bili navzoči predstavniki 50 držav iz Evrope, Afrike in zalivskih držav. Obljube donatoric so presegle pričakovanja, saj je bil cilj Evropske unije zbrati milijardo evrov.

Poleg EU-ja so med glavnimi donatoricami Švedska s 170 milijoni evrov, Danska s 124, Nemčija z 90 in Velika Britanija s 60 milijoni evrov.

Po besedah somalijskega predsednika Hasana Šejka Mohamuda, ki je oblast prevzel pred približno letom dni, je "Somalija dobila veliko priložnost za premik naprej". Srečanje je označil kot "zgodovinski dan za Somalijo".

"To je začetek neke dolge poti. Toda zdaj bolje vemo, kam gremo. In vemo, katere stvari moramo narediti skupaj," je zatrdil.

Mohamud je izpostavil štiri cilje, ki čakajo njegovo državo v prihodnosti - povrnitev varnosti, reforma pravnega sistema, vzpostavitev učinkovitih javnih financ in ponoven zagon gospodarstva.

"Kjer je bil po 20 letih vojne, lakote in revščine obup, tam je zdaj upanje, da je boljša prihodnost dosegljiva," je poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Z dogovorom o pomoči so se Somalija in njeni mednarodni partnerji za prihodnja tri leta zavezali k nizu političnih, varnostnih in razvojnih ciljev. Med drugim je cilj v šole pripeljati milijon otrok, saj jih trenutno šolo obiskuje le 40 odstotkov.

EU je v preteklih petih letih Somaliji namenil 521 milijonov evrov za razvoj in 697 milijonov evrov za varnost. S svojo razvojno pomočjo mu je med drugim uspelo v šole pripeljati 40.000 otrok, zagotoviti pol milijona ljudem čisto vodo in 70.000 ljudem pomagati pri živinoreji.

Večina varnostne pomoči je šla za delo misije Afriške unije (Amisom), ki pomaga somalijskim vojakom v boju proti skrajni islamistični milici Al Šabab.

Amisom šteje 17.000 pripadnikov in je zaživel leta 2007 z mandatom Varnostnega sveta ZN-a. Poleg tega ob obalah Somalije deluje misija EU-ja za boj proti piratom, Unija pa tudi pomaga pri urjenju somalijskih vojakov.