Foto:
Foto:
Mashadov (desno) v pogovoru s Šamilom Basajevom leta 1996.

Na to namigujejo poročanja ruskih medijev. Kot je dejal vodja promoskovske vlade v Čečeniji Ramsan Kadirov, nameravajo zdaj še okrepiti lov za čečenskim vojaškim voditeljem Šamilom Basajevom, ki naj bi bil med drugim odgovoren tudi za lansko tragedijo v Beslanu.

Predstavnik čečenskih upornikov Ahmed Zakajev pa je dejal, da bodo Čečeni kljub smrti Mashadova nadaljevali boj za neodvisnost uporne republike. Zakajev je hkrati napovedal, da bodo v nekaj dneh imenovali naslednika Mashadova, ki so ga pripadniki posebenih ruskih enot v torek ubili v vasi severno od čečenske prestolnice Grozni. Mashadova naj bi vojaki ubili z granato, ki so jo odvrgli v njegov podzemni bunker v vasi Tolstoj Jurt.

Truplo na ogled sredi Groznega?
Truplo Mashadova so že prepeljali v mesto Hankalo, kjer je sedež v Čečeniji nameščenih ruskih enot. Za dokončno identifikacijo bo ruska vojska na pomoč poklicala Mashadovove sorodnike in druge ljudi, ki so ga dobro poznali. Kasneje naj bi bila znana tudi odločitev tožilstva, ali bodo Mashadovove posmrtne ostanke predali družini, da ga pokoplje. Prav mogoče pa je, da bodo Mashadovo truplo pokopali brez sorodnikov na neznanem kraju.

Ramsan Kadirov, ki je oblast v Čečeniji prevzel po atentatu na svojega očeta maja lani, je dejal, da bodo morda mrtvega Mashadova razstavili v središču Groznega.

Oglasil se je tudi Šamil Basajev, ki je dejal, da je oblast po smrti predsednika Mashadova v skladu s čečenskimi zakoni do nadaljnega v rokah vodje islamske skupščine Abdula Khalima. Basajev je v sporočilu za javnost poveličal Mashadovo hrabrost, potrpežljivost in trdno vero.

Za mnoge politične analitike pomeni smrt Mashadova hud udarec prizadevanjem za mir v Čečeniji, saj se je zmerni voditelj vedno zavzemal za pogovore z Moskvo. Kremelj zdaj nima nikogar pri Čečenih, s katerim bi se pogovarjal. Uboj Mashadova lahko sproži maščevanje upornikov in nove napade.