Hotel, kjer se je zgodil bombni napad, je v bližini dobro varovanega letališča v Mogadišu. Foto: EPA
Hotel, kjer se je zgodil bombni napad, je v bližini dobro varovanega letališča v Mogadišu. Foto: EPA

Pred hotelom v somalijski prestolnici sta odjeknili dve eksploziji v trenutku, ko je imel Mohamud tam novinarsko konferenco s kenijskim zunanjim ministrom Samom Ongerijem. Oba sta jo odnesla brez poškodb. Napad naj bi izvedli samomorilski napadalci.

Odgovornost za napad so prevzeli somalijski uporniki iz skrajne islamske skupine Al Šabab, ki nadzoruje velik del južnega in osrednjega dela Somalije.

Civilnodružbeni aktivist up za dotolčeno državo
56-letni akademik Mahmud je bil izvoljen za prvega predsednika Somalije v zadnjih več kot dveh desetletjih brezvladja in zgodovinska izvolitev je za številne pomenila vznik upanja za mir v nestabilni državi Afriškega roga, vendar je zadnji napad znova spomnil na vse nevarnosti in izzive, ki so pred novim voditeljem razklanega naroda.

In izzivov za novega predsednika ni malo. Poleg islamskih upornikov se namreč Somalija sooča še s sprtimi klani, ki se med seboj bojujejo za prevlado, s korupcijo in piratstvom ob somalijski obali.

Al Šabab, ki ga ZDA povezujejo s teroristično mrežo Al Kaida, je po izvolitvi novega predsednika sporočil, da je ta izdajalec, ki služi interesom zahodnih držav.

Da bi pomagala streti upor islamskih upornikov, je Kenija lani novembra na jugozahod Somalije poslala svoje vojake. Po napadu je kenijska vojska sporočila, da so odločeni ostati v Somaliji in izpolniti svojo nalogo.

Čeprav Mohamud širši javnosti ni tako poznan, pa ima za seboj dolgo kariero delovanja v civilnodružbeni sferi, saj je več let deloval za več somalijskih in mednarodnih mirovnih ter razvojnih organizacij.